logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vifa M25WO-49-08 za 290 zł – czy warto do domowej sekcji basowej? Wasze opinie

gdL 12 Sty 2005 15:42 1896 21
REKLAMA
  • #1 1131872
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Co myślicie o sekcji basowej/ subwooferze do domu ( to nieistotne ) zbudowanej na głośniku Vify ?

http://www.akustyk.com.pl/vifa/M25WO-49-08.html

Vifa M25WO-49-08 za 290 zł – czy warto do domowej sekcji basowej? Wasze opinie

Kusi wysoka skuteczność, firma i przystępna cena - całe 290 zł. To chyba troszkę wyższe loty niż STX, Alphard czy nawet Magnat?
  • REKLAMA
  • #2 1132504
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Oczywiście! vifa to już jest kawałek głośnika a nie takie byle co co alphard...zapewne w sekcji subniskotonowej sprawdzi się doskonale :)
  • #3 1132519
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Trochę mały magnes w tej Vifie...
    Neodymowy?
  • #4 1132576
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Mały ale zapewne silny i konkretny :) nie tak jak w alphardzie gdzie magnes ogromny a nawet kineskopu odbarwić nie chce :D
  • #5 1132756
    gdL
    Poziom 27  
    NO właśnie teraz zacząłem się oglądać za konkretniejszymi głośnikami. Tak mi doradził djbolo, że samochodowe mają ciężki układ drgający, ja nie mam wzmacniacza ogromnej mocy, więc szukam jakiegoś w miarę dobrego głośnika, znanej i uznanej firmy do zastosowan typowo domowych. Wydaje mi się, że znalazłem. Liczę, że dobrze zagra.

Zastanawiam się, czy w pokoju 15m^2 taki 1 głośnik wystarczy... Ma "tylko" 25 cm, ale to Vifa a nie jakiś Alfred
  • #6 1132783
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    No i powinien dać sobie rade :) dasz mu odpowiednią obudowę i pokaże "rogi" ;)
  • REKLAMA
  • #7 1133189
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    +- 4 mm amplitudy liniowej to chyba troche za malo jak na suba?
  • #8 1161955
    gdL
    Poziom 27  
    No nareszcie, głośniczek zamówiony, już pomału do mnie idzie. Wtenczas zrobiłem kilka symulacji w programie WinISD Pro Alpha. Prosiłbym Was bardzo o popatrzenie na projekt i ocenienie go :

Buda 65L, strojenie 36Hz, tunel planuję na tylną ścianę, głośnik z przodu. Nagłaśniam mały pokoik, uzywając do tego wzmaka na LM3886. Mam nadzieję, że wystarczy. Czekam na opinie i komentarze.

PS. Dołączam do wglądu symulację w w/w programie. Jak skręcę całość, dam fotki i jakiś opis, jeśli to będzie w miarę grać.
    Załączniki:
    • vifa.rar (773 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1162230
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Kupiłem model niższy tego głośnika za 59zł ;-) wyglada jak nowy.
    model to M25WO 46 08. Niestety nie mam do niego parametrów.

Co do Twojego projektu:
    jeden LM do tego głośnika to zdecydowanie za mało - on jest 8Ohm!
    Dokup jeszcze jedna taka końcówke i zrob mostek.

Wymiar może być - choć jak na 25cm to troszke duzo.

Ja niestety z braku parametrów bede musiał go wsadzić w obudowe zamknieta, chyba za go pomierze sam.

ps.jak już wszystko złożysz mam nadzieje ze zamiescisz w DIY. Jestem ciekaw jak to zagra ;-)
  • #10 1162364
    gdL
    Poziom 27  
    Ano niestety z takim oznaczeniem się nie spotkałem. Szukałem nawet na oficjalnej stronie www.d-s-t.com i w google, obojetnie gdzie. O takim symbolu głosnika nie ma słuchów. Faktycznie ciężko Ci znaleźć parametry.

Obudowę wybrałem taką, bo on ma tam sugerowaną dla BR - od 50 do 75L. Zobaczymy, strojenie jest niby optymalne.

Co do układu LM to faktycznie troche mało wyciśnie na 8 ohm, ale ta Vifka ma "tylko" 80W. Dewagacje na temat mocy wzmaka i głośnika czytałem już w jakimś poscie i zdania są podzielone...

Zapomniałem wspomnieć o wymiarach obudowy ( od wewnątrz ).

Szer/wys/gleb : 35/42/45 - nie spowoduje powstania fal stojących ?
    Ja obstawiam, że nie, bo do tego wszystkie 3 wymiary chyba muszą być identyczne, ale jestem początkujący i mogę się mylić. Jeśli tak, proszę mnie poprawić, zaoszczędzi mi to potem ewentualnych kłopotów ze zmianą obudowy.
  • #11 1162399
    djspeed
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    W subach fale stojące nie powstają to po pierwsze a po dugir to proponowalbym zrobic obudowe mniejszą i te 50l powinno byc ok. A tak w ogole to pomysl o closed i nie patrz na chaki, ale boje sie ze ten glosnik do closed moze byc za cienki zeby powalic.
  • #12 1162410
    piapia
    Poziom 24  
    gdL napisał:

Co do układu LM to faktycznie troche mało wyciśnie na 8 ohm, ale ta Vifka ma "tylko" 80W. Dewagacje na temat mocy wzmaka i głośnika czytałem już w jakimś poscie i zdania są podzielone...

80Wat na glosnik 8Ohm to jest sporo - Tonsil 30cm GND 20/80/2 tez ma 80W. Ale to jest prawdziwe 80Wat. Takze jeden LM bedzie zdecydowanie za mało!
  • #13 1162435
    gdL
    Poziom 27  
    Djspeed - czemu o closed ? Przecież parametry kwalifikują tą vifę niezaprzeczalnie do BR... a co do jej wielkości, to chyba mieszczę się w propozycjach producenta ( tam piszą, że do 75L można stosować ).

No Co do zasilania tego to póki co pochodzi pod LM. Mam chyba koło 70 V zasilania, więc przy 8Ω będzie ponad 50W. LM3886 ma dobry bas, lubię taki. Zastanawiałem się nad mostkiem dwóch TDA...

Podoba mi się efektywność tego głośnika >90 dB to dość dużo, powinno dać się łatwo nagłośnić, zwłaszcza, że mam mały pokój. Teraz mam 888 w zamkniętej ( nie ma więcej niż 85db skuteczności ), jak rozkrecam LM do max, to cewka zaczyna wyskakiwać ze szczeliny, ale jest BAAARDZO głośno. Czuję, że jak dosunę blisko ściany tą Vifkę, to +3dB da aż za dużo do mojego pokoju. Zobaczymy...
  • #14 1162463
    piapia
    Poziom 24  
    gdL napisał:

No Co do zasilania tego to póki co pochodzi pod LM. Mam chyba koło 70 V zasilania, więc przy 8Ω będzie ponad 50W. LM3886 ma dobry bas, lubię taki. Zastanawiałem się nad mostkiem dwóch TDA...

+/- 70V? to oby nie za duzo dla tej koncowki?

Cytat:

Teraz mam 888 w zamkniętej ( nie ma więcej niż 85db skuteczności ), jak rozkrecam LM do max, to cewka zaczyna wyskakiwać ze szczeliny, ale jest BAAARDZO głośno. Czuję, że jak dosunę blisko ściany tą Vifkę, to +3dB da aż za dużo do mojego pokoju. Zobaczymy...

Nie rozkreca sie wmacniacz na MAX ;-) popatrz w charakterystyki końcówki LM i zobacz jakie generuje zniekztałcenia przy takim podkreceniu. 888 moze tego nie wytrzymywac (nie wiem jaka ma moc i impedancje), ale moze tez dostawac własnie taki zniekształcony sygnał, ktory powoduje jego wypadanie.[/quote]
  • #15 1162510
    gdL
    Poziom 27  
    +/- 35 mam, na obiciazeniu ciut spada.
    888 - napisane 250 W. Ma pewnie ze 25. Jak mi cewka wypada, lm nie daje znieksztalcen jeszcze. Na glosnikach od wiezy jest wtenczas czysto...

Moze Vifa zagra LePiej :)
  • #16 1162573
    djspeed
    Poziom 17  
    samo qts jeszcze niczego nie przesądza. glosnik ma dosyc niskie fs i dzieki temu moze zagrac dobrze w closed. Ja mam hertza es300 i jest w 34l closed i wiecej mi nie trzeba. Ta vifa spokojnie w b-r bedzie powodowac ze wszystkie pierdoly szyby plastiki w pokoju beda brzeczec a to jest denerwujace w malym pokoju uwazam ze closed wystarczy martwi mnie tylko mala moc i maly xmax. Nie ma co sie oszukiwac ten glosnik zostal stworzony z mysla o graniu w 3way a nie w subie. Dając go do closed zyskasz bardzo na impulsie a przy wydajnym wzmaku i zejscia nie bedziesz potrzebowal wiekszego. W br zagra glosniej to oczywiste ale czy oplaca sie tracic wspanialy impuls na rzecz kilku db i prolemow z ustawieniem w pokoju bo beda powstawac dziury w pomieszczeniu moj hertz nawet w 12m2 ostatnio testowany nie orbi dziu w scenie a impulsik na poziomie 5ms jest bardzo przyjemny. Jesli chcesz cos pogadac na ten temat to wal na gg zwykle jestem niewidoczny.
  • #17 1163836
    gdL
    Poziom 27  
    a jak to jest z tunelem BR. ON czasami miewa duże znaczenie jeśli chodzi o objętość w obudowie. Całość tunelu należy odliczyć z obudowy ?
  • Pomocny post
    #18 1164055
    djspeed
    Poziom 17  
    Tak trzeba odliczyc caly tunel i od razu mówie ze (pi*r^2)*h
  • #19 1184601
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    :arrow: djspeed - closed? Od kiedy? Ten glosnik jest stworzony do BR :) Nie ma co sie dalej cackac, bo ten temat moze byc za niedlugo "closed" :D.

:arrow: gdL - fajny ten glosniczek :) Daj go do BR, roznica w opoznieniach grupowych (bo tak sie to ladnie nazywa :)) nie bedzie Ci dokuczac, porownaj z 30/80/2 przy tez liniowej ch-ce. Wracajac do tematu glosnikow car-audio, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze raczej mija sie z celem dawanie ich do domu. Co prawda zdarzaja sie wyjatki (np. Ravemaster) ale ogolnie od tego sa home-audio. To co glosnik c-a utraci przy SPL, to odrobi je poprzez duza moc. A glosniki h-a nie potrzebuja tak wysokiej mocy, z reszta w domu jest to marnotrawienie. Przytaczajac powyzszego GDN 30/80/2, nie ma sensu by byla w nim cewka np. 200W, poniewaz glosnik jest tak mechanicznie skonstruowany, ze mocniejsza cewka nic nie da. Predzej zniszczy sie mechanicznie (podatnosc jest duza), niz termicznie. W tym moim Infinity jest dosyc sztywne zawieszenie (jak dobrze pamietam cos okolo 0,23mm/N) i tam mocna cewka jest oczywiscie mile widziana :)

Pozdrawiam
  • #20 1184860
    djspeed
    Poziom 17  
    Samo qts jeszcze o niczym nie swiadczy. A glosniki samochodowe dobrze radza sobie w domu a to ze jest "samochodowy" o niczym jeszcze nie swiadczy. Fakt jak ktos nie chce sie bawic w ogromne wzmaki by to ruszyc to niech weźmie cos domowego co napedzi 100W. Dla mnie mocny naped to nie przeszkoda a i niskiej efektywnosci nie zauwazylem 94dB troche jest no ale jak kto woli.

PS czemu na stronie akustyka sa projekty obudów do slsów i tam uwzgledniono zarówno closed jak i b-r a glosnik jednak typowo b-r?
  • #21 1185001
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    djspeed napisał:
    Samo qts jeszcze o niczym nie swiadczy. A glosniki samochodowe dobrze radza sobie w domu a to ze jest "samochodowy" o niczym jeszcze nie swiadczy.

Nie bylbym tego taki pewien.

djspeed napisał:
    Dla mnie mocny naped to nie przeszkoda a i niskiej efektywnosci nie zauwazylem 94dB troche jest no ale jak kto woli.

Mowa o 30/80/2? Do glosniejszych odsluchow, imprez itd. zdecywowanie wole glosniki o wyzszym SPL, a niekoniecznie najnizszym zejsciu np. ten GDN.

djspeed napisał:
    PS czemu na stronie akustyka sa projekty obudów do slsów i tam uwzgledniono zarówno closed jak i b-r a glosnik jednak typowo b-r?

Bo closed to jakosc, poza tym jezeli ktos chce zrobic sobie male kolumny do suba to po co isc w 35Hz? Wlasnie po to tutaj jest closed, by uzupelnic o wyzszy bas i (nizsze)srednie tony.
  • REKLAMA
  • #22 1185016
    djspeed
    Poziom 17  
    No widze ze znaleźlismy porozumienie. A te 94dB to mowa o hertzu es300.2 ktory jest w calym kontekscie mojej wypowiedzi. Jedynie ten wyższy bas w closed mi nie pasuje bo naprawde mozna calkiem przyzwoicie zejsc w takiej obudowie ale nie glosnikiem za 50zl.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika Vifa M25WO-49-08 w domowej sekcji basowej lub subwooferze. Użytkownicy podkreślają wysoką skuteczność (>90 dB) i renomę marki Vifa, wskazując na lepszą jakość w porównaniu do głośników Alphard, STX czy Magnat. Zwrócono uwagę na stosunkowo mały, ale silny magnes neodymowy oraz ograniczoną amplitudę liniową (~4 mm), co może wpływać na możliwości subwoofera. Projekt obudowy BR o pojemności około 65 litrów i strojeniu 36 Hz jest zgodny z zaleceniami producenta, choć pojawiły się sugestie rozważenia obudowy zamkniętej (closed) dla lepszej kontroli impulsu i uniknięcia problemów z falami stojącymi. Wskazano, że w subwooferach fale stojące nie występują, a objętość tunelu BR należy odliczyć od pojemności obudowy. Dyskutowano o mocy wzmacniacza LM3886, który przy 8 Ω i napięciu zasilania około ±35 V dostarcza około 50 W, co może być niewystarczające do pełnego wykorzystania głośnika, sugerując mostkowanie wzmacniaczy. Poruszono też temat różnic między głośnikami samochodowymi a domowymi, podkreślając, że głośniki domowe są lepiej przystosowane do niskich mocy i efektywności w warunkach pokojowych. Wskazano, że Vifa M25WO-49-08 jest zaprojektowana do pracy w obudowie BR, ale można ją też stosować w zamkniętej, choć z pewnymi kompromisami. W dyskusji pojawiły się także inne modele, takie jak Vifa M25WO-46-08 oraz Tonsil GDN 30/80/2 i Hertz ES300, które służyły do porównań parametrów i zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA