logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FSP Group INC model FSP300-60PNA - po wymianie dwóch kondensatorów nie startuje.

dragonfruit 04 Cze 2012 23:00 1848 1
REKLAMA
  • #1 10968310
    dragonfruit
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    FSP Group INC model FSP300-60PNA - po wymianie dwóch kondensatorów nie startuje.
    Zasilacz FSP Group INC model: FSP300-60PNA działał, ale dwa kondensatory elektrolityczne były spuchnięte i wylane, więc je wymieniłem...

Lecz po wymianie tych dwóch kondensatorów elektrolitycznych zasilacz nie działa, tj. po podłączeniu do płyty głównej i wciśnięciu włącznika komputera wentylatory się nie kręcą, ani w zasilaczu, ani na płycie głównej. Na wtyczce 20 pin jest napięcie +5V pomiędzy fioletowym kablem, a czarnymi.

Na wszelki wypadek wymieniłem ponownie kondensatory elektrolityczne na jeszcze inne i dalej to samo, czyli nic. Zwarć na płycie PCB spowodowanych cyną nie widzę.

Kondensatory elektrolityczne, które były wymieniane to:
    C29 4700µF/10V koło pomarańczowych kabli i
    C24 3300µF/10V koło czerwonych i czarnych kabli.

Czy może ktoś „łopatologicznie” pomóc znaleźć przyczynę nie funkcjonowania zasilacza?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 10972520
    darpajdp
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Z tego co znalazłem w necie jest to konstrukcja podobna do BQT E5, tak że wzoruj się na naprawie tego zasilacza. Najpierw do wymiany kondensatory elektrolityczne w przetwornicy stand-by.
REKLAMA