logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP bateria / zasilanie - bez zasilacza się wyłącza na sprawnej baterii

grudziu 12 Kwi 2012 19:28 2915 14
  • #1 10787027
    grudziu
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Dzień dobry,

W poprzedni piątek zaczęło dziać się coś dziwnego z moim laptopem HP probook 6540b. Dzień wcześniej na baterii wytrzymywał około 3ch godzin. Następnego dnia nie wytrzymał nawet ułamka sekundy.

System windows 7 wskazywał początkowo 100% naładowania, dzisiaj wskazuje 99%.
    Zainstalowałem narzędzie HP Battery Check i jest informacja zwrotna: Bateria posiada "Stan Dobry".

Bateria jest oryginalna HP TD06, użytkowana od roku, wyprodukowana w 2010.
    Sprawdziłem wyjścia baterii miernikiem i gdzieniegdzie pojawia się napięcie 10,7V, gdzieniegdzie 3,5V. Parę pinów bezpotencjałowych.

Od tego bezwłocznego wyłączania zasilania mam też problem pochodny - zniszczył mi się plik od poczty Thunderbirda :-( zrobiłem wywiad dzwoniąc po serwisach, mówili, że dysk fizycznie się nie powinien uszkodzić, jedynie struktura plików czyli windows... i teraz mam problem, ale o to może później będę się pytać, najpierw chcę znaleźć potencjalną przyczynę takiego zachowania.

I jeszcze jedno... może to mieć znaczenie, niestety laptop jakieś 3-4 miesiące temu został zalany piwem, po tygodniu trafił do serwisu na kilka dni na rozkręcenie i suszenie oraz dodatkowo serwis płytę główną przez kilka dni moczył w izopropanolu - twierdzili, że to przyda się do utrwalenia ścieżek na płycie głównej.
  • #2 10787513
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 289
    Ewidentnie wina utrwalacza lub nieprawidłowej metody "utrwalenia ścieżek" .
    Na poważnie czy kolega wymieniał baterie na inna ewentualnie posiadaną sprawdzał na innej platformie?
  • #4 10787680
    grudziu
    Poziom 16  
    H3nry napisał:
    Ewidentnie wina utrwalacza lub nieprawidłowej metody "utrwalenia ścieżek" .
    Na poważnie czy kolega wymieniał baterie na inna ewentualnie posiadaną sprawdzał na innej platformie?

Ktoś już podważył wcześniej słuszność dokonywania tego zabiegu utrwalania ścieżek, to napisałem wszystko, co może się przydać.

Podmiana baterii - niestety, nie mam takiej możliwości.
    Trzy HPeki w rodzinie i od żadnego bateria nie pasuje.
    Na allegro bateryjki po 200 PLN... Ale jak trzeba będzie to kupię, bo zależy mi na podtrzymaniu zasilania i często pracuje w terenie.. Tylko czy bateria może się skończyć tak, że z całkowicie sprawnej po jednej nocy nie utrzymuje nawet ułamka sekundy?

Dodano po 8 [minuty]:

HP bateria / zasilanie - bez zasilacza się wyłącza na sprawnej baterii
  • Pomocny post
    #5 10787748
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Czyli już złapał C5, dodatkowo za bardzo "rzucasz" laptopem - BF.
  • #6 10787798
    grudziu
    Poziom 16  
    BF -> No niestety, taka praca, że czasem muszę chodzić z laptopem podczas pracy... A ten HPek to jeden z niewielu komputerów z RS232.

Czy możesz rozwinąc bardziej opis problemu - co to jest C5?
  • #8 10788078
    grudziu
    Poziom 16  
    Ok.
    Dziękuję za odp odnośnie HD.

A wracając do samego zasilacza i baterii - ktoś ma pomysł co może być przyczyną takiego stanu, albo jak to zacząć diagnozować?
  • #9 10788117
    bercikzb
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Wepnij baterię do laptopa ,pobierz HWmonitor i wrzuć screen.
  • #11 10789840
    bercikzb
    Poziom 20  
    Laptop usiany czujnikami.Jeśli screena robiłeś podczas gdy laptop był na luzie to temperatury są trochę za duże.Jeśli miałeś załączone jakieś programy w tle - OK.
    Martwi mnie odczyt EX2Z ,PWMZ ,GFXZ i EGXZ.Musiałbyś dowiedzieć się czy w innych egzemplarzach tego samego modelu te czujniki wskazują również 0.Może być tak ,że czujnik został zalany i uszkodzony wraz z układem który odpowiada za dostarczanie prądu z baterii do urządzeni.Twojej baterii pozostało 91 % "życia"
  • #12 10795897
    grudziu
    Poziom 16  
    kurcze, nie mam takiej możliwości.
    Jedyne co udało mi się zrobić, to znajomy ma laptopa z pasującą baterią...
  • #13 10795966
    bercikzb
    Poziom 20  
    I co na tej baterii działa ?
  • #14 10796295
    grudziu
    Poziom 16  
    jeszcze się nie wybrałem do znajomego, bo mam kawałek.
  • #15 10817185
    grudziu
    Poziom 16  
    Niestety, bateria jednak nie pasowala.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP ProBook 6540b, który po pełnym naładowaniu baterii (HP TD06) nie działa nawet przez ułamek sekundy bez zasilacza. Mimo że narzędzie HP Battery Check wskazuje "Stan Dobry", użytkownik zauważył spadek napięcia na pinach baterii. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnozowania problemu, w tym sprawdzenie stanu dysku twardego oraz użycie narzędzi do monitorowania parametrów sprzętowych. Użytkownik nie ma możliwości wymiany baterii na inną, co komplikuje sytuację. Wskazano również na potencjalne uszkodzenia czujników w laptopie, które mogą wpływać na działanie zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA