Cytat:
Choć wydaje się to na pierwszy rzut głupie ,ale tak właśnie jest że niby ten sam przewód PEN od punktu oznaczonego przeze mnie jako X zamienia się w dwa różne ( i jest to bardzo istotne ) przewody o różnych nazwach i przeznaczeniu .
Warto też dodać że:
przed wyłącznikiem mamy układ sieci TN-C
za wyłącznikiem (od miejsca oznaczonego X) TN-S
całość nazywa się TN-C-S
Można jeszcze napisać o przekładniku Ferrantiego, sumowaniu strumieni o którym wpomniano wyżej, opisać wyłączniki różnicowo prądowe typu AC,A,B, o tym że wyłączniki występują jako selektywne lub "zwykłe".
Ale dalej nie rozumiem co z tym zadziałaniem przy wyłączonym napięciu.
Pisaliście coś o indukowaniu się napięcia, różnicy potencjałów itp. Ale te przewody fizycznie stanowią jeden (są zwarte przed wyłącznikiem różnicowo prądowym).
Prosze o wyjaśnienie. Z tego co jest napisane w 1-szym poście wynika schemat jak na załączonym rysunku.
W dostępnej mi literaturze nikt niestety nie pokusił się o opisanie tego problemu.
EDIT:
Cytat:
1. Proszę mi podać, gdzie w literaturze występuje przewód
neutralno-ochronny?
Coś się Kolega zagalopował.
2. Przewód neutralny nigdy nie był, nie jest i nie będzie przewodem zerowym.
A na przykład tu:
AD.1 Henryk Markiewicz - "Instalacje i urządzenia elektryczne" WNT W-wa 2003. Wydanie piąte.
1.2 - Definicje dotyczące instalacji elektrycznych i ochrony przeciwporażeniowej s.19
"
przewód ochronno-neutralny PEN - uziemiony przewód spełniający jednocześnie f-cje przewodu ochronnego PE i przewodu neutralnego N "
AD.2
Ten sam autor, ten sam punkt i strona
"
przewód neutralny - przewód połączony bezpośrednio z punktem neutralnym (
zerowym ) układu sieci i mogący służyć do przesyłania energii elektrycznej."
Podobnie pisze Edward Musiał w swojej książce "Instalacje i uądzenia elektroenergetyczne"