logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kóre żarówki świecą na "biało"??????????

tommass 09 Sty 2005 18:47 30688 19
REKLAMA
  • #1 1123871
    tommass
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    mam taki dylemacik:
    otóż sporo się ostatnio widuje samochodów, których lampy śiwecą bardzo zbliżoną barwą do instalacji "na ksenonach". Nie wydaje mi się żeby ich właściciele poświęcili dodatkowo 1500-2000 zł na zakup instalacji ksenonowej.
    W związku z tym liczę na opinie (mile widziane też fotki efektu świecenia), które waszym zdaniem żarówki H7 55 Watt sposród ogólnie dostępnych dają najbardziej zbliżone do ksenonów białe światło i jednocześnie doświetlają drogę w sposób zadowalający.
  • REKLAMA
  • #2 1123914
    ToLo84
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Philips Blue vision, i Osram ale nie pamietam modelu. cena to okolo 25-30 zl za sztuke na allegro
  • #3 1124114
    mw1978
    Poziom 2  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie to mój pierwszy ale mam nadzieję nie ostatni post na tym forum.
    Jak masz żarówki H7 to polecam zestaw xenonów. Można cos takiego kupić już za 600 zł. Raz wydane pieniądze i masz spokuj. Philips blue vision kosztują 100 i wysiadaja tak co kwartał. Sam widzisz że w ciągu 1 roku wydasz 3/4 ceny xenonków a montaż jest banalnie prosty. Wizyta w stacji diagnostycznej żeby wyregulować lampy i można sie cieszyć z jazdy w nocą.
  • #4 1124289
    ToLo84
    Poziom 16  
    wg ciebie philipsy kosztuja 100 za sztuke? jesli tak to nieprawda bo 4 tyle kosztuja

to nie prawda tez ze te zarowki sa mniej wytrzymale od zwyklych, to przypadek ze akurat komus padla po kwartale rownie dobrze moze sie komus trafic ze i kilka lat bedzie swiecic jak kazda inna zarowka...

one sie nie roznia od zwyklej zarowki moca wiec i nie osiagaja wyzszych temperatur czyli sa tak samo trwale
  • REKLAMA
  • #6 1124320
    ToLo84
    Poziom 16  
    a jestes pewien ze w samochodzie masz zarowki H7 a nie najpopularniejsze H1 ???
  • #7 1124382
    tommass
    Poziom 11  
    a nawet gdybym mial H1 to coza roznica?
  • #8 1124398
    ToLo84
    Poziom 16  
    no taka ze moga nie pasowac w miejsce H1, a nawet jesli mocowanie bedzie pasowac to beda zbyt blisko lub zbyt daleko klosza (inny ksztalt zarowki) i beda lipnie oswietlac droge nawet jesli kolor swiatla bedzie ok. nie wiesz jakie masz zarwoki w samochodzie ????!!!!!!
  • #10 1124467
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 304
    ToLo84 napisał:
    a jestes pewien ze w samochodzie masz zarowki H7 a nie najpopularniejsze H1 ???

H1 w głównych reflektorach ? :D :D :D chyba jednak H4 :)
    I dalej ciągnięty jest temat H1 :( .
  • #11 1124478
    ToLo84
    Poziom 16  
    zodiak318 napisał:

H1 w głównych reflektorach ? :D :D :D

a co w tym dziwnego? np bmw e36 ma 4 zarowki H1 w przednich lampach po 2 na kazda
  • REKLAMA
  • #12 1125328
    P.Artek
    Poziom 21  
    Tylko philips blue vision,reszta niebieskich zarowek to totalna poraszka,nie dosc ze nie sa dopuszczone do ruchu to jeszcze ich strumien swietlny nie miesci sie w dolnej granicy normy(i to przy mocy 100W!),do tego kiepska jakosc wykonania czyli zla geometria.Jesli chodzi o trwalosc philipsow to faktycznie jest ona mniejsza,jak wszystkich +30% i wynosi cos ok 600h.
  • #13 1125940
    daro29
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    P.Artek napisał:
    Tylko philips blue vision,reszta niebieskich zarowek to totalna poraszka,nie dosc ze nie sa dopuszczone do ruchu to jeszcze ich strumien swietlny nie miesci się w dolnej granicy normy(i to przy mocy 100W!),do tego kiepska jakosc wykonania czyli zla geometria.Jesli chodzi o trwalosc philipsow to faktycznie jest ona mniejsza,jak wszystkich +30% i wynosi cos ok 600h.

jesli o dobre markowe chodzi to polecam osram coll blue-swiecą najbardziej zblizona barwą swiatła do białego - w porównaniu z osramem blue vision swiecą zbyt zółto.Poniewaz mam soczewki biksenon i dodatkowo fabryczne długie na H1 wiec specjalnie kupiłem na długie do testów osrama i philipsa i włozyłem po jednej w reflektor i wygrał osram.

pozdro
  • #14 1126984
    P.Artek
    Poziom 21  
    Fakt zapomnialem o osramie,mialem kilka roznych odmian zarowek tej firmy i sa dobre.Obecnie jestem zwolennikiem philips-ow gold H4 100/130Wczyli w druga strone od niebieskich:)
  • REKLAMA
  • #15 1136341
    slavvek
    Poziom 12  
    A jeśli kupiłem sobie reflektorki przeciwmgłowe bez homologacji, to co powie Pani Milicja? A Pan Przeglądowy przyłoży pieczęć? Pzdr!
  • #16 1137071
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Na biało świecą żarówki PHILIPS VISION PLUS (50 zł. za 2 sztuki)
    Z błękitną barwą PHILIPS BLUE VISION ( Cena identyczna)
    Jeżdżę od roku na tych pierwszych, są the best. Wg rankingu najlepsze żarówki na świecie.
  • #17 1139289
    piotrekwawa1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam Philipsa Bluvision i sprawa wyglada tak:
    na normalnych żarówkach prz 90km/h nic nie widzialem na Philpsam 120km/h spokojnie mozna jechac
    wiec sa znacznie lepsze

Pozdrawiam
  • #18 1139550
    Lodoo
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    ojciec ma blue vision - swieca bardziej na bialo niz moje vision plus 50% - to Qfffno z allegro tylko wyglada ladnie w reflektorach ale NIE OSWIETLA DROGI!!!

zarowki markowe wygladaja preawie jak zwykle w kloszu - sa mniej zolte - ale na pewno nie niebieskawe...
  • #19 1139742
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Wystarczy poczytać w necie na stronach poświęconych samochodom. Żarówki Blue nie mogą świecić jaśniej ze względu na filtr jaki posiada bańka żarówki. A można je kupić w każdym dobrym sklepie motoryzacyjnym. Chodzi oczywiście o żarówki Philipsa.
    Pozdrawiam
  • #20 1183542
    marekbialy
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Polecam Osram, czołowe miejsca w większości testów, najmniejsza tolerancja geometrii, a i z moich osobistych odczuć najlepiej świeciły i cena... dwa lata temu Osram Silverstar kosztował 60 zł 2szt - połowę Philips Blue Vision.
    Zasadnicza wada żarówek typu +50% : radykalnie skrocona żywotność, Osram w swoim katalogu podaje dla Svs 150 godzin przy 13,2 V, ja mam zasilanie = 13,8V, żarówki świeciły naprawdę jasno, ale paliły się regularnie co ok 2 miesiące, (są do tego stopnia niewiarygodnie powtarzalne, że różnica w czasie działania lewej i prawej wynosiła zazwyczaj 1-2 dni!!!)
    Pamiętajcie, że jeśli napięcie zasilania żarówki wynosi 1,2nominalnego, to żywotność=0,1nominalnej
    Teraz mam Xenony i święty spokój...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru żarówek H7 55W emitujących światło o barwie zbliżonej do ksenonów, które jednocześnie zapewniają dobre doświetlenie drogi. Wskazywane są popularne modele Philips Blue Vision oraz Osram, przy czym Philips Blue Vision jest często polecany ze względu na biały odcień światła, choć jego trwałość jest oceniana na około 600 godzin, co jest krótsze niż standardowych żarówek. Osram Cool Blue jest wymieniany jako alternatywa dająca bardziej białe światło niż Osram Blue Vision, które ma bardziej żółtawy odcień. W dyskusji pojawia się także kwestia dopasowania żarówek do typu reflektorów (H7 vs H1 vs H4), co wpływa na efektywność oświetlenia drogi. Użytkownicy zwracają uwagę, że żarówki typu +50% jasności mają znacznie skróconą żywotność. Alternatywą dla żarówek halogenowych są zestawy ksenonowe, które kosztują około 600 zł i zapewniają lepszą jakość światła oraz dłuższą trwałość. Wspomniane są również kwestie homologacji i legalności stosowania niektórych żarówek i reflektorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA