Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwunastopłatowiec kąty natarcia.

pankla 09 May 2012 21:32 2696 4
    pankla
    Level 10  
    Witam.
    Po stworzeniu Savoniusa ,który nie spełnił moich oczekiwań chce spróbować zrobić wielopłatowca. Chciałbym zbudować coś podobnego jak kolega Edek45
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic277125-2490.html
    tylko nie wiem jak wyliczyć katy natarcia i zaklinowania łopat w programie wiatrak wyszło mi takie coś dla wiatraka o średnicy 2.5m
    Prędkość wiatru 8.000 [m/s]
    Prędkość wiatru w kole wiatrowym 5.328 [m/s] (0.666*Prędkość wiatru)
    Prędkość wiatru za kołem wiatrowym 2.664 [m/s] (0.333*Prędkość wiatru)
    Temperatura powietrza 15 [°C]
    Ciśnienie powietrza 101325 [Pa]
    Gęstość powietrza 1.226 [kg/m^3]
    Liczba łopat wirnika 12
    Średnica zewnętrzna 2.500 [m]
    Średnica wewnętrzna 0.500 [m]
    Prędkość obrotowa 73.339 [obr/min]
    Wyróżnik szybkobieżności 1.200

Wybrano opcje trapezowego obrysu łopatki:
    szerokość dla średnicy wewnętrznej 0.300
    szerokość dla średnicy zewnętrznej 0.200
    Dane kształtu łopatki i prędkości w zależności od promienia:
    Promień [m] Szerokość łopatki [m] Kąt zaklinowania [°] Kąt natarcia [°] Kąt prędkości względnej [°] Prędkość względna [m/s] Prędkość obwodowa [m/s]
    1.0000 0.2250 35.149 11.02 46.17 11.090 7.680
    1.2500 0.2000 28.933 10.87 39.81 12.496 9.600
    Moje pytanie brzmi czy kat natarcia nie jest zbyt mały na wiatraku na którym się sugerowałem kat skręcenia łopat był 29 stopni.
    Edek45
    Level 29  
    Witam.Wielopłatowce (powyżej sześciu łopat) mają zwykle łopaty u dołu węższe a u góry szersze.Jeżeli liczysz w programie "Wiatrak" musisz założyć kąt zaklinowania wg. założonej szerokości np. szerokość u dołu 20cm a u góry 30cm.Profil wklęsło wypukły.Z doświadczenia wiem że kąt zaklinowania powinien być mniejszy niż liczy to program wiatrak.Najlepiej jest kąt ustawić doświadczalnie, w zależności od wymaganych obrotów prądnicy.Jeżeli ustawisz duży kąt wtedy obroty będą mniejsze, jeżeli ustawisz mniejszy kąt obroty śmigła będą większe.
    pankla
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedz kolego. Mam jeszcze jedno pytanie czy Długość wycinka łopatki =10mm to jest wygięcie zaokrąglenie łopatki?.
    Program wylicza Moc Wiatraka na 0.5KW. Wiem ze robiłeś taki wiatrak jaka moc z niego wyciągałeś.
    Edek45
    Level 29  
    Na pierwsze pytanie nie odpowiem, na drugie: wyliczenia programu to jedno a w praktyce okazuje się że nie otrzymujemy tyle mocy ile chcielibyśmy, no chyba że osiągniemy maksymalną doskonałość.
    Przy bardzo dużym wietrze w porywach miałem 900W przy ładowaniu akumulatorów 12V.
    Paliły mi się chińskie mostki, a przewody grzały się.Strat było co niemiara.
    Zaletą wielopłatowca jest to że przy małych wiatrach osiąga się moc która dla śmigła wysokoobrotowego(o porównywalnej średnicy) jest nie osiągalna.
    Skręcenie łopat:zero.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Żadne Śmigło Wysokoobrotowe nie osiągnie tego co Dwunastopłatowiec - przy 270 obr. /min na łańcuchu.
    Nie 12 V - musi być 300 V i więcej - wtedy 10 A i już odbieramy ponad 3 kW.
    Chińskie i inne prostowniki śmiało to wytrzymują.
    Dwunastopłatowiec kąty natarcia.Dwunastopłatowiec kąty natarcia.
    Kąty zaklinowania i kąty natarcia na każdym promieniu muszą być dopasowane.Wiatrak 1 tego nie liczy.
    Dopiero po dopasowaniu Wszystkich Kątów możliwe są obroty, a to jeden ze składników MOCY.
    http://www.youtube.com/watch?v=lgjiQLs3OXE