logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta di350 - jak usunąć szare tło mimo regulacji napięć?

yachtskipper 05 Sty 2005 13:56 1859 8
REKLAMA
  • #1 1111768
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem z szarzeniem tła w tej kopiarce. Do tej pory wykonałem następujące czynności: Wyczyściłem dokładnie wszystkie styki w kopiarce, sprawdziłem na 2 sprawnych kardridżach, próbowałem zmieiać w service mode "image density" oraz "vg adjust". Dogrzebałem się do wysokiego napięcia i zmieniałem napięcia biasu i bębna, (efekt był widoczny na kopiach ale nawet przy dużej różnicy napięć tło było szare). Toner i developer są oryginalne minolty. Skaner laser i fuser są na pewno sprawne, kopiarka ma ok 500000. Czy miał ktoś kiedyś podobny problem, ewentualnie czy ma ktoś sprzedać/pożyczyć wysokie napięcie do tej kopiarki?

Pozdrawiam
    Tomek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1111893
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Wymiana płyty HV raczej nic nie pomoże, w tych maszynach taki efekt występuje gdyż przeładowuje się starter we wkładzie, włóż inny wkład, zrób F8 i zobacz jaki efekt, powinno zniknąć szare tło. Choć raz miałem taki przypadek że maszyna wywalała wszystkie wkłady. Wymiana całej elektroniki nic nie pomogła. Ale tylko raz tak miałem, zazwyczaj pomaga wymiana startera. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1111954
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Mam 3 wkłady do tej kopiarki wszystkie zasypywane starterem 106. Też próbowałem na różnych stężeniach od 11% do 18%. Ale jak znajdę chwilę czasu spróbuję któryś jeszcze raz zasypać. Dziękuje za błyskawiczą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1112141
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Panowie !

Szkolny błąd! Przy inicjalizacji startera w zużytych wkładach lub przy "przestrzeliwaniu" bębna , należy usunąć toner z obiegu powrotnego. Maszyna startując i mieszając starter dobiera mimowolnie toner z obiegu zużytego i podnosi ATDC. Proponuję zrobić F8 ale po baaaaardzo mocnym wyjałowieniu kopiarki. Napisz jeszcze czy czerń na kopiach jest dobra (oprócz tła)

C.
  • #5 1112244
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Czerń jest w porządku, jak będe przy maszynie sprawdzę to jeszcze, ale przed odpaleniem wyczyściłem ten pojemnik ze zużytym tonerem co jest nad listwą.

Pozdrawiam
    Tomek
  • #6 1112398
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    nie jestem co prawda specem od kopiarek ale kiedyś miałem podobny problem - również z minoltą (chyba był to model z-10 - nie pamiętam dokładnie) i problem polegał na tym że system optyczny był zakurzony - nie napisałeś czy go również przeczyściłeś ??

pozdro
  • #7 1118885
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Mieliście panowie racje problem leży po stronie wkładu, odsypałem trochę startera zrobiłem F8 i jest o wiele lepiej, ale mimio to jak się przyjrzę dokładnie to wciąż są ślady toneru. W tej chwili stężenie mam ok 13-14% spróbuje jeszcze go trochę wyjałowić. Boję się jedynie że jak włożę butelkę z tonerem i maszyna zadozuje tło się znów pogorszy. W każdym razie dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 1156309
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Stary !
    Jak odsypałeś startera to czujnik "ATDC" we wkładzie dowali ci po pewnym czasie tonera.
    Zużycie toneru skooooooooczy w górę i polecisz z torbami.
    Czerń będzie makabryczna a kopia twarda jak dzwon (brak tonowania szarości).
    Albo wsyp go zpowrotem, wyjmij butelkę z tonerem, wyczyść powrót tonera we wkładzie, zrób dużo "apli" (-czarne kopie na uchylonej klapie oryginałów) i w tedy "F8" lub bezpiecznik (bezp.-zdrowsze udeżenie)
    Albo (prościej) wymień na nowy starter (developer) wymieszaj i spokój.
  • #9 1157217
    yachtskipper
    Poziom 18  
    od czsu odsypania kopiarka zrobiła ponad 2 tysiące kopii i jest ok a z tym robieniem czarnych kopii to odradzam zajedziesz utrwalanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem szarego tła w kopiarkach Minolta Di350 jest najczęściej związany z przeładowaniem startera (developera) we wkładzie, a nie z uszkodzeniem płyty wysokiego napięcia (HV) czy elektroniki. Zaleca się wymianę lub odpowiednie wyjałowienie startera oraz wykonanie procedury F8 po dokładnym oczyszczeniu pojemnika na zużyty toner, aby usunąć toner z obiegu powrotnego, który podnosi wartość ATDC i powoduje szare tło. Toner i developer oryginalny Minolta są stosowane, a zmiany napięć biasu i bębna wpływają na jakość kopii, lecz nie eliminują problemu. Czyszczenie systemu optycznego również może pomóc, choć w tym przypadku problem leżał po stronie wkładu. Po odsypaniu części startera i wykonaniu F8 jakość kopii znacznie się poprawiła, jednak nadmierne odsypywanie może prowadzić do nadmiernego zużycia tonera i pogorszenia jakości czerni. Zaleca się wymianę startera na nowy w celu stabilizacji parametrów i uniknięcia uszkodzenia utrwalacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA