logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o stacji hot air 858D

jasinski214 09 Kwi 2012 04:33 37047 15
  • #1 10773517
    jasinski214
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Możecie mi państwo powiedzieć co sądzicie o powyższej stacji lutowniczej na gorące powietrze model 858D?

Jak z jej awaryjnością i czy są z nią jakieś problemy ?

Ponieważ dysponuję skromnym budżetem 120zł nie wliczając w to przesyłki to raczej nic lepszego od tego nie kupię, a jednak czasem przydaje się do lutowania smd czy zaciśnięcia koszulki termokurczliwej.

Opinie o stacji hot air 858D
  • Pomocny post
    #2 10773548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10774240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10774334
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam tez jestem posiadaczem tej stacji (ok 7 miesięcy), jak na razie używam jej sporadycznie ale ogólne wrażenia są pozytywne. Głowie służy mi do wlutowania pojedynczych elementów i z tym radzi sobie dobrze, ostatnio też za jej pomocą wylutowałem kilka gniazd ( usb, com itp) głownie z płyt głównych i przy odrobinie wprawy z tym tez sobie radzi.
    Jeżeli chodzi o jej wykonanie to nie wiele mogę powiedzieć na razie chodzi bez zastrzeżeń i oby tak dalej, jedynie co moim zdaniem jest bez sensu to ten wyświetlacz temperatury, nie ma nic wspólnego z rzeczywistością równie dobrze wystarczy tam zwykłe pokrętło z podziałka. Ustawienie temperatury i tak jest intuicyjne, głównie wynika z doświadczenie i poznania tej stacji a także tego do czego w danej chwili jest używana, jeśli idzie o nadmuch to jego regulacja wydaje się być wystarczając
    Jak na razie jedynie obawiam się o trwałość grzałki nie wiem ile wytrzyma przy bardzo intensywnym użytkowaniu, koszt nowej wynosi ok 25 zł wiec jeszcze do zniesienie. Ja jestem amatorem i bawię się tym w wolnych chwilach ale dla mnie jest wystarczająca i jak na razie jestem zadowolony.
    Kolba jest poręczna jak na swoje wymiary i nie czuć żadnych wibracji, jedynie tylko czasem ciężko dostać się do elementu z powodu wielkości kolby ( średnica 32 - 25 mm) i długości dyszy.
  • #10 11217128
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Zakupiłem właśnie ten model, jest to pierwsza stacja z jaką mam do czynienia. odlutowałem kilka drobnych elementów z płyty głownej i co moge powiedzieć.

Baku 858D ma metalową obudowę, kabel łączący stacje z kolbą ciut krótki i gruby, przez co troche niewygodny.
    Regulacja obrotów u mnie działa :) wygląda, że całkiem przyzwoicie podaje temperaturę, (225*C elementu SMD nie dało sie ruszyć 232*C sie przesunął).
    Dużo krzaczków w na obudowie i w instukcji, producent sie nie ukrywa, że to chińczyk, wykończenie stacji bardzo ładne, kolby również w porządku.

Nie dziwi brak znaczka CE.

Nie wiem tylko do czego służy przycisk CAL, ponieważ w tym miejscu mam tylko otworek. Zapewne kalibracja temperatury na poziomie fabryki
  • #11 11741301
    Suchy_PL_
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    u mnie też od nowości nie działa regulacja nadmuchu a mam wep 858d to samo co yihua 858d w środku.....jak rozwiązano problem z regulacją nadmuchu ?
  • #12 11781063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12161715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12571820
    czarny244
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Ja też jestem posiadaczem tej stacji yihua 858d u mnie wszystkie funkcje działały mam ją ok 12 mc i jestem z niej zadowoliny a używam jej nie tylko do gsm lecz też do rtv i postawiła już kilkanaście telefonów jak do tv do układów smd radzi sobie naprawde dobrze wiec jestem z założenia że jak sie ma wprawe to można śmigać na byle czym :)
  • #15 13438225
    kejza
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witam, kupiłem wyżej wymienioną stację i też nie działała mi od początku regulacja nadmuchu i na wyświetlaczu nie paliły się trzy segmenty. Po rozkręceniu stacji zauważyłem brak diody zenera D13 8,2V. Po jej wlutowaniu i wyeliminowaniu zimnych lutów odpaliła. Dodatkowo na tranzystor TIP122 założyłem niewielki radiator.
  • #16 17731189
    pierotez
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Dopiszę się ponieważ chcę kupić konkretnie 858 z uwagi na kompaktowe wymiary no i że działa :)
    Polećcie którą dokładnie: 858, 858A, 858D, czy cyfrowa regulacja przyciskami będzie lepsza?
    Ponoć najlepiej wychodziły Yihua, t.j. z działającą regulacją obrotów i ceramiczną grzałką z grubszym drutem?!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Stacja lutownicza na gorące powietrze model 858D cieszy się mieszanymi opiniami wśród użytkowników. Wiele osób zauważa problemy z regulacją prędkości nadmuchu, co często wynika z braku odpowiednich komponentów na płytce, takich jak tranzystory czy diody. Użytkownicy podkreślają, że stacja dobrze radzi sobie z lutowaniem SMD oraz wylutowywaniem elementów, jednak niektórzy skarżą się na niewłaściwe wskazania temperatury na wyświetlaczu. Wiele osób zwraca uwagę na jakość wykonania, metalową obudowę oraz komfort użytkowania kolby. W przypadku problemów z regulacją nadmuchu, użytkownicy dzielą się rozwiązaniami, takimi jak wymiana brakujących elementów elektronicznych. W dyskusji pojawiają się także porównania do innych modeli, takich jak Yihua 858D oraz Baku BK-858D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA