logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa Mk2 - jak poprawić słaby odbiór i poziom szumów?

Arek150 10 Sty 2005 17:26 1996 9
REKLAMA
  • #1 1126404
    Arek150
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Dostałem onwe mk2 (niby miała być sprawna), ale ma bardzo tępy odsłuch. Czy podłączę czy odłączę antenę poziom szumów jest prawie taki sam ??. Słyszę tylko b. silne stacje ?? Co może być nie tak z tym radiem ?? Tak tępego radia nie maiłem nigdy wcześniej. Co mam zrobić aby poprawić odsłuch.
    (!!) - ozdobnik? [h]
  • REKLAMA
  • #2 1127031
    WojtekCTL
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Najprawdopodobniej ktoś trochę sobie pokręcił filtrami.
    W takim przypadku jeżeli nie masz doświadczenia w takich sprawach to sam nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #3 1127034
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Sprawdź, czy od gniazda antenowego do płytki ten drut jest dobrze przylutowany. Sprawdź obie diody zabezpieczające wejście odbiornika (1N4148). Sprawdź pierwszy tranzystor (T2) odbiornika. Podmień filtr 2 p.cz. (455 khz). To na razie tyle, co mi przychodzi do głowy.
  • #4 1127108
    Arek150
    Poziom 14  
    Połączenie do płytki jest OK., te dwie diody są dobre o ile dobre sprawdziłem ?. Andrew 220 co masz na myśli mówiąc tranzystor T2 ?, jaki ma symbol na schemacie? A zauważyłem jeszcze jedna dziwną rzecz a mianowicie mikrofon zbiera dźwięki mimo nie wciśniętej PTT ??, jak to możliwe, że nie mam wciśniętej PTT a jak blisko mikrofonu mówię to słyszę się w głośniku od radia ???. Coś mam pecha na te Onwy 
  • Pomocny post
    #5 1127179
    andrew220
    Poziom 30  
    co do tranzystora, to na płytce jest on Q2, a co do słyszenia się w radiu, to rozkręć gruchę, i przetnij tę zworkę, co tam jest :D
  • REKLAMA
  • #6 1127265
    Arek150
    Poziom 14  
    Andrew 220 wielkie dzięki !!! zworkę przeciąłem i jeden roblem z głowy, już się w głośniku nie słyszę !. Ale pozostaje problem słabego odsłuchu. T2 jest OK. !, robiłem próbę na innym 2sc 3198 (fabryczny 2sc3195) i to samo jest teowe niesamowicie .
  • Pomocny post
    #7 1127398
    andrew220
    Poziom 30  
    no jeśli wszystko w torze odbiornika jest ok, to... rozstrojony moze być. Ale nie wiem czy dasz sobie rade... trzeba stroić cewkami, najpierw tymi od p.cz. (takie duze rdzenie mają, chyba żółty i czarny), jak zestroisz, to będziesz słyszał wyraźny wzrost szumu, potem w stronę anteny mieszacz, no i obwody wejściowe, a potem jeszcze raz od końca ( p.cz - mieszacz - o.wejściowe) ale najpierw przyjrzyj się, czy są ślady na rdzeniach kręcenia filtrami. Jeśli uważasz, ze sobie nie dasz rady, to lepiej oddaj je do zestrojenia.
  • REKLAMA
  • #8 1127473
    Arek150
    Poziom 14  
    Andrew220, faktycznie jeden z rdzenie od p.cz. był za bardzo wkręcony !. Ustawiłem na najwyższy sygnał i jest OK. Choć powinno być lepiej chyba ?, poprzednia onwa była znacznie czulsza niż ten obecnie naprawiany model ??? Może jeszce cos z nim nie tak ??
  • Pomocny post
    #9 1127491
    andrew220
    Poziom 30  
    musisz zestroić cały tor odbiornika, bo podejrzewam, że był pokręcony... tak jak w moim poprzednim poście, jak masz schemat, to będziesz wiedział, które filtry są od odbiornika. Postaraj się zestroić na słuch, powinno wystarczyć ;-)
  • #10 1127525
    Arek150
    Poziom 14  
    Faktycznie było rozstrojone. Jeden z rdzenie nawet był pęknięty na pół. Powoli bez pośpiechu na słuch stroję. Jak na razie jest bardzo dobrze !, cały czas do przodu. Andrew220 twoje rady bardzo się przydały!, radio wraca dożycia powoli.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabego odbioru i wysokiego poziomu szumów w radiu Onwa Mk2 wynikał z rozstrojenia filtrów i obwodów odbiornika. Sprawdzenie połączeń antenowych, diod zabezpieczających (1N4148) oraz tranzystora T2 (oznaczonego na płytce jako Q2) nie wykazało uszkodzeń. Usunięcie zwarcia na płytce (przecięcie zworki) wyeliminowało problem samosłyszenia się mikrofonu bez wciśniętego PTT. Główną przyczyną słabego odsłuchu były rozstrojenia cewek filtrów p.cz. (455 kHz) – jeden rdzeń był nawet pęknięty. Strojenie filtrów na słuch, zaczynając od cewek p.cz., a następnie obwodów wejściowych i mieszacza, poprawiło czułość i jakość odbioru. Zaleca się dokładne zestrojenie całego toru odbiornika, co wymaga doświadczenia i precyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA