logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co poradzicie apropo żarówek do auta tych A`la XENONÓW?

vivo22 27 Gru 2005 11:52 2160 6
REKLAMA
  • #1 2118975
    vivo22
    Poziom 1  
    kierowcy w coraz większej liczbie aut nawet w tych ponad 10-cio letnich mają pozakładane żarówki barwą przypominające żarówki xenonowe, tzn. a`la XENONY (białe światło, a nie żółte) i tu moje pytanie co mi poradzicie, bo nie ukrywam, że też wsadziłbym do auta takie żarówki, tylko czy one dają więcej światła od zwykłych żarówek H4 55/60W itp. jeśli ktoś ma juz sprawdzony jakis typ tych a`la xenonów prosiłbym o symbol i producenta, i czy są dopuszczone do ruchu drogowego, no i oczywiście o opinie co bardziej polecacie, również chodzi mi o to czy dają więcej światła. Aha nie ukrywam, że ważna jest dla mnie również cena :( oczywiście niezbyt drogie.
  • REKLAMA
  • #2 2119265
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Przeszedłem już długą drogę w kilku samochodach, przez żarówki 100W ( które dobrze świeciły ale wypalały lustra i topiły konektorki) a teraz mam jakieś marketowe niby ksenony o normalnej mocy 55W i 50% ( wg danych z opakowania) większej skuteczności. Mają one intensywnie białe światło bez zabarwień na niebiesko. w opisu w bańkach jest ksenon ( gaz) pod dużum ciśnieniem i to poprawia barwę i i skuteczność. w moim prawie 10letnim pasaacie b4 skutek jest zauważalny, ale trzeba mieć zawsze czyste szkła reflektorów( jak zresztą zawsze).
    Moje "ksenony" kupiłem w Norauto pooko 15zł za szt.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2119305
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Chłopie!! Temat pojawił się w ciągu ostatniego tygodnia co najmniej cztery razy!
    Tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic416654.html
    tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic414800.html
    tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413341.html
    tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic412451.html
    Jest jeszcze funkcja SZUKAJ, w którą mozesz wklepać interesujące cię hasło.
  • REKLAMA
  • #4 2120146
    tacza
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witaj, ja niestety się zraziłem do "xenonów". Miałem 100/90W H4 i w porównaniu ze zwykłymi 100/90W to "xenony się chowają". Kosztowały one jakoś 45zł za pare, ale drugi raz napewno ich nie założę. Po mieście było OK, efekt super, ale wystarczyło wyjechac za miasto gdzie nie było zadnych latarnii i dupa. Ciemno że HoHo. A już nie wspomnę o mgle. Akurat wtedy był okres ze po stłuczce nie założyłem halogenów i akurat pojechałem za miasto i trafiłem na mgłe. Nie szło jechać. Moje zarówki były firmy farenheit. Ogólnie nie polecam. Żaróweczki były testowane w polonezie, vectrze i transicie i wszędzie dupa. Najlepiej chyba kupic vision blue philipsa Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2120207
    kluge
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Nie zakładaj dziadostwa do samochodu,szkoda kasy,nic nie dają,pomijając aspekt prawny(są niedozwolone)
    Wszelkie zapewnienia sprzedawców o homologacji w/w żarówek to nieprawda.
    Pozdrawiam
  • #6 2120594
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 799
    Mam doświadczenia jak kolega "tacza" g.... dają.Zwykłe H-4 nowe reflektory są najlepsze.
  • #7 2121162
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    polecam philipsy choc nie tanie to naprawde dobre
    porownywalem kiedys philips z taniki tanimi za ok 30 - 40 pln . Roznica jak cholera

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat żarówek samochodowych typu "a`la xenony" emitujących białe światło zamiast tradycyjnego żółtego. Użytkownicy wskazują, że takie żarówki, często o mocy 55W, oferują nieco lepszą skuteczność świetlną (nawet do 50% więcej) i intensywnie białe światło bez niebieskich zabarwień, co poprawia estetykę oświetlenia. Jednakże pojawiają się opinie, że ich efektywność w warunkach nocnych poza miastem i w mgłach jest gorsza niż tradycyjnych żarówek H4 o mocy 100/90W. Wiele osób podkreśla, że standardowe, dobrej jakości żarówki H4, zwłaszcza marki Philips, są bardziej niezawodne i dają lepsze oświetlenie drogi. Zwrócono także uwagę na kwestie legalności – większość "a`la xenonów" nie posiada homologacji i jest niedozwolona w ruchu drogowym. Cena jest istotnym czynnikiem, przy czym tanie marketowe żarówki "ksenonowe" kosztują około 15 zł za sztukę, a droższe, markowe modele Philips są wyraźnie lepsze, choć droższe. Zaleca się utrzymanie czystości reflektorów dla optymalnej skuteczności światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA