logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć uprawnienia SEP i jakie korzyści z nich wynikają?

And! 03 Mar 2003 11:00 21195 19
  • #2 114562
    alberrt
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    SEP - Stowarzyszenie Elektryków Polskich
    Uprawnienia takie można zdobyć poprzez ukończenie kursu i zdanie egzaminu kończącego ten kurs. Polecam zdobycie informacji z pierwszej ręki:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 114592
    vide
    Poziom 2  
    Uprawnienia Stowarzyszenia Elektryków Polskich (SEP) - w każdym województwie są takie stowarzysznia
    Uprawnienia są wydawne w zakresie dozoru i eksploatacji urządzeń elektrycznych i ich zakres jest uzależniony od wykonywanej pracy.
  • #5 115087
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5984
    czy ktos posiada wyklady i teorie na ten temat? Duzo osob jest zainteresowanych, moze ktos ma notatki? najlepiej w formie przepisanej na komputerze. Ja wiem, ze kazdy inaczej prowadzi swoje wyklady, ale takie kursy sa dosyc kosztowne i czasami w zaleznosci od wykladowcy wszystko polega na bezsensownym pisaniu tego co dyktuje.

Reasumujac, dla elektrykow jest to cos bardzo waznego... dla elektronikow nie za bardzo... chyba ze maja pracowac w przemysle.

Dzisiaj kazdy papier dobry.
  • #6 115282
    promek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    cieka we dlaczego sa ważne tylko 5 lat a lekarzy całe zycie. musze te uprawnienia
    odnawiać amateriał i jego prezentacja opiera sie na widzimisie prowadzącego
    zwykle kładą nacisk na bezpieczeństwo a przepisy troche płynne zadajac trochę inteligentniejsze pytanie o konkretną rzecz nie należy spodziewać sie satysfakcjonujacej odpowiedzi jeśli chodzi o faktyczną wiedze radze szukać w książkach do nabycia w oddziałach SEP
    równowazne uprawnienia wydaje tez towarzystwo wspierania inicjatyw gospodarczych
  • #7 115872
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Ważne są 5 lat, bo jeszcze częściej zmieniają się przepisy. Ja zdaje te uprawnienia od roku 79 i zawsze muszę się uczyć czegoś nowego, to znaczy zmiana dotyczy nomenklatury, a nie rzeczywistych zagrożeń, bo te są takie same. Ostatnio zmieniły się sieci, z 4-przewodowych na 5-przewodowe, doszedł wyłącznik różnicowo-prądowy i nowe określenia SELV, PELV i FELV, dotyczące niskich napięć.
    Uff, na szczęście, czeka mnie to dopiero za rok.

Pozdrawiam.
  • #8 116026
    kruchy
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Posiadam przykładowe pytania kontrolne występujące na egzaminie. Zostały opublikowane w jednym z biuletynów wydawanym przez SEP. A tak apropo posiadam również uprawnienia E i D do 20 kV wraz z pomiarami elektrycznymi obsługą afregatów pradotwórczych i urządzeń przeciwwybuchowych. Aby uzyskać te uprawnienia musiałem przejść cztery takie egzaminy. A tak apropo to za pierwszym razem komisja nie chce dać więcej niż do 1 kV i to bez pomiarów elektrycznych.

Kruchy.

Ps. Odnośnie notatek nigdy ich nie robiłem, mam natomiast podręczniki które poruszają dokładnie zagadnienia występujace na egzaminie.
  • #9 116310
    rkacz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    And! napisał:

Czy te uprawnienia sprzyjają znalezieniu pracy ?
    słyszałem różne (skrajne opinie).

Na pewno tak, bo sa miejsca gdzie są one poprostu wymagane,
    ale mając odrobinkę doświadczenia praktycznego możesz szukać samodzielnych fuch na budowach, tylko nie wiem jak się to ma do przepisów typu założenie firmy, pieczątka i kupa innych o których pewnie nie wiem.
    W każdym razie instalacje w budynkach możesz kłaźć.
  • #10 116459
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Na pytanie czy jest to komuś potrzebne odpowiem tak:
    1. Gdy jakas firma, np. budowlana startuje do przetargu, gdzie są do wykonania jakieś roboty elektryczne, to żeby była brana pod uwagę zazwyczaj musi dołączyć dowody posiadanych uprawnień.
    2. Kilka lat temu dostałem pracę jako elektryk, warunkiem było posiadanie uprawnień. Po godz. byłem na budowie...
    3. Obecnie zajmuję sie sieciami komputerowymi, i w niejednej administracji zapytano mnie czy mam uprawnienia SEP.

Jak widać uprawnienia przydają się, poza tym elektryk z uprawnieniami zawsze może żądać więcej $$ niż jakiś po(mag)ier po szkole...
    Co do egzaminów, podstawowe do 1kV da się zaliczyć bez kosztownych kursów.
  • #11 116477
    rkacz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    techrys napisał:

3. Obecnie zajmuję sie sieciami komputerowymi, i w niejednej administracji zapytano mnie czy mam uprawnienia SEP.

Bo tak w zasadzie to do durnego pzełożenia klapki w bezpieczniku (załączenia go) już są potrzebne uprawnienia.
  • #12 134681
    piotrw_78
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    co do pytań to zdają te uprawnienia niedawno dostałem na kursie książkę pana Władysław Orlik "egzamin kwalifikacyjny elektryka w pytaniach i odpowiedziach " książka w formie pytań i odpowiedzi pozatym dostawaliśmy różnego rodzaju normy polskie w zależność od tego na co dokładnie chciało się robić te uprawnienia książka ta zawiera pytania w zakresie eksploatacji, montażu , naprawy i konserwacji do ogzaminu z DOZORU i POMIARÓW jest inna, pozatym nic prawie nie pisaliśmy więc notatek nie posiadam wszystko opierało się na książce i normach polskich. Dla tych co wiedzą coś o z elektrotechniki nie powinien być trudny ale zdawały go też podobno osoby które prawo Ohma poznawały dopiero na kursie :) więc nie jest źle.
  • #13 4009599
    Pużek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A ja mam pytanie jaka jest cena takiego kursu?
  • #14 4009601
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Cena egzaminu to: 93,60zł kursu nie wiem...
  • #15 4009778
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Do tego już nie ma SEP tylko SPE (Stowarzyszenie Polskich Energetyków) :))

Podstawowe to Eksploatacja uprawnia cię do robienia w prądzie.
    Dozorowe uprawniają cię do pilnowania ludzi ale nie możesz nic robić.
    By móc robić i pilnowac musisz zdać dwa egzaminy (to taka najnowsza nowość w ramach upraszczania;)))
  • #16 4275449
    AngeloMike
    Poziom 1  
    W lublinie koszt kursu wynosi 320zl, egzamin jak wyzej, tj 10% minimalnej krajowej.

Prosiłbym o przykładowe pytania na egzamin do 1kV i/lub jak ktoś posiada książkę W.Orlika "Egzamin Kwalifikacyjny Elektryka w pytaniach i odpowiedziach" w pdf lub innej formie elektronicznej.

Mój mail: angelomike(_at_)wp.pl

z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
  • #17 4275507
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    co znaczy nie ma SEP? a kto mi wydal w tym roku uprawnienia eksploatacji do 1kV?:D
    Przykladowych pytan niestety nie moge podac bo ja zdawalem po ukonczeniu technikum a egzaminowal jeden z nauczycieli i pytania byly chyba ponizej wymagan (oznaczenia barwne i kodowe przewodow, zasady zabezpieczenia miejsca pracy, dzialanie wylacznika roznicowo-pradowego itp.)
  • #18 4276037
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Ja mam repetytorium do 1kV. Są tam zawarte:
    -Badania i pomiary środków ochrony przeciwpożarowej
    -Repetytorium z urządzeń, instalacji i sieci elektroenergetycznych o napięciu do 1kV. Zamieszczę ponieważ ktoś może skorzystać :) Sam mam egzamin w lutym :D

Pozdrawiam ;)

Dobrze, tutaj macie link, niestety ja nie posiadam konta premium dlatego link ważny tydzień czasu albo dwa nie pamiętam po jakim czasie usuwają pliki z serwera.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #19 4276810
    Mystery
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    wyślij to normalnie naAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #20 8402759
    rodzyn912
    Poziom 1  
    A ja mam inne pytanie mieszkam w Kwidzynie woj pomorskie kolo Grudziadza i chcialbym sie dowiedziec gdzie moge najblizej zglosic sie do kursu SEP

[ Zobacz:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ]

[Regulamin, punkt 13, 16. Mariusz Ch.]

==============================================================

[ Temat bez własności dydaktycznych. Mariusz Ch. ]

Podsumowanie tematu

✨ Uprawnienia SEP (Stowarzyszenia Elektryków Polskich) zdobywa się poprzez ukończenie kursu oraz zdanie egzaminu kwalifikacyjnego, który obejmuje zagadnienia z zakresu eksploatacji i dozoru urządzeń elektrycznych. Uprawnienia te są ważne przez 5 lat ze względu na częste zmiany przepisów i wymagają okresowego odnawiania. Kursy i egzaminy organizowane są przez oddziały SEP w różnych województwach, a ich koszt waha się około 300-320 zł za kurs oraz około 90 zł za egzamin. Uprawnienia dzielą się na eksploatacyjne (umożliwiające wykonywanie prac przy urządzeniach elektrycznych) oraz dozorowe (uprawniające do nadzoru, bez wykonywania prac). Posiadanie uprawnień SEP jest często wymagane przy zatrudnieniu na stanowiskach elektrycznych, w przetargach budowlanych oraz przy prowadzeniu działalności związanej z instalacjami elektrycznymi. Egzaminy obejmują pytania dotyczące norm, bezpieczeństwa, zasad działania urządzeń, pomiarów elektrycznych oraz przepisów BHP. Dostępne są podręczniki i repetytoria, np. autorstwa Władysława Orlika, które pomagają w przygotowaniu do egzaminu. Uprawnienia SEP umożliwiają legalne wykonywanie instalacji elektrycznych, obsługę urządzeń do 1 kV i powyżej, a także podnoszą wartość zawodową elektryka na rynku pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA