logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kWh dziennie traci się przy ucieczce prądu do ziemi?

pawel74787 19 Maj 2012 12:09 17291 11
REKLAMA
  • #1 10912776
    pawel74787
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam,
    Szukam na Google i nie mogę znaleźć nic na temat. Otóż wczoraj odkopywałem przewód w ziemi w miejscu gdzie dwa lata wcześniej ktoś wyjmując słupek metalowy ukręcił kabel ale wyłączył bezpieczniki i miało być ok. Mieszkam w tym domu od niedawna więc nie wszystko jeszcze wiem, ale do tematu... Odkopałem przewód i złapałem za niego i poraził mnie prąd! Znalazłem już co i jak, odłączyłem prąd poprawnie ale mam pytanie. Czy ktoś może odpowiedzieć mi ile kilowatów dziennie, miesięcznie mogło być nabijane na licznik jeśli prąd przez okrągłą dobę uciekał do ziemi? Bardzo mi na tym zależy.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10912936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10912939
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    pawel74787 napisał:
    Czy ktoś może odpowiedzieć mi ile kilowatów dziennie, miesięcznie mogło być nabijane na licznik jeśli prąd przez okrągłą dobę uciekał do ziemi?

Nikt Ci na to nie odpowie, ponieważ zbyt dużo czynników wpływa na przepływ prądu w miejscu doziemienia. Równie dobrze może nie płynąć żaden prąd (lub pomijalnie mały) ale też może długotrwale płynąć prąd znamionowy zabezpieczenia nadprądowego tego obwodu. W skrajnym przypadku, czyli takim w którym doziemienie ma stosunkowo małą rezystancję ale jednocześnie zbyt dużą by zadziałało zabezpieczenie, straty mogą być znaczne. Przykładowo przy zabezpieczeniu 10A miejsce uszkodzenia może rozpraszać moc 2,3kW (ogrzewać ziemię) co przekłada się na straty energii rzędu 55kWh/dobę.
  • #4 10913120
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Dochodzą jeszcze czynniki zmniejszające przepływ prądu do ziemi, przy ogrzewaniu miejsca styku, zwiększania się rezystancji przejścia itd.
  • REKLAMA
  • #5 10914421
    pawel74787
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Spisałem stan licznika i za miesiąc porównam ilość nabitych kilowatów z poprzednimi miesiącami, tak będzie najprościej.
  • REKLAMA
  • #6 10914803
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    WojcikW napisał:
    Witam
    Nikt Ci nie powie bo skąd ma wiedzieć. Jak bardzo Ci zależy to zakop go ponownie, włącz zasilanie i zmierz prąd lub wykorzystaj licznik energii elektrycznej do pomiaru.

Z całym szacunkiem, ale proszę nie udzielać takich porad, bo jeszcze Ktoś potraktuje to poważnie i tak zrobi a o porażenie nie trudno. Takich wynalazków robić nie wolno.
    Rozumiem, że Kolega WójcikW napisał swój post żartobliwie.
  • #7 10914869
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Tak z ciekawości - ktoś wyłączył nie ten bezpiecznik, co trzeba, czy raczej bezpiecznik rozłączał przewód neutralny? ;-)
  • REKLAMA
  • #8 10915104
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    pawel74787 napisał:
    Spisałem stan licznika i za miesiąc porównam ilość nabitych kilowatów z poprzednimi miesiącami, tak będzie najprościej.

Guzik prawda. Musiałbyś mieć oddzielny licznik tylko na ten uszkodzony obwód. Tylko wtedy zdiagnozujesz czy pobiera on energię czy nie. Chyba że przez miesiąc nie będziesz korzystać z żadnych odbiorników, bo nawet jedna żarówka zakłóci Ci "pomiar".
  • #9 10915251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 10915684
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    gromleon napisał:

Wg mnie kolega robi to logicznie odłącza uszkodzony obwód i porównuje zużycie przed i po odłączeniu, jeśli "ubytki" prądu do ziemi były znaczne to zostaną wykazane.

Bzdura. Teraz to może sobie zmierzyć napięcie w gniazdku. Nigdy nie oszacuje już prądu który mógł uciekać wtedy do ziemi.
  • #11 10915730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10915995
    pawel74787
    Poziom 10  
    Witam, i odpowiadam.
    Bezpiecznik został wyłączony w skrzynce na ścianie budynku gospodarczego, z którego rzekomo miał być podciągnięty prąd do drugiego ( tego feralnego ) budynku gospodarczego, tak tej osobie podpowiedziano bo nikt do końca nie wiedział jak to wszystko jest połączone. A sprawdzić już nie chciało się bo trzeba by odkopywać przewód w ziemi. Wyłączył bezpiecznik, nic dodatkowo nie zostało odłączone więc to na pewno ten pomyślał i już. Ale szkoda pisać, powiem krótko tylko: faza była na niebieskim przewodzie na szynie ( na kostce ) a neutralny na zabezpieczeniu. Co do zmierzenia kilowatów to i tak spisuję co miesiąc ilość zużytych więc jeśli różnica będzie znaczna to zauważę to. W tej chwili co miesiąc mam zużycie na poziomie ok. 750 kwh. I z moich obliczeń wynika że około 200 kwh jest za dużo tylko nie wiem czemu ale być może to był ten problem. Zobaczymy. Powiem tylko że na piętrze mam pod-licznik i zużywam niecałe 200 kwh miesięcznie ( 2xtv, 2xPC, pralka, lodówka, kuchnia elektryczna, różnego rodzaju ładowarki, oświetlenie itp ) a na parterze wychodzi ponad 500 kwh miesięcznie gdzie teściowie zużywają na pewno o połowę mniej prądu niż ja z małżonką na pietrze. Dochodzi terma elektryczna na parterze ale oszczędzamy wodę i kupiliśmy nową niby ekonomiczną termę, więc może to było to, oby :D
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam forumowiczów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odkopał uszkodzony przewód elektryczny, który powodował porażenie prądem. Zadał pytanie o potencjalne straty energii elektrycznej, które mogłyby wynikać z ucieczki prądu do ziemi. Odpowiedzi wskazują, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wiele czynników wpływa na przepływ prądu, w tym rezystancja doziemienia. W skrajnych przypadkach, przy zabezpieczeniu 10A, straty mogą wynosić około 55 kWh dziennie. Użytkownik planuje monitorować zużycie energii, aby ocenić wpływ uszkodzonego obwodu na rachunki. Wskazano również na konieczność naprawy przewodu, aby uniknąć zagrożenia porażeniem prądem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA