logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

URSUS C360 - Jakie mogą być przyczyny dostawania się płynu chłodzącego do oleju?

motomaniaczka 28 Kwi 2012 09:27 29979 24
REKLAMA
  • #1 10840046
    motomaniaczka
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.
    Płyn chłodzący dostaje sie do oleju. Płyn w chłodnicy nie jest zabarwiony i nie ma przedmuchów. Na pewno nie jest to wina wydmuchanej uszczelki. Proszę o pomoc i podanie możliwych przyczyn dostawania się płynu.
    Za ewentualną poradę -dziękuje.:)
  • REKLAMA
  • #2 10840416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10847296
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Grzesiek1098 pokaż mi gdzie w głowicy są broki pomiędzy płaszczem wodnym a kanałami olejowymi? Widziałes głowicę od C360?
  • Pomocny post
    #5 10847557
    adresfizyczny
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Po objawach - skupił bym się nad gumowymi oringami pełniącymi rolę uszczelnienia woda - olej u "dołu" cylindra. Często ulegają wytopieniu jeśli zimą odpalamy silnik bez wody twierdząc: "a u szwagra to i 15 minut wczora bez wody traktor chodził i nic się nie stało" .
    Również nieumiejętne prasowanie cylindra w blok może spowodować uszkodzenie tych oringów, na poziomie montarzu.

Żeby to stwierdzić trzeba zdjąć miskę olejową, ułożyć tekturowy karton pod silnikiem a układ chłodzenia zalać wrzątkiem.
  • #6 10850352
    Grzesiek1098
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    robokop głowice widzę co dziennie bo mam 60. a broków w głowicy jest 6, po dwa z lewej i prawej strony i dwa od spodu
  • #7 10850504
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Grzesiek1098 napisał:
    robokop głowice widzę co dziennie bo mam 60. a broków w głowicy jest 6, po dwa z lewej i prawej strony i dwa od spodu

Pokaż strzałką na obrazku, w którym miejscu od spodu:
    URSUS C360 - Jakie mogą być przyczyny dostawania się płynu chłodzącego do oleju?
  • REKLAMA
  • #8 10850579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10870579
    tomsto2
    Poziom 10  
    Ocena: 67
    Kolego ROBOKOP na Twoim zdjęciu jest głowica od zetora, jest bardzo podobna i pasuje do ursusa. Różni się właasnie tą zaślepką ( a raczej jej brakiem) i średnicą zaworów

Dodano po 14 [minuty]:

Koleżanko MOTOMANIACZKA
    przyczyn dostawania się płynu do oleju może być kilka.
    Jeśli nie uszczelka to mogły popękać uszczelki tulei (to się żadko zdaża) albo uszkodzone głowice (to najczęściej się zdaża)
    Głowica mogła popękać lub wypchnęło z niej zaślepkę.
    Dzieje się tak dla tego że w głowicach często osadza się duża ilość kamienia i woda nie może odpłynąć podczas spuszczania płynu i mróz rozsadza głowicę
    Czasem może być też przemrożony i pęknięty blok silnika (przeważnie pęka za pompą wtryskową)
    Czasami widać to gołym okiem od zewnątrz, a czasem trzeba zdemontować
    Obecnie cena jednej nowej głowicy to 200 do 300 zł , zalezy od producenta
  • #10 11003199
    adamiks79
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    zgadza się:
    1. uszczelki głowicy
    2. zaślepki głowicy
    3. oringi tulei
    w skrajnych przypadkach
    4. pęknięta tuleja
    5. wżera w korpusie bloku na uszczelnieniu tulei
    6. pęknięta głowica lub blok silnika
  • REKLAMA
  • #12 15030041
    lubora
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Odswieze temat,mam wlasnie podobny problem z tym ze u mnie w c-360 po zaobserwowaniu ubytku plynu chlodniczego w chlodnicy i uzupelnieniu podczas odpalania z tlumika zaczal wydostawac sie wraz ze spalinami plyn chlodniczy i po paru prubach uzupelniania i odpalanie ciagle to samo z tym ze po godzinie pracy ciagnika rowniez poziom oleju w silniku sie zwiekszyl i zdaje sie ze zmienil barwe podejzewa uszczelke pod glowica ,ale jesli ktos ma jakies sugestie to bede bardzo wdzieczny,i jeszcze mam pytanie czy mozna wymienic uszczelke tylko te uszkodzona czy wszystkie 4 i jak ewentualnie zdjagnozowac ktora to uszczelka,serdecznie dziekuje i pozdrawiam.
  • #13 15030060
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 365
    Pewnie uszczelka poszła Ci, a jak zdiagnozować hmm.., odkręcić musisz korektor wydechowy no i wtedy przekonasz się z której głowicy wydostaję się płyn chłodniczy. Dość prosta metoda.Nie wiem ja bym wszystkie uszczelki powymieniał pewnie reszta też w nie najlepszym stanie. No jeszcze w 100 % nie wiadomo czy to uszczelka, mogą być oringii na tuleii patrz zdjęcia robokopa. Zacznij od wymiany uszczelki. Wszystko zostało powiedziane w tym temacie.
    Pozdrawiam.
  • #14 15030416
    lubora
    Poziom 11  
    jasiek dzieki ,tez wlasnie tak myslalem z tym kolektorem.pozdrawiam.
  • #15 15030419
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    jasiek1122 napisał:
    Pewnie uszczelka poszła Ci, a jak zdiagnozować hmm.., odkręcić musisz korektor wydechowy no i wtedy przekonasz się z której głowicy wydostaję się płyn chłodniczy. Dość prosta metoda.Nie wiem ja bym wszystkie uszczelki powymieniał pewnie reszta też w nie najlepszym stanie. No jeszcze w 100 % nie wiadomo czy to uszczelka, mogą być oringii na tuleii patrz zdjęcia robokopa. Zacznij od wymiany uszczelki. Wszystko zostało powiedziane w tym temacie.
    Pozdrawiam.

Tak tylko przy uszkodzonych uszczelkach na tulejach nie będzie wywalać płynu [wody] przez kolektor wydechowy . A więc uszkodzona uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica . Pozdrawiam
  • #16 15032729
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam.Panowie kilka lat pracowałem w warsztacie,w którym robiłem szlify wałów,centrowanie bloków, szlify bloków regeneracja głowic i w przypadku regeneracji głowic 60-ki oprócz wstawienia nowych gniazd zaworowych,wymieniane były tulejki tzw.obudowy wtrysków.Są to tuleje wciśnięte w głowicę,w które wkładane są wtryskiwacze-zawsze były skorodowane i przegnite.Nie pamiętam dokładnie,ale chyba wkręcany był gwintownik M24x1.5-ręczny nr3,potem ściągacz do wyciągania kołków z gwintem M24x1.5 i przez stuknięcia(udar),tuleje wychodziły.W to miejsce wciskało się nowe i reklamacji nie było.Najprawdopodobnie przez te obudowy wtrysku płyn dostaje się do oleju.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #17 15033398
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    janekwzk napisał:
    .Najprawdopodobnie przez te obudowy wtrysku płyn dostaje się do oleju.

Do oleju nie ma możliwości ponieważ tulejkę otacza płyn chłodzący a wewnątrz dociskana przez wtrysk nie pozwala na przedmuch kompresji z komory spalania na zewnątrz . Przy silnym skorodowaniu i wycieku płynu przez tulejkę , płyn ma jedyne ujście na zewnątrz wokół wtrysku , chyba że zdemontujemy wtrysk wtedy płyn dostanie się na tłok . Pozdrawiam
  • #18 16348067
    lubora
    Poziom 11  
    mam taki wlasnie problem i woda wydostaje sie na zewnatrz wtryskiwacza po wyjeciu wtryskiwacza okazalo sie ze tulejka jest skorodowana i woda wyplywa do gniazda wtryskiwacza ,pytanie tylko jak dostaje sie do oleju ,moze to wina tej miedzianej podkladki ktora siedzi w tulejce i jest dociskana wtryskiwaczem ,moze ona przepuszcza tez wode do tloka tylko jak z komory spalania dostaje sie do oleju? prosze o jakies porady.
  • #19 16348122
    diesel022782
    Poziom 17  
    Ocena: 114
    witam najpewniej to broki glowicy te przy uszczelce , kturys puszcza
  • REKLAMA
  • #20 16348149
    lubora
    Poziom 11  
    ok jak wymienie tuleje wtryskiwacza i woda nie bedzie juz wyciekac zaloze nowa podkladke pod wtryskiwacz zaleje woda i bede jakos czail czy nie przybywa wody w misie olejowej niechce zmieniac narazie oleju bo jak sie okaze ze to nie pomoglo to szkoda filtra i oleju,mam nadzieje ze to wina tej tulejki bo niechce zdejmowac glowicy.
  • #21 16348270
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 194
    W czasie pracy silnika płyn nie będzie dostawał się do komory spalania przez uszkodzona tuleję wtryskiwacza, ponieważ panuje tam przeważnie niewielkie nadciśnienie. Przy unieruchomionym silniku, płyn będzie przesączał się przez nieszczelne pierścienie do skrzyni korbowej.Niestety, ale do wymiany tulei wtryskiwacza konieczny jest demontaż głowicy.
    Praca silnika na emulsji olejowej może zakończyć się jego zatarciem.
  • #22 16348414
    diesel022782
    Poziom 17  
    lubora napisał:
    ok jak wymienie tuleje wtryskiwacza i woda nie bedzie juz wyciekac zaloze nowa podkladke pod wtryskiwacz zaleje woda i bede jakos czail czy nie przybywa wody w misie olejowej niechce zmieniac narazie oleju bo jak sie okaze ze to nie pomoglo to szkoda filtra i oleju,mam nadzieje ze to wina tej tulejki bo niechce zdejmowac glowicy.
    kolego to nie jest problem w tuleji wtrysku, tamtedy plyn nie pujdzie do oleju, malo prawdopodobne tez ze oringi, problem raczej na glowicy
  • #23 16348504
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 569
    Tulejkę da się wyjąć bez demontażu głowicy. Trzeba otwór w dnie zatkać ,wspawać śrubę i wyrwać ją do góry.
    Ogólnie powodów dostawania się wody do oleju jest kilka a nie sądził bym żeby przez pierścienie.
  • #24 16350405
    diesel022782
    Poziom 17  
    sewo.k napisał:
    Tulejkę da się wyjąć bez demontażu głowicy. Trzeba otwór w dnie zatkać ,wspawać śrubę i wyrwać ją do góry.
    Ogólnie powodów dostawania się wody do oleju jest kilka a nie sądził bym żeby przez pierścienie.
    jakby tuleja wtrysku plyn poszedl to i sprerzanie by dmuchal pod wtryskiem , tamtedy to w gore moze pujsc plyn a tak to wtrysk trzyma
  • #25 16354496
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3273
    W moim przypadku pękła głowica pod sprężyną zaworu wydechowego i woda dostawała się pod dekiel głowicy skąd spływała kanałem popychaczy do misy olejowej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dostawania się płynu chłodzącego do oleju w ciągniku URSUS C360. Użytkownicy wskazali na kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzenia uszczelek głowicy, pęknięcia głowicy lub bloku silnika, a także uszkodzenia oringów tulei cylindrowych. Zauważono, że uszkodzenia mogą być wynikiem korozji, zamarznięcia płynu chłodzącego lub nieprawidłowego montażu. Wskazówki diagnostyczne obejmują demontaż miski olejowej oraz sprawdzenie uszczelek i oringów. Użytkownicy podkreślili również, że w przypadku pęknięcia głowicy, płyn może dostawać się do oleju przez kanały popychaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA