logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 2,0 HDi - drgania na pedale sprzęgła podczas wysprzęglania

Jan Wojtasiewicz 06 Kwi 2012 19:37 10905 9
REKLAMA
  • #1 10764673
    Jan Wojtasiewicz
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam problem ze sprzęgle W Citroen C5 2,0 HDi.
    W momencie wysprzęglania na pedale czuję "mrowienie" lekki drgania, co może być przyczyną.[/film]
  • REKLAMA
  • #2 10765741
    Szachal78
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Ja mam Volvo S40 2.0D i po wcisnieciu na max pedalu sprzegla rowniez czuje lakkie wibracje. Dodam ze mam nowy dwumas i sprzeglo. Jezeli sa to tylko lekkie wibracje, bez zadnego dzwieku chrobotania i stukania to ja bym sie nie przejmowal. Niestety wykonanie elmentow, nie jest juz takie same jak kiedys. Luk,czy na Valeo mowia walnelo.
  • REKLAMA
  • #3 10765793
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Jan Wojtasiewicz napisał:
    Mam problem ze sprzęgle W Citroen C5 2,0 HDi.
    W momencie wysprzęglania na pedale czuję "mrowienie" lekki drgania, co może być przyczyną.[/film]

"Zestaw naprawczy" sprzęgła kiepskiej jakości i tyle. I Ciężko tu dochodzić, czy to łożysko, czy słoneczko, tarcza.
  • REKLAMA
  • #4 10766159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 10770610
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Prawdopodobnie to początek końca łożyska wyciskowego.
    Właśnie w XP 2,0HDI wymienialiśmy sprzęgło. Też od dłuższego czasu szmery i mrowienia na pedale i ciężko się wysprzęglało. Aż nagle zawyło niemiłosiernie w trasie. Z przymusu auto przejechało jeszcze ok 1000 km, aż następnego dnia brakło sprzęgła, tzn jazgot i strach było to używać. Po rozbrojeniu tego diagnoza:
    Tarcza jeszcze ok, łożysko zatarte na amen, przez zatarte łożysko uszkodziła się także tuleja prowadząca to łożysko. Ostatecznie części:
    Sprzęgło kompletne: 400 zł
    Tuleja prowadząca 60 zł
    litr oleju 28 zł.
    Mechanik 200 zł.
    Na obecną chwilę zaraz po świętach do wymiany linka sprzęgła- 150 zł

Więc, jeżeli nie chcesz się dobijać wydatkami po całości sugeruję- o ile masz możliwość i czas- zrzucić skrzynię i sprawdzić łożysko. O ile sprzęgło samo w sobie działa dobrze i okaże się, że tarcza i docisk są w dobrym stanie to warto zmienić łożysko i ewentualnie tuleje prowadzącą z uszczelniaczem- to jeden element.
    Ta tuleja ( kominek jak mówią u mnie w sklepie) oryginalna 60 zł. To jest powszechna częśc łatwo dostępna. Ta sama występuje w 90% Citroenach i Peugeotach. Jako ciekawostkę podam, że zamiennik , który znalazłem w internecie TOPRAN wycenili na 69 zł + porto :).
    łożysko SKF to 45 zł, Sachs 80 zł. I też jest to samo montowane prawie we wszystkich skrzyniach PSA.
    Więc relatywnie koszt zamknie się w kwocie ok 100 zł+ mechanik.
    To mój pt. widzenia.
    Do kompletu podam, że sprzęgło kompletne w każdym "kiosku" dostaniesz za ok 400-490 zł. Sprzęgło już możliwej, czy dobrej jakości.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 13263873
    afrikaislam
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam panowie, mam podobne objawy " mrowienia" na pedale sprzęgła a do tego takie dzwieki tzn zaczelo mi " ćwierkać " sprzęgło ze tak powiem, ale wystarczy delikatnie dotknac pedału sprzęgła i te " cwierkanie" ustepuje. Cóż to moze być ? dolacze filmik zeby mozna bylo posłuchac..
    z gory dzieki za zainteresowanie auto to Citroen C4 1.6 HDi 110KM z dwumasa i FAP

m.youtube.com/watch?v=67UBoeCRL0w&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D67UBoeCRL0w
  • #7 13279906
    kamik306
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ćwierkanie też jest raczej od łożyska oporowego (wyciskowego)

Jeszcze jest dwumasa, ale to na to nie brzmi ;)
  • #8 13280646
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 625
    Często pęka tuleja prowadząca łożyska oporowego jak się rozbierze odrazu to do wymiany tylko tuleja jak się będzie z tym jeździć to niestety docisk i łożysko też do wymiany. Oczywiście mogą być inne powody np. dwumas, pęknięty docisk itp.
    Trzeba rozebrać i będzie wiadomo.
  • #9 13281885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 13848643
    Jan Wojtasiewicz
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Po demontażu okazało się , że łożysko i tuleja do wymiany jak również zużycie tarczy spowodowało, że zdecydowałem o wymianie całego sprzęgła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drganiami na pedale sprzęgła w Citroenie C5 2,0 HDi podczas wysprzęglania, odczuwając "mrowienie". Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone łożysko wyciskowe, tuleja prowadząca lub zużycie sprzęgła. Wskazano na konieczność wymiany łożyska oraz ewentualnie całego sprzęgła, jeśli inne elementy również są w złym stanie. Użytkownicy podkreślają, że wibracje mogą być wynikiem niskiej jakości części zamiennych. W przypadku podobnych objawów w innych modelach, takich jak Citroen C4, również sugerowano problemy z łożyskiem oporowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA