logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mruganie LEDów 12V AC w okapie po wymianie na transformator impulsowy

pndemon 23 Wrz 2018 12:05 3630 8
REKLAMA
  • #1 17455655
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam serdecznie,

Ostatnio w okapie przepaliły mi się żarówki 10W (obie na raz...), postanowiłem wykorzystać sytuację i wymienić je na LEDy. Rozebrałem okap i okazuje się że żarówki były na 12V AC, zasilane poprzez transformator elektroniczny (coś jak To).

Kupiłem więc LEDy tego typu: Link

Z tego co rozumiem, te LEDY można zasilać z 12V AC (widać to po oznaczeniu na opakowaniu). Niestety żarówki migoczą w bliżej nieokreślonym rytmie - nie widzę żadnej prawidłowości, czasem przez kilka sekund nawet potrafią nie mrugać na tyle żeby to było widoczne.

Stąd moje pytanie co jest nie tak. Czy winny jest tu transformator, który jak rozumiem jest przetwornicą impulsową a LEDy nie radzą sobie z takim zasilaniem?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17455673
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 432
    Czy jest coś napisane na transformatorze odnośnie minimalnego obciążenia potrzebnego do poprawnego działania? Coś jak we wspomnianym przykładzie, widnieje tam 20-105W
  • REKLAMA
  • #3 17455697
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 561
    Ten transformator nie nadaje się do zasilania żarówek led.
  • #4 17455724
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7879
    Gdyby ten transformator ( w zasadzie przetwornica ) dawał na wyjściu 50Hz a nie kilkadziesiąt kHz to by się nadawał.
    Dla zwykłej żarówki to obojętne, dla " LED'a " już nie. Napis na " żarówce " LED AC/DC mówi tylko, że jest przystosowana do prądu stałego i przemiennego. Zazwyczaj znormalizowanego 50/60 Hz..... Do tego dochodzi minimalne obciążenie przetwornicy potrzebne do jej prawidłowej pracy.
  • #5 17455883
    pndemon
    Poziom 19  
    Hej dzięki za odpowiedzi.

Pytanie więc jak to poprawić. Czy wystarczy mostek prostowniczy + jakiś duży kondensator, ewentualnie jakiś scalony stabilizator (jaki?). Czy zainwestować w zasilacz prądu stałego, czy taki oparty o przetwornicę zasilacz da rady? Czy też może kupić odpowiedni transformator klasyczny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17455902
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 561
    Nie - bez typowego obciążenia oporowego, te przetwornice wariują. Możesz równolegle podłączyć sobie do tych żarówek led jakąś zwykłą, moc około 10-20W.
  • REKLAMA
  • #7 17457198
    pndemon
    Poziom 19  
    kot mirmur napisał:
    Nie - bez typowego obciążenia oporowego, te przetwornice wariują. Możesz równolegle podłączyć sobie do tych żarówek led jakąś zwykłą, moc około 10-20W.

OK, tylko że to jest okap, tam są dwa miejsca na żarówki i oba wymieniłem na LED, bo nie chciałem żeby się grzało, a chciałem, żeby świeciło mocniej.

Stąd moje pytanie czy kupić po prostu dedykowany zasilacz LED na 12 DC, bo wtedy zakładam że problem zniknie - w końcu to zasilacz do led, czy też jest jakaś prosta opcja na dodanie czegoś za tym co już mam, żeby uzyskać ten sam efekt, przecież taki zasilacz LED to też przetwornica + jakiś ekstra komponent.
  • Pomocny post
    #8 17458562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17459394
    pndemon
    Poziom 19  
    Dzięki za naukę, nie zdawałem sobie sprawy, że może być 'zbyt małe' obciążenie.

Pozdrawiam.

Dodano po 34 [sekundy]:

Temat rozwiązałem poprzez zakup dedykowanego zasilacza do LED.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił żarówki 10W w okapie na LEDy zasilane 12V AC, jednak nowe żarówki migoczą. Problemy wynikają z użycia transformatora impulsowego, który nie jest przystosowany do zasilania LEDów, gdyż wymaga minimalnego obciążenia. Użytkownicy sugerują, aby dodać obciążenie oporowe (np. tradycyjną żarówkę) lub wymienić transformator na dedykowany zasilacz LED 12V DC, co rozwiązałoby problem migotania. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup dedykowanego zasilacza do LEDów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA