logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LED w miejsce halogenów - efekt: ściemnianie i mruganie lub ciemność.

acinek 18 Paź 2017 10:36 2022 6
REKLAMA
  • #1 16764021
    acinek
    Poziom 2  
    Witam,
    Temat pewnie znany. Konkretnie wymieniłem żarówki halogenowe (każda po 20W) na LED jak na zdjęciu nr 1. Po włączeniu po chwili żarówki świecą jakby ciemniej bądź zaczynają migać - dosłownie jak na dyskotece. W układzie jest trzy zasilacze (zdj. nr 2), które obsługują 3 LEDy, 2 LEDy i następnie 3 LEDy (sufit podwieszany). Zasilacze to pozostałość po żarówkach halogenowych. Prbowałem wpiąć inny zasilacz (zdj. nr 3), ale efekt ten sam.

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej sprawy. Czy zasilacze są niezgodne? Na jakie wymienić? A może LEDy złej jakości?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • LED w miejsce halogenów - efekt: ściemnianie i mruganie lub ciemność. 2.jpg (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LED w miejsce halogenów - efekt: ściemnianie i mruganie lub ciemność. 3.jpg (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LED w miejsce halogenów - efekt: ściemnianie i mruganie lub ciemność. 1.jpg (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16764028
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Trzeba czytać
    Te zasilacze są do halogenów. Do ledów się nie nadają.
  • REKLAMA
  • #3 16764039
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Powodem jest transformator elektroniczny. Lampy LED które posiadasz, nie są przystosowane do zasilania z transformatora elektronicznego. Pozostaje albo wymiana transformatora elektronicznego na toroidalny do halogenów albo lamp LED na takie, które można zasilać transformatorem elektronicznym, ale nie wiem, czy takie istnieją.

Pozdrawiam

Krystian
  • REKLAMA
  • #4 16764059
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 489
    Przecież tu na wyjściu jest 12V prądu zmiennego a ledy są najpewniej na prąd stały... Na tanich led-ach pomimo napisu 12AC/DC nie zawsze wszystko działa dobrze na AC lub ledy szybko padają ze względu na oszczędności.
    Reklamowałem 6 żarówek LED, które miały działać na 12V AC/DC. Przy zasilaniu AC na 2 sztukach miałem miganie na AC, natomiast 4 sztuki się po prostu gotowały i śmierdziały niesamowicie.
    Sam miałem taki sam problem na toroidzie. Zastosowałem konkretny mostek prostowniczy i kondensatory co rozwiązało mój problem.
    Nie zagwarantuję, iż w tym przypadku to rozwiąże problem.
    Ewentualnie wchodzi w grę kupno konkretnych firmowych żarówek LED na 12V AC.
  • REKLAMA
  • #5 16764185
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Wymienić na zasilacze impulsowe 12V o odpowiedniej mocy.
  • #6 16764190
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Przecieź wyraźnie pisze
    Do halogenów
    Minimalne obciąźenie 20W
  • #7 16764484
    acinek
    Poziom 2  
    Panowie. Dzięki za rady. Tylko czegoś nie rozumiem. Mam 3 identyczne zasilacze. Pod jeden mam podpięte 2 żarówki LED jak na zdjęciu nr 4 i nie ma żadnych problemów.

Idąc tokiem Waszego rozumowania przy trzech żarówkach jedną podmieniłem na halogen 20W, więc jest 32W w sumie. Z tego co obserwuję to chyba jest ok.
    Załączniki:
    • LED w miejsce halogenów - efekt: ściemnianie i mruganie lub ciemność. 4.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił żarówki halogenowe na LED, co spowodowało problemy z migotaniem i przyciemnianiem. W układzie zastosowano zasilacze przeznaczone do halogenów, co jest niezgodne z wymaganiami lamp LED. Rekomendacje obejmują wymianę zasilaczy na impulsowe 12V o odpowiedniej mocy lub zastosowanie LED-ów przystosowanych do zasilania z transformatorów elektronicznych. Wskazano również na problemy z jakością tanich LED-ów oraz konieczność użycia mostka prostowniczego w niektórych przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA