logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przesteru SansAmp GT-2 - sprzęga się i piszczy

dubel 04 Wrz 2006 16:00 2226 8
REKLAMA
  • #1 2986139
    dubel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam zamiar zbudować przester gitarowy sansamp gt-2 korzystając ze schematu:
    http://www.tonepad.com/getFileInfo.asp?id=79
    Kupiłem już większość elementów nie dostałem nigdzie tranzystora 2N5088 i kupiłem zamiennik jakiś BC(coś tam niepamiętam liczby), prawie wszystkie kondensatory są ceramiczne i tu moje pytanie czy po zmontowaniu będzie to wogóle działać i jeśli będzie to czy nie pogorszy się przez to jakość przesteru?
    Jak i czym najlepiej narysować ścieżki na laminacie żeby zabezpieczyć przed trawieniem?
    Ponieważ jest to pierwsza moja taka konstrukcja :D proszę o rady, uwagi, i pomoc dotyczącą budowy efektu.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3155597
    dubel
    Poziom 11  
    Efekt ukończony... ale nie do końca pojawił się następny problem.
    Zrobiłem metalową obudowę poprzykręcałem do niej gniazda i potencjometry, włożyłem płytkę, masę podłączyłem pod gniazda (które sa przykręcone do obudowy tak aby była ona też podłączona do masy) i do minusa zasilania przewody od przełączników wyprowadziłem na zewnątrz i poskręcałem tak żeby (w przypadku przełączników) wszystkie były na środku. Podłączyłem do pieca i do gitary włączyłem zasilanie i słychać przesterowany dźwięk gitary (tak jak to powinno by być) ale oprócz tego z głośnika słychać przeraźliwy pisk który prawie całkiem zagłusza gitarę. Myślę że to sprawa słabego ekranowania, ale wydaje mi się że wszystko podłączyłem poprawnie łącznie z obudową. Co o tym sądzicie ? Jaka może być tego przyczyna no i jak sobie z tym poradzić:?:
  • #3 3210465
    dubel
    Poziom 11  
    Czy brak przełaczników (poskręcane kable:D) może być przyczyną tego pisku?
  • REKLAMA
  • #4 3211132
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Efekt jest naprawdę udaną konstrukcją ,to prawda sprzęga się trochę .Po pierwsze poprowadż przewodem EKRANOWANYM gniazda we i wy do płytki.Napewno scalaki dałeś TL 072 w oryginale są inne.Nie do końca jest rozwiązaniem metalowa obudowa ,lecz także długość przewodów i poprowadzenie ścieżek na płytce.Jeżeli zmniejszasz gain to również ci się sprzęga.
  • REKLAMA
  • #5 3215936
    dubel
    Poziom 11  
    Zgadza się scalaki jakich użyłem to TL072.
    Zmieniłem przewody od gniazd na ekranowane, ale wydaje mi się że nic to nie pomogło (tzn może pomogło, ale w niesłyszalnym stopniu). Kręcę potencjometrem drive to pisk nie ustaje, a jak potencjometrem volume to pisk się ścisza ale nie do końca.
  • #6 3216075
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Jeszcze powiedz ,myślę że coś poradzimy.Czy na tych trzech opcjach Marhall,Mesa i fender masz te piski

Dodano po 6 [minuty]:

Lap mnie na gg732320
  • #7 3277460
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Prawdopodobnie zrobiłeś petlę masy tzn jak gniazdo jack wejściowe i wyjsciowe jest połączone z masą układu i metalową obudową jednoczesnie. Polecam plastikowe gniazda i masą łaczymy z obudową w jednym miejscu - to podstawa w przypadku konstrukcji o tak duzym wzmocnieniu.
  • REKLAMA
  • #8 3277703
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    z SansAmpem własnie tak jest. egzemplarze domowej roboty wyją jak jasna ch****a. Podobno pomagają kondensatory 100uF między masą a nózkami opampów - dodatkowe filtrowanie.
  • #9 3282505
    dubel
    Poziom 11  
    No właśnie u mnie masa łączy się z obudową w kilku miejscach: gniazdo wejściowe, gniazdo wyjściowe, potencjometry, i kabel od zasilania(-) (mam przylutowany do obudowy).
    Wszystkie przewody od potencjometrów i przełączników to taśmy komputerowe (takie jak np do Cd rom czy do dysku) jedynie gniazdo wejściowe i wyjściowe to przewód ekranowany. Więc może tu leży przyczyna?

Podsumowanie tematu

✨ Budowa przesteru gitarowego SansAmp GT-2 według schematu z tonepad.com napotkała problem z przesterem, który sprzęga się i generuje przeraźliwy pisk. Zastosowano zamiennik tranzystora 2N5088 (BC), większość kondensatorów ceramiczne, a scalaki TL072. Problem sprzęgania i pisku może wynikać z niewłaściwego ekranowania przewodów, pętli masy oraz połączenia masy z metalową obudową w wielu punktach. Zaleca się stosowanie przewodów ekranowanych do połączeń gniazd wejściowych i wyjściowych oraz ograniczenie punktów połączenia masy z obudową do jednego miejsca, najlepiej używając plastikowych gniazd. Dodatkowo, kondensatory 100uF między masą a nóżkami układów operacyjnych mogą pomóc w filtrowaniu zakłóceń. Długość przewodów, prowadzenie ścieżek na płytce oraz ustawienia potencjometrów (gain, volume) również wpływają na poziom sprzężenia i pisku. Brak przełączników i użycie taśm komputerowych zamiast ekranowanych przewodów może pogarszać sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA