logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza PT 968 z Hot Air i trzecia ręka - opinie i porady

Dave24 06 Maj 2012 17:49 4874 13
REKLAMA
  • #1 10867473
    Dave24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam lutownicę transformatorową oraz oporową. Od dłuższego czasu myślę nad jakąś stacją lutowniczą. Chciałbym, żeby trochę mi posłużyła. Dobrze by było, jakby miała również Hot Air-a i wskazywała temperaturę na wyświetlaczu. Na razie myślę nad PT 968. Ma wszystko czego bym potrzebował. Mam tylko kilka pytań do posiadaczy tej stacji.
    Wyświetlacze wskazują ustawioną temperaturę?
    Do czego służą te 3 przyciski pod wyświetlaczami?
    Pochłaniacz oparów nie przeszkadza podczas lutowania?
    Proszę też o wasze propozycje. Budżet to powiedzmy 400 max 500 zł.

Myślę również nad tzw. "trzecią ręką". Znalazłem takie coś:
    Trzecia ręka.

Używaliście kiedyś czegoś takiego?
    Warto płacić 279 zł za to coś?
    Ciekawym dodatkiem jest podświetlana lupa. Ewentualnie czy wy moglibyście mi polecić coś w tym stylu. Ta "trzecia ręka" jest dość droga, więc nie wiem czy warto w to inwestować. Od razu zaznaczam, że "trzecia ręka" ma służyć do trzymania małych płytek. Do większych mam małe imadło.
    Trochę się rozpisałem. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam.
    PS. Do moderatorów: Użyłem przycisku Szukaj, ale nie znalazłem nic odpowiadającego na moje pytania, więc proszę nie usuwać tego tematu.
  • REKLAMA
  • #2 10867676
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Co do lampy:
    Poszukaj tych elementów oddzielnie, a zaoszczędzisz co najmniej połowę.
    LAMPY
    "trzecia ręka" bez lampy i stojaczka na grot (i tak dostaniesz stojak ze stacją) to koszt od 15zł...
  • #3 10869990
    Dave24
    Poziom 10  
    Dzięki. Faktycznie wychodzi dużo taniej. Teraz tylko jakby ktoś mógł się wypowiedzieć na temat stacji lutowniczej.
  • REKLAMA
  • #4 10880247
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Osobiście wybrałem oddzielnie PT852 oraz kolbę 936.
    Jestem zadowolony. Przy kolbach patrz na moc grzałki - poniżej 40W sobie odpuść.
  • #5 10882147
    Dave24
    Poziom 10  
    Widzę, że PT 936 też ma 35 W. Ma to wpływ na długość nagrzewania kolby?
    Kolba w PT 968 i PT 936 jest chyba identyczna. Hot Air też jest podobny.
    Jakby tylko teraz ktoś mógł mi odpowiedzieć, czy w PT 968 odsysacz oparów nie przeszkadza podczas lutowania i czy można go zdemontować?
  • #6 10891449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10903287
    romanov
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    kamilwielki1 napisał:
    Ja osobiście bym tej trzeciej ręki nie kupował, ponieważ zwykła trzecia ręka posiada lupę, a kosztuje (przynajmniej w moim sklepie) 15zł.... fakt że posiada parę funkcji ale czy ci się przydadzą? np. podajnik cyny, przecież każdy jak położy cyne na stole warsztatowym to leży i bierze wtedy kiedy mu potrzeba
    ...

potwierdzam, z mojej praktyki tez jakoś nie widze potrzeby 3 ręki no chyba że ma się pieniedzy za dużo i ma sie wielkie biurko
  • #8 10941980
    Dave24
    Poziom 10  
    OK, czyli rozumiem, że trzecia ręka to tylko zbędny bajer. Dotychczas sam trzymałem (i trzymam) cynę na stole, ale myślałem, że może to usprawnia lutowanie.
  • #9 10945834
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10949444
    kalafambra
    Poziom 11  
    Niestety, takie "trzecie ręce" za 15zł są pomocne głównie do lutowania kabelków i dolutowania ich do złącz. Czyli niby ok, ale jeśli masz zamiar lutować układ, w którym dwustronnie są elementy (a nawet i nie muszą być dwustronnie) i to niekoniecznie same lekkie to dobrze kupić jakieś porządne imadełko/podstawkę (z regulowanym kątem itp.), bardzo ułatwia to lutowanie i przede wszystkim trzyma płytkę w bezruchu, co znacznie ułatwia zabawę np. z SMD.
  • #11 11500967
    Dave24
    Poziom 10  
    Ok, ostatnio długo nie udzielałem się w temacie, ale za to dokupiłem do warsztatu kilka rzeczy. Teraz czekam na przesyłkę z zestawem 160 szufladek, części do zasilacza regulowanego i kilka innych bajerów. Imadełko małe mam więc w takim razie tej trzeciej ręki nie kupuję. Poczytałem dość dużo o tych i innych stacjach, ale niestety mój budżet zawęził się do 300 - 320 zł. Ostatnio w EDW była reklama ciekawej stacji, a mianowicie: Toolcraft ST100-D Czy ktoś z was używał tej stacji?
  • #12 11501782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 11503253
    Dave24
    Poziom 10  
    Do Solomona nic nie mam, ale osobiście średnio mi się podoba wygląd. Ta kolba od Solomona robi wrażenie strasznie grubej. I ta plastikowa podstawka pod kolbę nie stopi się z biegiem czasu? Mi tylko zależy na dobrej stacji z wyświetlaniem temperatury. Nie będzie tak często eksploatowana, z 3 - 4 godzinki w tygodniu, czasami trochę dłużej.
  • #14 11507968
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 287
    Dave24 napisał:
    Do Solomona nic nie mam, ale osobiście średnio mi się podoba wygląd. Ta kolba od Solomona robi wrażenie strasznie grubej. I ta plastikowa podstawka pod kolbę nie stopi się z biegiem czasu? Mi tylko zależy na dobrej stacji z wyświetlaniem temperatury. Nie będzie tak często eksploatowana, z 3 - 4 godzinki w tygodniu, czasami trochę dłużej.

Od ok. 5 lat używam w firmie SL-30, włączona nieraz 5-6 godzin dziennie. Nic się nie topi, to tworzywo w uchwycie na kolbę to jakby twardy bakelit, czy coś w tym stylu. Wciąż ta sama grzałka.

Pozdrawiam -

Stanley

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat stacji lutowniczej PT 968, która posiada funkcję Hot Air oraz wyświetlacz temperatury. Pytania dotyczą ustawień temperatury, funkcji przycisków oraz wpływu pochłaniacza oparów na lutowanie. Wiele osób sugeruje, że stacja PT 968 jest dobrym wyborem, jednak niektórzy polecają rozważenie innych modeli, takich jak Solomon SL-20 czy Toolcraft ST100-D, zwracając uwagę na moc grzałki kolby. W kontekście "trzeciej ręki", użytkownicy wskazują, że tańsze modele są wystarczające do prostych zadań lutowniczych, a droższe wersje mogą być zbędne. Wskazują również na zalety imadełek do stabilizacji płytek podczas lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA