logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd nr 28 na sterowaniu A460 HORMANN - brama rolowana nie działa po otwarciu

StrzelczakA 21 Maj 2012 22:39 3868 4
  • #1 10921509
    StrzelczakA
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    na obsługiwanym przeze mnie obiekcie jest brama rolowana firmy HORMANN z napędem trójfazowym i centralą A460.
    Co pewien czas pojawia się błąd nr 28 na wyświetlaczu. Brama jest w pozycji otwartej i nie można jej uruchomić. Po wyłączeniu zasilania i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy.
    Szukałem w dokumentacji numeru tego błędu i nie znalazłem. Dowiedziałem się jedynie z dokumentacji, że jest to błąd z zakresu ruchów bramy.
    Możecie mi pomóc w rozwiązaniu problemu?
  • #2 10924899
    pmirkowicz
    Poziom 18  
    Ocena: 137
    Błędu 28 rzeczywiście nie ma w instrukcji. Z tego co mi wiadomo jeśli pojawiają się nieznane błędy to należy się z tym męczyć i od czasu do czasu restartować centralkę lub wymienić ją na nową.
  • #3 10926037
    VIRUS32
    Poziom 26  
    Ocena: 479
    Obawiam się że masz problem z centralką .Ale spróbuj zadzwonić do hermanna w komornikach z działem serwis powinni ci podpowiedzieć.Posiadają rozszerzone instrukcje do sterowań które zawierają więcej treści niż zwykłe książki.Pozdrawiam.
  • #4 13689540
    StrzelczakA
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    W końcu dowiedziałem się co to za błąd.
    Błąd 28 powstaje po przekroczeniu punktu krańcowego otwarcia lub zamknięcia. Dzieje się to na skutek najczęściej przewyższenia napięcia zasilania napędu. Silnik wtedy przez zwiększenie szybkości nawijania (odwijania) przekracza punkt zatrzymania a system traktuje to jako błąd :!: .
    Są trzy możliwości rozwiązania tego problemu:
    1. Podawać napięcie nie przekraczające standardowych parametrów sieci (ja niestety na obiekcie mam 426-438V międzyfazowego), ale tu jesteśmy uzależnieni od dostawcy.
    2. Pogodzić się z występującym problemem i co jakiś czas w przypadku wystąpienia błędu po prostu wykonać reset sterowania poprzez wyjęcie wtyczki zasilania
    3. Wymienić napęd na innego producenta.

Ja wybrałem rozwiązanie 2. Niestety ENEA nie chce pomóc... :D
  • #5 14644445
    ati128
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Zacznę od tego ze to stary temat ale może komuś się przyda, w bramach rolowanych nie występuje napęd A TYLKO R i w R460 jest taki błąd i jest to spowodowane błędnym torem silnika z torem bramy, ktoś zamienił napędy chodzi o silniki nie są odpowiednie przekładnie o stąd błędny pomiar obrotu enkodera możesz podnieć trochę bramę i opuścić w dół górę to zazwyczaj pomaga
REKLAMA