logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mrugające zielone kropki na ekranie plazmy LG RZ-42PX10 - co robić?

nemcio 11 Maj 2012 20:21 7842 8
REKLAMA
  • #1 10885709
    nemcio
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam TV Plazmowy LG (model jak w tytule) i od pewnego czasu na ekranie na ciemnym tle mrugają zielone kropki. Nie są to wypalone piksele, tylko takie jakby śnieżenie obrazu w różnych miejscach ekranu (więcej w prawej jego części). Gdy TV się nagrzeje bardziej efekt ten jest mniej widoczny. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dodam jeszcze, że sygnał do TV podawany jest na wejście euro telewizora z magnetowidu. Czy w tym modelu można zaktualizować oprogramowanie? Chociaż nie sądzę, by to rozwiązało problem z TV.
  • REKLAMA
  • #2 10885736
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Jest to prawdopodobnie problem z matrycą.
    Sprawdź tasiemkę.
  • REKLAMA
  • #3 10885954
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    To nie jest "prawdopodobnie problem z matryca" - prosze nie udzielac porad bez przemyslenia i znajomosci tematu.

Do autora: jesli ten objaw zbyt Ci nie przeszkadza, to nie oddawaj do naprawy. Beda tylko niepotrzebne koszty.
    Proponuje poczekac, az Y-sus lub Z-sus ( ewentualnie CTRL ) umrze.
  • #4 10885987
    nemcio
    Poziom 2  
    No właśnie trochę się boję, że jak tego nie naprawię, to umrze faktycznie jakiś moduł i koszty naprawy diametralnie się zwiększą a tak może by wystarczyła jakaś wymiana kondensatorów. Mogę kupić części do tego modelu- tylko nie bardzo wiem który moduł jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 10886057
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Y-sus i tak wcześniej czy później padnie naiprędzej dolny, te typy tak poprostu mają. Ja doraźnie wydłubałem z niego spalonego scalaka żeby nie robił zwarcia(łowickie pasy) i oglądam w trybie panoramicznym (padł pierwszy dolny) , w miedzyczasie poluję na nowy :)

Kolego, sprawdź ileż to Y-susów jest w przeciętnym TV plazmowym :D Cóś Ci się chyba pomyliło. Albo braki w wiedzy :cry: [bogred]
    Już się poprawiam, chodziło mi oczywiście o "Y- drive". Nie dłubę na co dzień w telewizorach, jedynie tyle co przy swoim. Za pomyłke przepraszam.
  • REKLAMA
  • #6 10886933
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    beatom napisał:
    To nie jest "prawdopodobnie problem z matryca" - prosze nie udzielac porad bez przemyslenia i znajomosci tematu.

Ja znam temat.
    Miałem podobny problem i była to matryca.Nie upominaj użytkowników forum bo moderatorem nie jesteś.
  • #7 10887174
    nemcio
    Poziom 2  
    Matrycę raczej według mnie można wykluczyć- gdyż kropki te nie mrugają cyklicznie w tych samych miejscach tylko mają charakter zupełnie przypadkowy. Gdyby to było uszkodzenie matrycy, to wydaje mi się, że by mrugały te same uszkodzone piksele. Według serwisu elektronicznego uszkodzony jest jeden z modułów- oczywiście nie zdradzono mi tajemnicy o który z modułów chodzi a koszty naprawy wyceniono odpowiednio wysoko. Pomysł mój by napisać tutaj wynika z tego, że z rozmowy wynikało, że chcą zabrać stary moduł, więc zapewne da go radę zregenerować. Wyczytałem gdzieś w sieci, że starzejące kondensatory mogą być przyczyną takich problemów lub wymagana jest aktualizacja oprogramowania w module CTRL.
  • #8 10889132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10889310
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6842
    gwpli wyjaśnienia i "wyprostowania" odpowiedzi

Plasma TV LG RZ-42PX10/11, chassis RF-043B.
    podobne RT-42PX10/11/21

zazwyczaj panel PDP42v6
    *(Ua65V, Us190V, Usetup200V, Uy(-80V), Usc120V), są to wartości nap. ze stickera na panelu
    co do reg. np. Y-SUS regulacja VR1 (SET_UP)

(':idea:') Czytaj uważnie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic861665.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem plazmowym LG RZ-42PX10, gdzie na ciemnym tle pojawiają się mrugające zielone kropki, które nie są wypalonymi pikselami. Użytkownicy forum sugerują, że może to być związane z uszkodzeniem modułów Y-sus lub Z-sus, a także kondensatorów. Wskazują, że problem może się nasilać, co może prowadzić do większych kosztów naprawy. Użytkownik rozważa wymianę kondensatorów oraz aktualizację oprogramowania w module CTRL, ale nie jest pewien, który moduł jest odpowiedzialny za problem. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenie matrycy jest mało prawdopodobne, ponieważ kropki nie pojawiają się w tych samych miejscach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA