logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[programowanie]Development Board STM32 - możliwość programowania

Fajaka 29 Kwi 2012 12:12 2201 14
REKLAMA
  • #1 10843100
    Fajaka
    Poziom 8  
    Witam, chciałem się przesiąść z Atmegi na coś mocniejszego i zacząłem szukać jakiś starter kitów ale przyzwyczajony do cen z atmeg znalazłem coś takiego. Na złotki wychodzi nieco ponad 50zł i zastanawiam się czy jest to już kompletna płytka, czy można podłączać ją do USB odpalić jakieś IDE i programować?

Jakiś tam sprzęt po atmegach mam, wyświetlacze, czujniki więc będę miał co podłączac i testować.

dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10843288
    stanleysts
    Poziom 27  
    Ocena: 2
    Płytka jest kompletna z tym, że prawdopodobnie będziesz ją mógł bez JTAGA programować tylko przez RS232. Jeśli dokupisz JTAGA no to inna sprawa oczywiście. Z darmowym IDE nie ma problemu do takiego procesora.
  • #3 10843490
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Popatrz na płytki Discovery, podłączasz je do USB, ściągasz darmowego Atollic TrueSTUDIO i już możesz się bawić. Mają wbudowany programator/debugger, można go używać nawet samodzielnie do zewnętrznych układów. No i są przede wszystkim śmiesznie tanie:

http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=177198
    http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=180296
    http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=185132
  • #4 10843518
    stanleysts
    Poziom 27  
    @McMonster z daleka od atollica

jedynym jego plusem który się skończył był brak ograniczenia kodu do 32kB.
  • #5 10843860
    McMonster
    Poziom 32  
    stanleysts napisał:
    @McMonster z daleka od atollica

jedynym jego plusem który się skończył był brak ograniczenia kodu do 32kB.

Nowy Atollic ma ograniczenie? Ja tam do niego nic nie mam, prosty i łatwo zacząć, dlatego go poleciłem. Skonfigurowanie i używanie zestawu OpenOCD+Eclipse jest mimo wszystko trochę bardziej pracochłonne.
  • REKLAMA
  • #6 10843993
    stanleysts
    Poziom 27  
    Jest łatwy, to prawda, ale w wersji nowej lite 3.0 atollic właśnie ma już niestety ograniczenie dlatego go odradzam. Sam go używam ale jeszcze w wersji 2.2 gdzie nie ma limitów odnośnie kodu.

A co do płytek to polecam tą z STMF4 jest bardzo dobra z JTAGIEM (kolejny bardzo duży plus) dodatkowo zagadać do Freddiego, on na pewno załatwi coś taniej.
  • #7 10844362
    Fajaka
    Poziom 8  
    stanleysts napisał:
    Płytka jest kompletna z tym, że prawdopodobnie będziesz ją mógł bez JTAGA programować tylko przez RS232. Jeśli dokupisz JTAGA no to inna sprawa oczywiście. Z darmowym IDE nie ma problemu do takiego procesora.

Widzę tam złącze USB więc wydaje mi się że przez nie tez będzie taka możliwość, nie?
  • #8 10844403
    stanleysts
    Poziom 27  
    wydaje mi się, że nie będzie... ale zapytaj kogoś mądrzejszego
  • REKLAMA
  • #9 10844793
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    McMonster napisał:
    ściągasz darmowego Atollic TrueSTUDIO

Nazywanie ewaluacyjnych wersji z ograniczeniami "darmowymi" jest sporym nadużyciem.

McMonster napisał:
    Skonfigurowanie i używanie zestawu OpenOCD+Eclipse jest mimo wszystko trochę bardziej pracochłonne

No strasznie [;

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #10 10844984
    McMonster
    Poziom 32  
    Freddie Chopin napisał:
    McMonster napisał:
    ściągasz darmowego Atollic TrueSTUDIO

Nazywanie ewaluacyjnych wersji z ograniczeniami "darmowymi" jest sporym nadużyciem.

Może inaczej, "dostępnego do ściągnięcia i używania bez uiszczania opłat". Zresztą czepiasz się. ;)

Cytat:
    McMonster napisał:
    Skonfigurowanie i używanie zestawu OpenOCD+Eclipse jest mimo wszystko trochę bardziej pracochłonne

No strasznie [;

Ale jednak, programista z definicji jest leniwy. :>
  • #11 10844991
    stanleysts
    Poziom 27  
    Tylko, że przy okazji to wprowadzasz ludzi w błąd bo instalując teraz Atollic oni tak naprawdę tracą czas, no chyba, że mają programy do 32kB :D
  • #12 10845005
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    No tak, żal poświęcać te 3 minuty roboty.

@Fajaka - tak, można przez USB programować.

Ja TrueStudio zainstalowałem raz - żeby wziąć DBG server do stlinka, co by mieć debug po SWD.

Te 32kb nie są problemem, bo ciężko tyle zapełnić, chyba, że się robi coś naprawdę "konkretnego", albo używa bibliotek ST. Z resztą czy eclipse, czy Keil czy Attolic - i tak winą każdego błędu będzie środowisko lub kompilator :)
  • #13 10845251
    Jado_one
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Albo błąd w krzemie ;-)
  • #14 10845450
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    stm32f103rb z tego co wiem nie ma jednak możliwośći programowanie przez USB.
    Taka mozliwosc jest tylko chyba w conectivity line
  • #15 10845469
    gaskoin
    Poziom 38  
    Ocena: 102
    Trochę się kocioł zrobił więc wyjaśnię.

Wszystkie STM32F1xx mają jedynie bootloader po uart
    STM32F105/107 mają jeszcze bootloadery po usb ethernecie i innych cudach

STM32F405/407 j/w

inne - nie wiem, generalnie można o tym poczytać w notach do układów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa przejście z mikrokontrolerów Atmega na płytki rozwojowe STM32, poszukując starter kitów w przystępnej cenie. Odpowiedzi wskazują, że płytka jest kompletna, ale programowanie może wymagać JTAG-a lub RS232. Płyty Discovery STM32 są polecane, ponieważ mają wbudowany programator/debugger i można je podłączyć do USB, co ułatwia programowanie. Wspomniano również o ograniczeniach w nowej wersji Atollic TrueSTUDIO, co może być problematyczne dla większych projektów. Użytkownicy podkreślają, że programowanie przez USB jest możliwe tylko w niektórych modelach STM32, a większość z serii F1 wymaga bootloadera przez UART.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA