logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik LG model iG5A 4,0 kW czy Lenze model ESMD402L4TXA

sylwekz 06 Kwi 2012 02:35 4633 20
REKLAMA
  • #1 10762402
    sylwekz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich
    Chciałbym wysterować pompę ciśnienia 3 różnymi prędkościami(Hz) w zależności od zapotrzebowania na ciśnienie i zastanawiam się nad dwoma falownikami :

-LG model iG5A 4,0 kW (u znajomego testowałem tu da się ustawić 4 prędkości i falownik startuje na dana prędkość po zwarciu odpowiednich wejść)

-Lenze model ESMD402L4TXA - tutaj nie wiem czy da sie tak ustawić

Nie wiem który jest lepszy, lepiej wykonany, solidniejszy, cena jest podobna, może ktoś doradzi - szczególnie chodzi o Lenze no bo nie wiem czy można wysterować tak jak lg.
    Pozdrawiam Sylwek
  • REKLAMA
  • #2 10762490
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Przede wszystkim: w jakim układzie toto ma pracować? Czy zamierzasz dokonywać pomiaru ciśnienia rzeczywistego za pomocą przetwornika? Do czego to ma służyć? Skąd pomysł na użycie kilku prędkości falownika w celu utrzymania ciśnienia zadanego?

Jak odpowiesz na te pytania to napiszę o swoich wątpliwościach co do Twojego podejścia.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #3 10762584
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za odpowiedz,
    Wiec tak prędkość obrotowa nie będzie zależna od ciśnienia, układ będzie prosty naciskam nacisk i silnik pracuje z zadana prędkością, naciskam drugi przycisk, silnik pompy pracuje z inna zadaną prędkością(zmienia się przepływ-ale to nie jest badane) i tak samo z trzecim przyciskiem. Nie mam dużego doświadczenia wiec zadaje to pytanie, w życiu programowałem 2 falowniki Altivar 8 i Altivar 11 ale to było kilka lat temu. najbardziej mnie interesuje czy falownik Lenze obsłuży taka proste rozwiązanie i czy on jest solidniejszy od LG, a moz polecilibyście dobry falownik innej marki w dobrej cenie 4kW, żeby pochodził kilka lat w tym prostym rozwiązaniu.
    Pozdrawiam

Na tym forum nie ma aprobaty na zdziczałą polszczyznę! Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    Sprawdź też jak należy pisać prawidłowo kilowat.
    Popraw posty oraz tytuł!
    Miłego dnia...[Akrzy]
  • REKLAMA
  • #4 10762605
    tehaceole

Poziom 28  
    Skąd moje wątpliwości?
    Bez pomiaru ciśnienia rzeczywistego sytuacja będzie wyglądać tak:
    - ciecz jest odbierana, falownik nie jest w stanie dobić do "zadanego" przez Ciebie ciśnienia
    - ciecz jest odbierana wolniej, falownikowi udaje się utrzymać na granicy żądanego ciśnienia
    - odbiór zostaje zamknięty, falownik pracuje ze stałą prędkością - ciśnienie zaczyna wzrastać, bo falownik nie wie co się dzieje w rurociągu tłocznym. W konsekwencji ciśnienie może wzrosnąć do tego stopnia, że uszkodzi armaturę.

Stąd winien być tu pomiar ciśnienia i regulator PID, w ostateczności manometr kontaktowy lub presostat z dwoma poziomami ciśnienia i sterowanie napędem z wykorzystaniem ramp do rozpędzania i hamowania (używam takiego rozwiązania jako tryb pracy awaryjnej na falowniku w przypadku uszkodzenia przetwornika ciśnienia - daje to bardziej "miękką" charakterystykę zmian ciśnienia niż w typowym sterowaniu hydroforowym załącz/wyłącz).

Przepraszam za taki nacisk nad utrzymaniem ciśnienia, może Tobie chodzi o coś zupełnie innego, jednak na codzień zajmuję się stacjami uzdatniania wody i tam mam położony olbrzymi nacisk na właściwe ciśnienie na sieci. Przeanalizuj jeszcze raz swój problem i skonfrontuj go z moimi wątpliwościami, zwłaszcza z ostatnią z nich.

Lenze nie znam, nie wypowiem się.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #5 10762899
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam
    Nie ma takiego problemu to będzie zastosowane w myjni i na wyjsciu będzie regulator cisnienia. Podstawowa predkoscia będzą maxymalne obroty silnika- 50Hz (tak jest teraz), a pozostałe prędkosci będa mniejsze, aby zmniejszyć wydatek wody.
    Pozdrawiam

Moderowany przez Akrzy74:

Za to, że nie zastosowałeś się do moich poleceń udzielam "nagrody specjalnej"- ostrzeżenie! Gratuluję.
    To, że otrzymałeś ostrzeżenie nie zwalnia Cię od poprawy swoich postów oraz tytułu!

• #6 10762908
    tehaceole

Poziom 28  
    W takim razie wystarczy Ci dowolny falownik odpowiedniej mocy, umożliwiający zadawanie za pomocą wejść cyfrowych konkretnej wartości obrotów. Pozostaje tylko kwestia mechaniczna montażu - zabezpieczenie przed wilgocią. Sugerowałbym wybór falownika z lakierowanymi PCB (nie wszyscy producenci oferują to w standardzie niestety).
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #7 10765526
    zaq25
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    LG jak i Lenze da sobie radę. Możesz płynnie sterować wydajnością, podłącz potencjometr pod wejście analogowe, skofiguruj odpowiednio parametry i woda będzie się lała jak sobie życzysz.
  • #8 10765875
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Witam
    Oba również mają możliwość ustawiania 3 częstotliwości zadanych.
    pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #9 10809163
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam, wracam do tematu. Chciałbym sterować 4 przekaźnikami falownikiem LENZE ESV402N04TXB tak aby każde zwarcie przekaźnika powodowało na wyjściu falownika inna prędkość(Hz). Mam pytanie do których wejść podłączyć styki przekaźników i jak skonfigurować wejścia i częstotliwości. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 10809676
    lefik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Tak jak pisał zaq25 zastosuj potencjometr wyjdzie najprościej i najtaniej niż zabawa z przekaźnikami.
  • #11 10809766
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam
    W swoim sterowaniu mam takie wyjścia, z potencjometrem nie da rady.
  • #12 10810119
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Nie ma żadnego problemu żeby skonfigurować wejścia cyfrowe smv Lenze, na pracę z częstotliwościami stałymi. Poniżej tabela.

Falownik LG model iG5A 4,0 kW czy Lenze model ESMD402L4TXA
  • #13 10951142
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    mam problem z falownikami Lenze ESMD402L4TXA 4kw. Zasilają one silnik 3kW który napędza pompę ciśnieniową CAT 350. Sterowanie falowników napięciowo , zakres sterowania 40-50Hz. Posiadam 3 takie zestawy i mam problem przy 40Hz po ok 1 minucie wywala mi błąd fpf (przeciążenie), na 50 Hz dzieje się to później. Na jednym komplecie działa to lepiej po kilku minutach wyskakuje błąd. Niby wszystko dobrze ustawiłem(napięcia znamionowe, prądy, przeciążenie 150% itp), nie wiem co by tu zmienić aby problemu sie pozbyć. W takim samym rozwiązaniu stosowałem falowniki LG iG5A 4,0 kW i nie było problemu. proszę o podpowiedz , ustawienie jakiego parametru spowoduje usuniecie problemu, a może falownik jest za słaby, ale dużo osób twierdziło ze Lenze to lepsza marka.
    Z góry dzięki za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #14 10951168
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Witaj,
    Sprawdź parametr C14 - charakterystyka kwadratowa do pompy, oraz ewentualnie C15 - kształtowanie charakterystyki, po zmianie kontroluj prąd obciążenia. Jakby były problemy dzwoń, pomożemy;)
    Pozdrawiam
  • #15 10951176
    sylwekz
    Poziom 11  
    Dzięki za szybka odpowiedz ale parametry zaczynają sią mi od P100.
    Pozdrawiam
  • #16 10951186
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Czyli falownik serii smv (ESV402N04TXB) a nie smd jeśli smv to zmiana charakterystyki na P300.
  • #17 10951199
    sylwekz
    Poziom 11  
    Ustawiłem parametry silnika w p302-306, zmieniałem ustawienia w p300 i nie było znacznej poprawy, trochę dłużej mi pracował falownik, a później CL i fpf. Może jaks podpowiedz .
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #18 10951203
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    OK...
    P300=1, ważne żeby zmienić również parametr P167=50. Dalej proponuję obserwować parametr P508 i zwiększać częstotliwość, jaki prąd będzie pobierany w regulowanym zakresie.
  • #19 10951210
    sylwekz
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź jutro przetestuje
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 10955324
    krzysiul
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Możesz też przyjrzeć się parametrowi od poślizgu silnika (P170) - kiedyś miałem taki problem że niby wszystko ok ale brał strasznie duży prąd - dopiero zmniejszenie tego parametru poprawiło sytuację.
  • #21 10964915
    sylwekz
    Poziom 11  
    Witam
    Z góry dziękuje za podpowiedzi zmieniłem P300=1, P167=50 napęd zaczął działać.
    Parametry silnika I=6,5A , U=400V , cos=082
    W parametrze 508 zaobserwowałem prądy wiec tak:
    przy 35Hz - 7,3A, jak się silnik nagrzał 7,5 A - tutaj zdecydowanie szybciej się grzeje silnik
    przy 40Hz - 6,8 - 6,9A
    przy 50Hz - 6,6 - 6,7A

Jeszcze przetestuje i napisze co i jak, parametru 170 nie ruszałem.
    Pozdrawiam Sylwester Załuska

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje falownika do sterowania pompą ciśnienia z trzema różnymi prędkościami. Rozważa dwa modele: LG iG5A 4,0 kW, który umożliwia ustawienie czterech prędkości, oraz Lenze ESMD402L4TXA, co do którego ma wątpliwości dotyczące możliwości konfiguracji. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące pomiaru ciśnienia, zastosowania regulatorów PID oraz mechanicznych aspektów montażu falowników. Użytkownicy podkreślają, że oba falowniki mogą spełnić wymagania, a także sugerują, że Lenze ma dobre opinie, mimo problemów z przeciążeniem w jednym z zestawów. Wskazano na konieczność odpowiedniej konfiguracji parametrów falowników, aby uniknąć błędów przeciążeniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA