logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary

bartek123321 19 Maj 2012 12:24 1535 3
REKLAMA
  • #1 10912833
    bartek123321
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Witam
    Zbudowałem wczoraj klona SansAmp GT-2 ze strony tonepad.com. Bez podłączenia gitary słychać pisk z głośnika.
    Po podłączeniu gitary na ustawieniu "Clean" gitary nie słychać, tylko pisk.Na ustawieniu "Hot Wired" słychać bardzo cichy, przesterowany dźwięk zagłuszony piskiem.
    IC1 - TL072
    IC2-4 - NE5532

Sprawdzałem wyjścia opampów:
    IC1A - czysty dźwięk
    IC1B - czysty dźwięk(ciszej niż IC1A)
    IC2A - czysty wzmocniony dźwięk
    IC2B - straszny pisk

Zdjęcia:

Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary

Przepraszam za jakość zdjęć, po południu wstawię lepsze.
    Nie wiem co może temu układowi dolegać,bardzo proszę o pomoc bo muszę oddać go w poniedzialek na konkurs do szkoły.
    Z góry dziękuję
    bartek12330
  • REKLAMA
  • #2 10913730
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Nigdzie nie zrobiłeś zwarcia?
    Czemu dałeś NE5532 a nie TL072?
    Czy zmiana IC1 z IC2 coś daje?
  • REKLAMA
  • #4 11003664
    Strej
    Poziom 9  
    Musisz szukać, nie ma innego wyjścia. Sprawdź miernikiem, czy napięcia wszędzie się zgadzają w porównaniu z rysunkiem płytki drukowanej (np. +9V na czerwonej ścieżce, +4,5V na pomarańczowej), omomierzem sprawdzaj po kolei elementy pomiędzy sobą, czy opór jest taki, jaki wynika ze schematu. I, przede wszystkim, zrób sobie taką sondę:

Sansamp GT-2 straszliwy pisk, brak dźwięku gitary

podłącz do pieca i po kolei sprawdzaj "trasę" sygnału na ścieżkach, wg. schematu - w końcu dojdziesz, gdzie go tracisz.
REKLAMA