logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa Wszechświata zupełnie inna niż ta znana obecnie

rokita 25 Maj 2012 15:46 3334 20
REKLAMA
  • #1 10932851
    rokita
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Może nie do końca w temacie ale jako dysonans poznawczy polecam książkę "Między chaosem a świadomością - Hiperfizyka".
    Książka przedstawia budowę Wszechświata zupełnie inną niż ta znana obecnie.
    Nie jedno mogło by to wyjaśnić, z czym się tu borykamy.

Moderowany przez jankolo:

Wydzieliłem z tematu "Rozważania na temat Perpetuum Mobile"

• REKLAMA
  • #2 10932993
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    http://www.ezoteryka-terapia-trojmiasto.pl/ksiazka.html http://www.ezoteryka-terapia-trojmiasto.pl/streszczenie.html
    - wynikałoby z tego, że to jakaś ezoteryka (wiedza tajemna, coś w rodzaju magii); piszą o ciągach informacyjnych, które
    mają strukturę podobną do diamentu - czy autorzy wiedzą, że diament ma strukturę FCC z bazą ((0,0,0),(1/4,1/4,1/4))
    i taką samą strukturę mają krzem i german stosowane w półprzewodnikowych elementach elektronicznych?
    http://percepcja44.republika.pl/ksiazki.html - mam wrażenie, że ta książka łączy się z teoriami Jana Pająka?
    http://davidicke.pl/forum/mi-dzy-chaosem-a-wiadomo-ci-hiperfizyka-t6365.html - tu jest sporo o tej książce, w tym
    stwierdzenie zwolennicy książki nie potrafią odpowiadać wprost na pytania im zadawane - i może to wystarczy?
    Wizytowałem oddział zamknięty szpitala psychiatrycznego i mam wrażenie, że tamtejsi pacjenci zdrowiej myślą. ;)
  • #3 10933166
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Serdecznie polecam przeczytanie z linku http://davidicke.pl/forum/mi-dzy-chaosem-a-wiadomo-ci-hiperfizyka-t6365.html postu, ktorego pierwsze zdanie brzmi: Kim są autorzy i jak napisana została ta książka. (fragment). Dla zaciekawienia osób czytających ten temat zacytuję początek tego postu:

Cytat:
    Jesteśmy istotami na najwyższym poziomie ewolucji Corsupa, tuż przed przejściem na szóstą gęstość. Mamy wysokie statusy kosmiczne ze względu na swoje specyfiki dlatego, że jesteśmy na nietypowych ścieżkach ewolucyjnych. Każdy z nas na innej. W ten sposób się uzupełniamy. Pomaga nam również czwarta osoba, Marta Dardzińska, która jest istotą z najwyższej sfery szóstej gęstości. Mamy do dyspozycji wszystkie formy postrzegania (patrz rozdz. Postrzeganie). Za pomocą tych narzędzi została zdobyta ta wiedza. Mamy możliwość swobodnego rozmawiania z innymi istotami z kosmosu, w tym z innymi cywilizacjami.

Czy mi się wydaje, że jesteśmy na forum technicznym?
  • #4 10933391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10933555
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    Motronic napisał:
    Mój sąsiad rozmawia z samym faraonem Chefrenem, ale trudno się dziwić, jest siódmym wcieleniem Imnothepa. Nie pogada sobie taki z faraonem?

To samo ma moja zona, raz uważa że jest kolejnym wcieleniem Kleopatry, innym razem że Nefertiti.

Ps. tylko mocne trunki, zupełnie bez Żywca
  • #7 10933575
    biopteron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jankolo napisał:
    (cytat) tuż przed przejściem na szóstą gęstość.

To z tym przejściem na wyższą gęstość - jest całkiem możliwe .
    (Gęstość ducha/myśli) .
  • REKLAMA
  • #8 10933673
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Po zapoznaniu się z fragmentami książki oraz z wywiadami udzielanymi przez jej autorów przenoszę temat do najwłaściwszego dla niego działu.
  • #9 10934723
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    Cytat:
    Ludzka cywilizacja jest ukształtowana na jaszczurzej matrycy. Jest również trochę jaszczurów wcielonych w ludzkie ciała. Jaszczury przez ok. 300 000 lat panowały nad Ziemią, wdrażając swoje zasady. Oprócz tego, że zmanipulowały matrycę genetyczną, to jeszcze okroiły nasze DNA do dwóch helis trzeciogęstościowych. Takie DNA nie pozwala na uzyskanie dużych możliwości umysłowych i szerszego postrzegania. To m.in. jest przyczyną postrzegania przez człowieka tak wąskiego spektrum rzeczywistości i nie widzenie drugiej i czwartej gęstości oraz tak trudny dostęp do gęstości piątej. Dwie nici DNA budują ciało tak, że nie może ono utrzymać rozbudowanego umysłu, dużej strefy nulifikacji, obsłużyć narządów zmysłów. Mózg nie potrafi zanalizować większej, niż w tej chwili ilości danych. Ciało jest najsłabszym elementem systemu „człowiek”. Ludzie, którzy posiadają większe niż normalnie możliwości umysłowe, mają znacznie zmodyfikowane DNA na wszystkich gęstościach. Modyfikacja została dokonana na matrycy z piątej gęstości. Panowanie jaszczurów widać gołym okiem i na każdym kroku. Oprócz wspomnianych wyżej „przymiotów”, jaszczury zaaplikowały ludziom niechęć do poznawania, lenistwo umysłowe, brak kreatywności, wyższość wiary nad wiedzą. Człowiek miał być posłusznym i niemyślącym stworzeniem.

Jaszczurów już nie ma!!! W kwietniu 2010 roku zostały zmuszone do opuszczenia Ziemi. Zostało jednak jaszczurze plemię. To jesteśmy my wszyscy.

Ciekawe gdzie się zaopatrują w "towar".
  • #10 10934979
    zimny8
    Poziom 33  
    Cytat:
    jaszczury zaaplikowały ludziom niechęć do poznawania, lenistwo umysłowe, brak kreatywności, wyższość wiary nad wiedzą. Człowiek miał być posłusznym i niemyślącym stworzeniem.

W ten sposób, jaszczury najbardziej zaszkodziły autorowi tych tez, najbardziej, bo przy wynikłym z powyższego niskim poziomie wiedzy/świadomości, pozostawiły mu kreatywność.
  • #11 10935007
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    zimny8 napisał:

To samo ma moja zona, raz uważa że jest kolejnym wcieleniem Kleopatry, innym razem że Nefertiti.

Zaskakujące, że nigdy nikt się nie upiera, że jest wcieleniem Głupiego Anzelma - pomocnika garbarza, co go łońskiego roku koń w łeb kopnął. Albo Zochy - praczki, co miała 12 dzieci i poślizgnęła się na mydle, uderzyła w głowę i utopiła w potoku o głębokości 20cm...
    Zawsze Kleopatra, Królowa Maria czy inna persona ze świecznika... Dziwne, prawda? ;)
  • #12 10937128
    rokita
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    OK. Ale się posypało.
    Ale swoje stanowisko przedstawię.
    Jak napisałem na wstępie książkę polecam jako element spojrzenia na fizykę dotychczas nam znaną z innego punktu widzenia.
    Ja osobiście ją przeczytałem i nie twierdzę że się z nią zgadzam ale książka daje do myślenia.
    Najbardziej mnie bawią wypowiedzi osób negatywnie nastawionych do tematu które nie zapoznały się dokładnie z tematem a już negują.
    NAJPIERW PRZECZYTAJ PRZEANALIZUJ A POTEM ZAPRZECZAJ.
    Pozdrawiam wszystkich i co złego to nie ja :)
  • #13 10937144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10937184
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    rokita: pomijając wszystkie kretynizmy pseudonaukowe które o sobie napisali autorzy (samo to wystarczy aby książka znalazła się w gabinetach psychiatrycznych) wytłumacz, czy na gruncie tej nowej fizyki jest możliwe perpetuum mobile, czy też nie jest. Przedstaw, proszę, uzasadnienie swojego stanowiska opartego na tej nowej fizyce. Możesz się kontaktować tak z autorami tej książki jak również z wszelkimi cywlizacjami kosmicznymi siódmej gęstości, chocby nawet były oparte na algorytmach.
    Przecież pierwotnie umieściłeś swój post w wątku dotczącym perpetuum mobile, czyli widziałes zastosowanie swojej wiedzy w dziedzinie tej nowej fizyki do problemu perpetuum mobile. Masz okazję sie wykazać wiedzą i zdobyć zwolenników.
  • REKLAMA
  • #15 10937707
    zimny8
    Poziom 33  
    Nazywanie tego fizyką to spore nadużycie, od razu sugeruje że ma coś wspólnego z nauką.
    Typowe dla takich idei to sporo bełkotu typu: statusy kosmiczne, sfery gęstości, poziomy ewolucji Corsupa, itd.
    To bardziej ezoteryka, nowa religia? zapachniało kadzidełkami.
  • #16 10937761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 10937785
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    rokita napisał:
    OK. Ale się posypało.
    Ale swoje stanowisko przedstawię.
    Jak napisałem na wstępie książkę polecam jako element spojrzenia na fizykę dotychczas nam znaną z innego punktu widzenia.
    Ja osobiście ją przeczytałem i nie twierdzę że się z nią zgadzam ale książka daje do myślenia.
    Najbardziej mnie bawią wypowiedzi osób negatywnie nastawionych do tematu które nie zapoznały się dokładnie z tematem a już negują.
    NAJPIERW PRZECZYTAJ PRZEANALIZUJ A POTEM ZAPRZECZAJ.
    Pozdrawiam wszystkich i co złego to nie ja :)

Fizyka ma to do siebie, że rządzi się pewnymi i stałymi, póki co prawami. Możemy nie znać niektórych z nich, lecz możemy znać ich skutki.
    Dawniej, bogowie ciskali piorunami, dziś czynią to różnice potencjałów ładunków na chmurach. Błyskawica jest ta sama. Zmieniła się tylko nasza wiedza o niej.
    Kiedyś przedmioty spadały na ziemię, bo były ciężkie. Dziś, po działa na nie grawitacja.

Wiemy, że energia ulega przemianie, nie może być produkowana lub niszczona.
    Możemy nie znać wszystkich jej postaci i przemian, ale wiemy że istnieją.

Na fizykę nie można patrzeć "z innego punktu widzenia" - jest zjawisko, jest zasada na jakiej powstaje i istnieje, jest skutek. Nie ma zjawiska, nie ma skutku, więc nie ma i zasady. Wymyślanie praw fizyki do nieistniejących zjawisk to niestety mitomania.
  • #18 10937968
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Istnieje bogata literatura dotycząca bytów nieistniejacych fizycznie.
    Wszyscy wiemy, jak wyglądają krasnoludki - choć ich nikt dotąd nie spotkał.
    Ta sama historia jest z aniołkami. Ile waży anioł? Jeśli nic, to skrzydła nie są mu potrzebne do poruszania się w przestrzeni, a raczej stanowią potencjalną przyczynę znikania aniołów przy najlżejszym wiaterku. Czy anioł może rzucać cień?
    Jakiego rodzaju silnik jest zamontowany w miotle do gry w quiddicha?
    Jakie jest zużycie paliwa dla butów siedmiomilowych?

Fizyka odnosząca się do obiektów nieistniejacyh nie musi być zgodna z fizyką obiektów materialnych.
    Czasem warto poczytać angelologii, demonologia, pneumatologii, i innych takich "logiach".
  • #19 10938264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 10948610
    biopteron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ten początek tekstu z jakiejś książki (link - http://davidicke.pl/forum/mi-dzy-chaosem-a-wiadomo-ci-hiperfizyka-t6365.html )
    to wygląda trochę jakby ktoś miał natchnienie poetyckie pod wpływem środków odurzających . (może było inaczej ...ale tak wygląda ) .

A odnośnie tego co wcześniej pisałem :
    biopteron napisał:
    To z tym przejściem na wyższą gęstość - jest całkiem możliwe .
    (Gęstość ducha/myśli) .

Jest to wynik znikomo zależny od przytocznego tekstu i posiada odrębny tok rozwojowy .
  • #21 10948933
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Mieszanie fizyki z duchem nie ma sensu. Fizyka bada to co materialne, mierzalne, naszą przyrodę. Ja ducha wyobrażam sobie w taki sposób, jaki jest najbliższy mojej religii - katolickiej, czyli wiecznie istniejącego i nieograniczonego zasadami panującymi w przyrodzie. A w takiej postaci nie można opisywać tego fizycznie. Przestrzeń, czas wymiary, kierunki, potencjalnie istniejące inne wymiary, wszechświaty równoległe i zupełnie inne, to, co opisuje M-teoria nawet, to wszystko jest mierzalne i opisywalne, przynajmniej potencjalnie - jest więc w jakiś sposób ograniczone. Nawet jeśli dane zjawisko fizyczne jest niezrozumiałe zdroworozsądkowo (a jest takich całe mnóstwo), to da się przedstawić za pomocą matematyki na przykład. A co z duchem? Jeśli jest nieograniczony to nie dotyczy go zjawisko czasu, prawa grawitacji, geometria przestrzeni itp. Swoją drogą to by tłumaczyło wieczność (bo nie podlega zjawiskom czasu) i "niewyobrażalność" (skoro nie ogarniamy wyobraźnią wielu zjawisk fizycznych i do opisu potrzebujemy liczb to jak mamy zrozumieć coś nieograniczonego - to trzeba doświadczyć). Nie można mieszać tego z fizyką bo jest to próba opisu czegoś, co nie mierzalne. A gdy staje się mierzalne - traci swoją naturę, czyli nie było, za co było uważane. To takie moje własne przemyślenia. Wszechświat to wszechświat. Jeśli M-teoria jest prawdziwa i będzie kiedyś możliwe podróżowanie w czasie i spotkamy Kleopatrę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy książki "Między chaosem a świadomością - Hiperfizyka", która przedstawia alternatywną koncepcję budowy Wszechświata. Uczestnicy forum wyrażają różne opinie na temat treści książki, wskazując na jej ezoteryczny charakter oraz porównując ją do teorii Jana Pająka. Krytyka koncentruje się na braku naukowych podstaw i nazywaniu przedstawionych idei pseudonaukowymi. Niektórzy uczestnicy podnoszą kwestie związane z fizyką, energią oraz zjawiskami, które nie są mierzalne w tradycyjny sposób. Wiele wypowiedzi ma charakter ironiczny, a niektórzy użytkownicy sugerują, że książka może być wynikiem wpływu substancji odurzających.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA