logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FSP Group INC model FSP300-60PNA(PF) spalony rezystor R34

hylos 18 Maj 2006 09:46 4105 5
REKLAMA
  • #1 2637189
    hylos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    FSP Group INC model FSP300-60PNA(PF) spalony rezystor R34
    Witam.

Zasilacz przestał zasilać mój komputer, a pod obciążeniem starym HDD zasilacz rusza na ok. 30 sek. i się wyłącza. Po rozebraniu okazało się: spalony rezystor R34 - prawdopodobnie 15Ω/2W - zamieniłem go na dwa równolegle 33Ω, czyli wyszło 16,5Ω (nic innego nie miałem), i spuchniętego kondensatora elektrolitycznego 330uF/33V na malej płytce z układem scalonym LM358 (płytka dokręcana do radiatora).

Po wymianie dalej bez efektów, czyli start na ok 30 sek. i koniec - trzeba odczekać i znów działa na kilkadziesiąt sek.
    Zdążyłem pomierzyć napięcia na wyjściu. Na żółtym jest tylko +11,2V, natomiast na niebieskim tylko +10,9V, a reszta napiec ok. może ten opis to naprowadzi kogoś.

Tu jest link do innego postu, jest tam zdjęcie wnętrza zasilacza praktycznie takiego samego jak mój Link.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 2663992
    FreshH
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Spytam czy inne kondensatory elektrolityczne inne są ok?
  • REKLAMA
  • #3 9270064
    dragonfruit
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Czy ktoś wie jaka w końcu powinna być wartość tego rezystora w tym modelu zasilacza? Bo w jednym temacie na elektrodzie jest napisane, że 6,8Ω, a w innym że 15Ω.
    Do czego on właściwie jest?
    Czy jeśli zamiast 6.8Ω wstawię 15Ω, to będzie zasilacz działał prawidłowo i stabilnie czy tez jest to jakaś wartość krytyczna i nie można jej aż dwukrotnie zwiększać (przy założeniu, ze prawidłowa to 6.8Ω)?

Tutaj piszą Link, że w nowych zasilaczach było 7.5Ω, a 15Ω w starych (cokolwiek to znaczy).

A może to nic nie szkodzi, ze lakier z niego zszedł całkowicie od przegrzania, bo to nie musi jeszcze znaczyć, ze warstwa oporowa rezystora uległa uszkodzeniu, wiec może nie warto wymieniać? Jak sadzicie?

Na pewno za to te dwa wylane kondensatory elektrolityczne (4700µF i 3300µF) trzeba będzie wymienić. :(
  • REKLAMA
  • #4 9270255
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Popatrz może na znajdziesz "rozwiązanie" problemu
    Link_ ATX power supply

Ten opór potrafi "sam" odlutować się czasami z płytki * z winy "padających" kondensatorów elektrolitycznych chińskich firm TEAPO Fuhjyyu itp
    Czyli albo zamiana na ceramik 5W lub na "grubych przewodach" na inne miejsce w zasilaczu. Stoi w obciążeniu +5V i ma wartość od 5-39Ω /5W, a im więcej tym lepiej.
    Rozwiązań tego modelu widziałem chyba z 5 > różne ułożenia elementów i niektórych nominałów... Schemat ciężko bo to tajemnica firmy FSP tu masz i porównaj z rozwiązaniem FSP co prawda tylko 150W mocy.
  • REKLAMA
  • #5 9273335
    dragonfruit
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    lisek napisał:
    Schemat ciężko bo to tajemnica firmy FSP

Przed serwisantami tez tajemnice robia? To jak oni maja to serwisowac? A poza tym, jak ktos sie uprze to dojdzie co i jak po nitce do klebka rozrysowujac to co lezy mu na stole. ;)

Szukalem co inni pisza na ten temat, na anglojezycznych forach nic ciekawego, tylko po rosyjsku jest ciekawy watek, w ktorym ktos napisal:

"Оригинальный резюк - 5 Ом, ты поставил 10Ом - нагрузка меньше. С оригинальным дохлые кондюки дополнительно давали такую нагрузку, что уже срабатывала защита. А с 10 Ом нагрузка меньше - и он еще пускается. Но это ненадолго. (и пониженное +12 - тому подтверждение):)"
    http://www.rom.by/forum/FSP300-60BTV_-_Tipichnaja_neispravnost

Google translate: FSP300-60BTV - typowy problem.

Propozycja przerobki:
    Cytat:
    " Заменил на плате регулятора оборотов, резистор в 68 ОМ, поставил 20 ОМ 2 ват. русский, на свободное место диода впаял 5819 шоттки, он одним концом соединён с этим резистором, а второй конец диода подключил к фиолетовому проводу +5VSB.
    Теперь на вентиль подаётся 10 вольт, а через диод шоттки, когда комп отключен, подаётся 5 вольт и вентиль слабо крутится в режиме стенбай.
    Выкусил решётку в корпусе БП, меньше шелеста, потом куплю решётку из круглой проволоки и поставлю.
    Михаил.

Очень полезная модернизация , рекомендую всем.
    Я сам такое проделывал со своими паверменами.

И добавочный резик ставил ,поднимая таким образом мин. напругу на вентиле до 8 вольт. И диод к дежурке припаивал."

Link
  • #6 9274614
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Wątek, który znalazłeś dotyczy wyciszenia wentylatora w czasie gdy komp jest w Stand-by (, a trzeba przyznać, że FSP stosuje jedne z największych spotykanych w zasilaczach i szumią okrutnie)...

Co do planów /schematów FSP ja tutaj nie spotkałem żadnego centrum serwisowego FSP. Wszystkie schematy "wyciekają " albo od Rosjan albo od Chińczyków.

Cena zasilacza ESP -1szt. tej mocy tutaj to wydatek ok. 35-45 funtów (przy ilościach większych cena spada o min. 5Ł.
    Tranzystory mocy i kondensatory elektrolityczne to ceny są większe niż np. w PL, ale przy większych partiach ceny spadają i to znacznie.

Serwisant ma min. 15Ł / godz. policz ekonomicznie czy naprawa się opłaca? Czy lepiej wstawić nowy (z roczną gwarancją), i po kłopocie.
    Komputerów tutaj mnogo i nikt nie pozwali sobie na stratę czasu (np. duże centra finansowe) bo i zyski spadają. A, że czasem się co nieco reanimuje to już inna bajka.

Jest bardzo dobrze jak się spali tylko R34, jest bardzo źle jak masz większe uszkodzenia i trzeba mieniać układy scalone i kilka tranzystorów... Czyli np. moja firma zyskuje na "czysto" wg. mnie ok. 3-6Ł (po moim opłaceniu, zakupie dużej partii części np. tranzystorów z których użyjesz przy remoncie np. 4szt, a pozostałe 96 szt musisz położyć na półkę (czekają lepszych czasów i zamrożony pieniądz.... bla bla bla ).

Poza tym zasilacze impulsowe maja to do siebie, że nigdy nie ma się 100% gwarancji, że element "pozyskany" z zepsutego zasilacza jest sprawny (układy scalone, dioda czy tranzystor (upływność) i nie znasz /nie pamiętasz historii uszkodzenia.
    Zatem czy tylko R34 czy może dużo więcej np. ktoś bawił się przełącznikiem 110/220V bo nie chciało mu się akurat "dłubać palcem" w nosie.

Życzę powodzenia.
REKLAMA