logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator EPROM kupić jako zastępstwo dla Piccogal? Rekomendacje modeli

c280 09 Sty 2005 16:48 2315 11
REKLAMA
  • #1 1123552
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    padł mi programator piccogal (poradzę sobie z naprawą) który używałem od 7 lat ale mam pytanie ,jaki kupić jako tymczasowy? potrzebny mi tylko do eprom (różne typy)
    do moderatorów : jeśli można to proszę nie przenosić tematu jako nie na ten dział bo uważam , że ten jest właśnie najwłaściwszy ze względu na problem.
  • REKLAMA
  • #2 1123579
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie ma idealnego , Piccogala dawno nie uaktualniali choc nadal jest klasyką. Większą gammę układów można zrobić korzystając z kilku programatorów typu low coast jak Orange, Pony, Zoran, Macrob a z fabrycznych chyba tylko PS32 , inne są znacznie droższe. A każdy z prostych ma jakieś układy których nie robi inny.

SławeK
  • #3 1123602
    c280
    Poziom 27  
    na razie potrzebuje(tymczasowy tzn . tani i od ręki)) chociaż jakiś do 24.....typówki 93.......typówki ew. 25 atmela o SDE..... i SDA....... nawet (przy tymczasowym rozwiązaniu)nawet ne myślę.
  • REKLAMA
  • #4 1123615
    SlaweK
    Poziom 43  
    To ulep sobie na kolanie Zorana lub Ponego. W godzinę można to wykleić na kolanie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 1123659
    c280
    Poziom 27  
    SlaweK napisał:
    To ulep sobie na kolanie Zorana lub Ponego. W godzinę można to wykleić na kolanie.

SławeK
    mogę kupić z allegro gotowca (nie mam czau na żeżby i eksperymenty) ale chodzi mi o jakieś opinie , który jest najwłaściwszy do tego celu (jeśli chodzi o piccogala to uważam , że jest najlepszy z ogólniedostępnych i najtrwalszych-moja opinia -przez 7 lat bez awarii (poza wymianą podstawki) .
  • REKLAMA
  • #6 1123859
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Osobiście używam ponego od kilku lat i jak na razie nie narzekam. Nie obsługuje niektórych pamięci np: ford700..(mn93c06), zwykłe 93....-tak i kilku innych, rzadko używanych. Ale takie są uroki tych prostych programatorów, że jak jeden jakiejś nie obsługuje to obsługuje ją inny.
    Z tych prostych polecam ponego. Jak chcesz to podeśle schemacik
  • #8 1124796
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ale czy komuś udało się przekodować ich bazę do jakiegoś normalnego formatu. Mnie w nim nie podoba się cena, dokładając trochę można mieć znacznie lepszego PS32 i to że zapisuje pliki we własnym, chorym formacie jakby nie było na świecie innych, gotowych już standartów.

SławeK
  • #9 1125007
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Z cala stanowczoscia polecam Ponego. Mozna to jak kolega napisal skleic w ciagu 5 minut na kolanach a nawet jak kto sie uprze to podczas podrozy autobusem :). Dziala na 100% a do fordow (7700x) to jest fajny program na tym forum (5 czy 6 kabli, DB25 i podstawka DIL8) :)

Jesli chodzi o PicoGala to wyslij to do firmy MicroMade (chyba jeszcze istnieja) - oni to robili, naprawia ci w ciagu tygodnia z wysylkami. 2 razy uwalilem tam Atmela i bufory. Koszt naprawy 60pln - adres i telefon jest w ich oprogramowaniu - szkoda programatora bo fajny i niezly. Wrazliwy skubaniec na wieksze od 5V napiecie i odwrotne podlaczanie - brak wewnatrz stabilizatora (!) a mozna sie pomylic :)
  • #10 1125347
    MR
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Z fabrycznych, tanich profesjonalnych polecam SEEPROG z Elnec-a(2 654,70Koron słowackich).
    W Versie z Jupitela można zapisywać juz w .bin.
    A jeśli chodzi o skladaki to Pony.
  • #11 1125417
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    eprom to wyzsza polka uzywam willem eeprom jak poprzednicy

A interpunkcja i polskie literki ?
    Obok okienka w którym piszesz odpowiedź jest taka porada:
    Dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy

<SławeK>
  • #12 1126670
    c280
    Poziom 27  
    dzięki wszystkim za podpowiedzi ale byłem zmuszony naprawić mojego piccogala (rozebrałem wymyłem całą płytkę i znowu śmiga)ale swoją drogą muszę faktycznie pomyśleć nad jakimś zastępczym w razie awarii a nie szukać póniej na wariata . jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru programatora EPROM jako tymczasowego zastępstwa dla uszkodzonego programatora Piccogal, używanego przez 7 lat. Piccogal jest ceniony za trwałość i szeroką kompatybilność, jednak nie jest już aktualizowany. Jako alternatywy polecano programatory typu low cost, takie jak Pony, Zoran, Orange czy Macrob, które mają różne zakresy obsługiwanych układów, co wymaga czasem korzystania z kilku modeli. Szczególnie często rekomendowany jest programator Pony, który jest prosty, tani i działa niezawodnie, choć nie obsługuje wszystkich typów pamięci (np. ford700, mn93c06). Z profesjonalnych, fabrycznych modeli wymieniono PS32 oraz SEEPROG firmy Elnec, a także droższego Jupitela, który ma dobrą bazę danych, ale krytykowany jest za cenę i format plików. Wskazano również możliwość naprawy Piccogala przez producenta MicroMade. Autor ostatecznie naprawił własny programator, ale rozważa zakup zastępczego na przyszłość. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości oprogramowania i formatów zapisu plików oraz sugestie dotyczące samodzielnego składania prostych programatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA