Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DAEWOO ESPERO 1,8 CD słabnący silnik na benzynie

Nikifor67 10 May 2012 08:59 2110 8
    Nikifor67
    Level 11  
    dzień dobry
    mam pytanie z prośbą o pomoc a mianowicie:
    Eksploatuje juz prawie 13 rok samochód DAEWOO ESPERO 1,8 CD
    samochód ma przebieg 400.000 km (w tym 270.000 km na LPG)
    Jestem pierwszym właścicielem- kupiłem samochód w salonie samochód był prawidłowo serwisowany, nigdy nie miałem poważniejszej awarii po za wymiana elementów eksploatacyjnych (oleje , płyny, filtry , świece, szczęki, klocki, tarcze hamulcowe itp)
    Ostatnio pojawił mi sie problem (w zasadzie od 2 dni) a mianowicie: gdy odpalam zimny samochód na benzynie to musze trochę dłużej pokręcić rozrusznikiem zanim odpali, następnie jak ruszam na benzynie kawałek az sie rozgrzeje to słabnie i szarpie. Jak przełączam na gaz to niczym inny duch w silnik wstępuje.......
    (3 miesiące temu wymieniłem pompę paliwa i filtr paliwa bo miałem podobne objawy okazało sie wówczas ze w kostce emulatora wtryskiwaczy puściły lutowania niektórych kabelków, ale udałem, sie do serwisu elektryk posprawdzał i było okey (..) a objawy były takie ze po odpaleniu na benzynie nawet na biegu jałowym szarpał i gasł, natomiast po ruszeniu w trasę podobnie ,ale po przełączeniu na gaz masakra zero mocy- tak jakby pracował na 3 cylindrach-ale aktualnie jest dobrze)
    Nowy problem jest inny: po przełączeniu na gaz idealnie pracuje, natomiast na benzynie szarpie i słabnie do chwili przełączenia na gaz. No i zastanawia mnie to długie kręcenie rozrusznikiem z rana. Potem odpala bez problemu(każde odpalanie na benzynie) jak jest w ruchu nawet po 2 godzinnym postoju.
    tak jak pisałem wcześniej pompę i filtr zmieniłem paliwo w sumie na minimalnym wskazaniu ale kontrolka sie nie zapala jeszcze.
    No i kolejny problem z tym powiązany: jak silnik jest juz porządnie rozgrzany i mam krótkie postoje to przy uruchamianiu na benzynie znowu mam problem dla odmiany przy ciepłym silniku.
    kiedyś tutaj na forum czytałem ze może przyczyna tej drugiej przypadłości jest regulator ciśnienia w listwie wtryskiwaczy??? Co do pierwszej przyczyny tj słabnięcia i szarpania to nie wiem
    Bardzo proszę o podpowiedz i pomoc drodzy użytkownicy
    z góry dziękuje.))
    danek23
    Level 18  
    Sprawdz czy nie dostaje obu paliw na raz. Chodzi o to czy gaz nie dostaje sie do komór spalania wraz z benzyną. Wygląda na to, że poprostu go przylewa. Oba paliwa na raz sa słabo palne (gaz +benzyna). Możliwe że masz rozszczelniony układ wtrysku gazu. Prosty sposób sprawdzenia zakrecić zawór w butli z gazem. Wypalić resztę gazu z przewodów odpalić na benzynie i tak auto poeksploatować przez cały dzień obserwując jak odpala itd.
    Nikifor67
    Level 11  
    OKi postaram sie sprawdzic Instalacja gazowa ma juz prawie 10lat.
    Poprszednio jak miałem odlutowane kabelki przy kostce emulatora wtryskiwaczy to ewidentnie wskazywało ze pali na raz oba paliwa przez co tracił moc.
    Teraz na postoju po odpaleniu zimnego auta normalnie chodzi na benzynie dopiero pod obciązeniem (w ruchu) zaczyna sie dusić.
    Oczywiscie ze masz racje zobaczymy jak bedzie chodził wyłacznie na benzynie, (ale musze najpierw wypalic gaz) i dam znać

Dodano po 1 [minuty]:

chciałbym nadmienić ze nie mam gazu sekwencyjnego tzn z wtryskiem tylko tą wersje podcisnieniową jak była jeszcze popularna 10 lat temu

Dodano po 13 [minuty]:

Czy może być winny silnik krokowy? ten od gazu....
    danek23
    Level 18  
    Po co wyjeżdzać? Wystarczy zakręcić zawór przy butli gazu. Po tylu latach możłiwa nieszczelność zaworu przez co gaz minimalnie idzie w dolot i spalany jest razem z Pb. Trzeba to wyeliminować, sprawdzić.
    Nikifor67
    Level 11  
    ....czy ten zawór który przepuszcza gaz znajduje sie przy reduktorze?
    mozna go naprawić czy lepiej wymienić?

Odnośnie odłaczenia gazu jutro zajże do butli i zakręce gaz czy nie bedzie problemu z odnalezieniem tego zaworu przy wielozaworze?
    jestem tylko uzytkownikiem przy mechanice troche sobie robiłem, ale LPG nigdy nie manipulowałem...(..?)

Dodano po 2 [minuty]:

reduktor mam prod Tomasetto, zawór Valtek a wielozawór tez Tomasetto przed chwila sprawdziłem w wyciagu ze swiadectwa homologacji....
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po co nowy wątek odnośnie tego samego auta? Tamten przestał się podobać? Do sprawdzenia ciśnienie paliwa - mało istotne że pompka i filtr są nowe.
    Nikifor67
    Level 11  
    ...dzisiaj rano odpalił bez problemu i na benzynie "pociągnął" bez szarpania nawet pod górke. Tylko że uruchomiłem silnik na benzynie i 2-3 minuty pochodził na jałowo zanim ruszyłem a poprzednio od razu ruszyłem autem.....
    ten typ tak ma .))

Dodano po 1 [minuty]:

..a poprzedni watek nie przestał sie podobac tylko zagadnienie uległo zmianie.))

Dodano po 3 [minuty]:

...od dłuzszego czasu podejżewałem regulator cisnienia paliwa w listwie wtryskowej, bo czasami miałem problem z odpaleniem na benzynie juz rozgrzany silnik (po jezdzie w cyklu miejskim na trasie okey) ..tak jakby benzyna zalewała(?)
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A o czymś takim jak parametry adaptacyjne słyszałeś? System sterownia silnika, poprzez sieć czujników ma wpływ na rozwijana moc oraz skład mieszanki paliwowo - powietrznej. Przy pracy na gazie, nie ma wpływu na ilość paliwa doprowadzaną do komór spalania oraz skład spalin - pomimo tego cały czas się stara i zbiera dane, bo i niby skąd ma wiedzieć że jest oszukiwany gazem? Stąd czasem kabaret, silnik po jeździe na gazie nie umie poradzić sobie z ustawieniem odpowiedniego składu mieszanki na benzynie, bo mu się "pomieszało" lekko.
    Czytaj ( tylko uważnie!) np tutaj http://www.automex.pl/prod/amx510/download/a510-7.pdf
    Nikifor67
    Level 11  
    ...nie jestem mechanikiem , nawet amatorem mechanikiem tylko długoletnim uzytkownikiem i wiedze o samochodzie zdobywam po przez doswiadczenie eksploatacyjne.
    tak ze elektronika motoryzacyjna ( ta z wyższej pólki) nie jest mi do konca poznana
    Tutaj na forum opisuję tylko moje spostrzezenia w zachowaniu pojazdu z prośba o podpowiedz na jaki element zwrocic uwagę.
    zatem zanim udam sie do serwisu lub mechanika lubie przekonsultowac wybrane zagadnienia....
    dziekuje za linka
    Moderated By robokop:

Do mechanika to masz pojechać nie konsultować zagadnienia, a naprawić samochód. Ze względu na ohydny sposób redagowania postów, temat zamykam.