logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć pracę jako elektryk po zdaniu egzaminów E7 i E8? Uprawnienia SEP

saaske125 13 Paź 2016 20:03 2496 6
  • #1 15993015
    saaske125
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, skonczylem szkole o kierunku elektrycznym, zdalem egzamin e7 i e8, dostalem dyplom elektryka i mam teraz pytanie co musze zrobic zeby zaczac prace jako elektryk, slyszalem ze potrzebne sa uprawnienia sepowskie i pytanie czy cos jeszcze? prosilbym zeby jakis doswiadczony kolega opisal wszystko od postaw jak zaczac prace w zawodzie, co musze posiadac zeby wreszcie zaczac pracowac. prosilbym o przeslanie ewentualnych materialow, gdzie najlepiej zrobic kurs sepowski we wroclawiu i wszystkie przydatne informacje z tym związane, z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • #2 15995645
    Qiu52
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cześć ,
    zawód Elektryk jest pojęciem ogólnym ,
    są elektromechanicy , którzy remontują naprawiają maszyny , pompy i inne urządzenia,
    są monterzy instalacji niskiego napięcia lub niskoprądowcy,
    są monterzy w zakładach PGE,
    i wiele innych specjalizacji ... .
    Na pewno przyda Ci się kurs pełen np. SEP, są inne stowarzyszenia , SIMP
    Ja swoją przygodę rozpocząłem od pełnego szkolenia SEP, około 30 dni oraz egzamin,
    potem zatrudniłem się przy składaniu małych rozdzielni , a następnie zmieniłem pracę ,przeniosłem się do działu utrzymania ruch i to była dobra droga , poznałem dużo praktycznych rzeczy i cały czas poznaje.
    Potem wybrałem się na studia. Na zajęciach miałem dużo łatwiej bo wiele zagadnień znałem od strony praktycznej.
    A materiały do nauki to znajdziesz na stronie GRYZONIA , chyba wiesz o co chodzi.
    Szukaj zeszytów SEP.
  • #3 15995839
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    Poszukaj ogłoszeń w swojej okolicy, zatrudnij się u kogoś byś nabył [ praktyki- pracodawca podpowie Ci co i jak ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 16000927
    saaske125
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Wlasnie patrzyłem na niektóre oferowane kursy sep, sa jakieś jednodniowe i nie wiem czym to sie różni od pełnego 30 dniowego, a prosto po szkole bez sepow nikt nie chce zatrudnić :(
  • #5 16002986
    Qiu52
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    U mnie kurs 30 dniowy wyglądał następująco: wykłady , ćwiczenia oraz ćwiczenia w terenie np.: pomiary elektryczne.
    Warto.
  • #6 16006148
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Pełny kurs przeznaczony jest dla osób potrzebujących nauczenia się od podstaw elektrotechniki. Jako absolwent szkoły branżowej możesz spokojnie skorzystać z kursu "na skróty". Wykazując się znajomością podstaw, uzupełnisz wiedzę z zakresu BHP i prawa. Osobiście polecam kursy realizowane przez SEP - uprawnienia wydawane przez SIMP uznawane są w kraju, ale za granicą (w UE) bywa z tym różnie, choć to te same uprawnienia energetyczne. Cena kursów też zależy od organizatorów: od 140zł + opłata za egzamin (w tym roku 185zł) do nawet tysiąca. Poszukując pracy warto wypytać, czy w ramach szkoleń pracodawca nie gwarantuje kursów (zdarza się, że bezpłatnie).
  • #7 16006251
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Potwierdziłeś kwalifikacje E.7 i E.8 więc coś tam o elektryce wiesz.
    Nie sądzę żebyś się wiele na takim kursie nauczył nowego. Zależy czy masz czas chodzić miesiąc czy chcesz mieć papier.

Obecnie SEP może zrobić sobie każdy, ale jest to wymóg konieczny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby rozpocząć pracę jako elektryk po zdaniu egzaminów E7 i E8, konieczne jest uzyskanie uprawnień SEP. Warto zainwestować w pełny kurs SEP, który trwa około 30 dni i obejmuje wykłady oraz praktyczne ćwiczenia, w tym pomiary elektryczne. Alternatywnie, absolwenci szkół branżowych mogą skorzystać z krótszych kursów, które uzupełniają wiedzę z zakresu BHP i prawa. Uprawnienia SEP są uznawane w kraju, a ich posiadanie jest często wymagane przez pracodawców. Warto również poszukiwać ofert pracy, które mogą obejmować szkolenia dla nowych pracowników. Materiały do nauki można znaleźć na stronie GRYZONIA, a kursy SEP są organizowane przez różne stowarzyszenia, takie jak SIMP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA