logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego różnicówki nie działają po połączeniu N z PE w rozdzielni?

ratownik-86 16 Maj 2012 19:28 15819 16
REKLAMA
  • #1 10903859
    ratownik-86
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam problem z różnicówkami w rozdzielni, do której przychodzi zasilanie 4x10 + uziemienie z bednarki. Połączyłem przewód N z PE przed różnicówkami co prawdopodobnie spowodowało ich niedziałanie (nie wyłącza sie ani przyciskiem test ani przez zrobienie zwory pomiedzy PE i N za różnicówką). Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się stało? W złączu przecież punkt neutralny jest też uziemiony i moim zdaniem nic nie powinno złego sie dziać.

Tym bardziej dziwi mnie ten fakt bo takie połączenie zrobiłem też w innej rozdzielni i tam wszystko chodziło jak powinno. Czy takie połączenie spowodowało trwałe uszkodzenie róznicówek?
  • REKLAMA
  • #2 10903869
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.

Zaraz, zaraz, dochodzi przewód 4x, a kolega połączył N z PE ?
    Jak, gdzie, co z układem sieci - same pytania cisną się na ... klawisze :D
  • #3 10903879
    ratownik-86
    Poziom 10  
    Dochodzi przewód 4x a uziemienie pociągnięte jest bednarką do złącza kontrolnego na elewacji, stamtąd przewodem DY do rozdzielni na listwę
  • #4 10903902
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Zrób chociaż rysunek, bo na schemat nie liczę.
  • #5 10904014
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Jak prawidłowo podłączona różnicówka nie reaguje na przycisk testowy
    to niedobrze. Może być po prostu uszkodzona - do wyrzucenia.
    W różnicówkach 4 biegunowych zwykle wystarczy zasilenie N i L1.
    Mamy zasilanie, aparat sprawny i naciskamy przycisk test - powinno wybić.
    Co do testu - połączenie N z PE, jest warunek aby to zadziałało.
    N i PE muszą mieć różne potencjały. N zasadniczo ma potencjał bliski ziemi - jest co jakiś odcinek w sieci uziemiany. Jeśli ma napięcie względem ziemi to tylko poprzez spadek na skutek płynącego prądu. Przy takiej instalacji TN-S, gdy nie masz podłączonego żadnego odbiornika to nie oczekuj że różnicówka wybije przez zwarcie N i PE.
  • REKLAMA
  • #6 10904065
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam
    0ceanborn napisał:
    N i PE muszą mieć różne potencjały.

E tam :D Jak różne ? Ile różne ? :D
    Cytat:
    N zasadniczo ma potencjał bliski ziemi
    A PE pewnie bardzo daleki :D
  • #7 10904101
    ratownik-86
    Poziom 10  
    Wygląda to w sporym uproszczeniu tak:

https://obrazki.elektroda.pl/6192226900_1337191902.jpg

Chodzi mi o mostek między N i PE, często jest stosowany w rozdzielniach ale u mnie spowodował chyba zepsucie różnicówki, zreszta nie wiem co sia z znia stało
  • #8 10904152
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Witam.

Na rysunku jest błąd. Nie tak się podłącza PEN.
    I to nie jest powód zepsucia różnicówki.
  • #9 10904161
    slawn1
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że różnicówka nie działa? Czy wykonałeś jakiś pomiar, czy tylko przyciskiem Test, czy może jeszcze inaczej?
  • #10 10904172
    ratownik-86
    Poziom 10  
    Skoro jest błąd w rysunku to gdzie?
    Różnicówkę sprawdzałem testem i przez zetknięcie pe z n za różnicówką, w żadnym przypadku nie wybiła. Problem polega na tym ze dotyczy nie tylko jednej róznicówki a trzech
  • REKLAMA
  • #11 10904217
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Zasilanie dajemy najpierw na listę PE a później mostek na listwę N. A poza tym jaki układ sieci?
  • REKLAMA
  • #12 10904246
    ratownik-86
    Poziom 10  
    Układ TNCS
    Przecież jest dokładnie tak jak napisałes mrst
  • #13 10904248
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Pomijając już elementy dotyczące poprawności połączenia itp.
    To powodem w tym wypadku jest na 90% uszkodzona różnicówka, dlatego warto dokonać pomiarów aby się upewnić.
    Zwarcie przewodu N z PE wcale nie musi skutkować zadziałaniem różnicówki. Co prawda z reguły powoduje to jej wyzwolenie, ale:
    - nie zawsze,
    - nie jest to sposób na sprawdzanie różnicówki i w żaden sposób nie powinien to być sposób sprawdzania poprawności działania tego aparatu.
  • #14 10904254
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    I w ten sposób wiemy, że nie jest to sposób na niesposobną różnicówkę.
  • #15 10904278
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    O przepraszam małe przeoczenie. RCD po zwarciu N z PE może wyłączyć tylko wtedy gdy do obwodu będzie podłączone obciążenie.
  • #16 10904296
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 10937169
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Już poprawiam. Bo znowu w koszu mam wpis:) Żyłę PEN z zasilania daj najpierw na listwę PE a później połącz z listwą N (ale to, że najpierw PEN podłączyłeś do N nie jest powodem nie działania różnicówki). Sprawdź na spokojnie jeszcze te połączenia w rozdzielni. Może zrobiłeś jakiś błąd. Bo nie wierze raczej, że FR-a nie załączyłeśSmile Jak kupiłeś 3 zepsute różnicówki to przy najbliższej kumulacji udaj się do kolektury:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z różnicówkami w rozdzielni, gdzie przewód N został połączony z PE, co spowodowało ich niedziałanie. Pomimo zastosowania tego samego połączenia w innej rozdzielni, w tej konkretnej sytuacji różnicówki nie reagują na przycisk testowy ani na zwarcie N z PE. Uczestnicy dyskusji wskazują, że poprawne działanie różnicówki wymaga, aby N i PE miały różne potencjały, a zwarcie N z PE nie zawsze skutkuje wyzwoleniem różnicówki, szczególnie w przypadku braku obciążenia. Zwracają również uwagę na możliwość uszkodzenia różnicówek oraz na konieczność sprawdzenia poprawności połączeń w rozdzielni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA