logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować pendrive na RS232 z pamięcią flash/EEPROM – schemat i stopień trudności

Komar91 16 Maj 2012 19:53 2166 5
REKLAMA
  • #1 10903978
    Komar91
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Na rynku są dostępne pamięci szeregowe typu flash, eeprom i inne, i tu moje pytanie czy do celów czysto eksperymentalnych da się zbudować pendrive na tym porcie? czy elektronika była by mocno skomplikowana? Prosił bym o niepisaniu, że to nie ma sensu to ma tylko posłużyć jako eksperyment.
  • REKLAMA
  • #2 10904206
    Brzozza93
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Czemu nie :P Na Hack a Day widziałem ostatnio interfejs karty SD po LPT...
    Wydaje mi się, że ze wszystkiego najtrudniejsze by było napisanie do tego sterowników aby urządzenie przedstawiało się jako dysk, bo kernel mode jest trochę... inny :D Co do elektroniki to gdyby się uprzeć, to sama pamięć wystarczy, trzeba by było ją wysterować metodą bit-bang. Żeby zbliżyć się do limitu, możliwe że potrzebny by był procesor.
  • REKLAMA
  • #3 10904309
    Komar91
    Poziom 18  
    Szkoda bo myślałem że jakieś same scalaki wystarczą bo w programowaniu jestem kiepski. A masz może linka do tej karty SD na LPT
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 10905706
    Komar91
    Poziom 18  
    Tu masz stronę projektu
    http://blog.vinu.co.in/2012/05/attempt-to-mount-sdmmc-connected-at.html

Ja myślałem, ze moje rozwiązanie będzie prostsze. Patrząc na pendrive jest tam układ scalony za USB parę rezystorów i pamięć i myślałem,ze kilka scalaków niekoniecznie tak małych wystarczy do budowy prototypu dysku ale chyba narazie nic z tego.
REKLAMA