Prawdopodobnie to początek końca łożyska wyciskowego.
Właśnie w XP 2,0HDI wymienialiśmy sprzęgło. Też od dłuższego czasu szmery i mrowienia na pedale i ciężko się wysprzęglało. Aż nagle zawyło niemiłosiernie w trasie. Z przymusu auto przejechało jeszcze ok 1000 km, aż następnego dnia brakło sprzęgła, tzn jazgot i strach było to używać. Po rozbrojeniu tego diagnoza:
Tarcza jeszcze ok, łożysko zatarte na amen, przez zatarte łożysko uszkodziła się także tuleja prowadząca to łożysko. Ostatecznie części:
Sprzęgło kompletne: 400 zł
Tuleja prowadząca 60 zł
litr oleju 28 zł.
Mechanik 200 zł.
Na obecną chwilę zaraz po świętach do wymiany linka sprzęgła- 150 zł
Więc, jeżeli nie chcesz się dobijać wydatkami po całości sugeruję- o ile masz możliwość i czas- zrzucić skrzynię i sprawdzić łożysko. O ile sprzęgło samo w sobie działa dobrze i okaże się, że tarcza i docisk są w dobrym stanie to warto zmienić łożysko i ewentualnie tuleje prowadzącą z uszczelniaczem- to jeden element.
Ta tuleja ( kominek jak mówią u mnie w sklepie) oryginalna 60 zł. To jest powszechna częśc łatwo dostępna. Ta sama występuje w 90% Citroenach i Peugeotach. Jako ciekawostkę podam, że zamiennik , który znalazłem w internecie TOPRAN wycenili na 69 zł + porto

.
łożysko SKF to 45 zł, Sachs 80 zł. I też jest to samo montowane prawie we wszystkich skrzyniach PSA.
Więc relatywnie koszt zamknie się w kwocie ok 100 zł+ mechanik.
To mój pt. widzenia.
Do kompletu podam, że sprzęgło kompletne w każdym "kiosku" dostaniesz za ok 400-490 zł. Sprzęgło już możliwej, czy dobrej jakości.
Pozdrawiam.