logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie poprzez port szeregowy dwóch komputerów w systemie DOS

terminux 18 Mar 2002 07:49 4301 5
REKLAMA
  • #1 9751
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Czy ktoś jeszcze pamięta w jaki sposób połączyć ze sobą dwa komputery pracujące w DOS -ie za pomocą kabla szeregowego? Wiem, że jest taka możliwość, ale ni cholery nie mogę sobie przypomnieć, jak to się robiło. Skleroza i tyle.
  • REKLAMA
  • #2 9753
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Spróbuj opcję Link z Norton Commandera.
  • REKLAMA
  • #3 9754
    terminux
    Poziom 23  
    A bardziej łopatologicznie??
  • REKLAMA
  • #4 9756
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Odpalasz na obu kompach Norton Commandera. Wciskasz klawisz F9, z menu górnego dla prawego lub lewego panelu wybierasz Link, wybierasz port (można to zrobić też przez port równoległy-szybsze), na jednym kompie ustawiasz Master, na drugim Slave, wciskasz link na obydwu kompach. W jednym panelu kompa, który wybrałeś jako Master widzisz dyski tego drugiego.
    Dla portu szeregowego powinno chodzić na standardowym kabelku (3 druty), chociaż była też bogatsza wersja (trochę szybsza). Na obu kompach powinien być NC w tej samej wersji.
  • REKLAMA
  • #5 9800
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Myślę że ten artykuł (Pe z 1994) rozwiąże twoje problemy co do podłączania 2 kompów.Jest tam opisane w zasadzie wszystko co jest potrzebne.Łącznie z obsługą tego w Nortonie.
    ps. Od czasu tej publikacji powstało wiele programów pod Windowsa do komunikacji, m.in. PCAnywhere Symanteca czy LapLink.To dla kogoś kto woli windę od poczciwego NC :)

Uploaded file: polaczenie_kompow_kabel.pdf
  • #6 9850
    terminux
    Poziom 23  
    Wielkie dzięki!! Właśnie muszę wgrać WIN- a na małego laptopa który nie ma cd, a dysk jest tak mały, że nie pomieści instalki i tego cholernego win-a (dokładnie 120 Mb). Dlatego muszę to zrobić spod DOS-a. Dzięki :smile:)
REKLAMA