logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i wzmacniacz do radiowęzła szkolnego do 1200zł?

julian000 07 Cze 2012 10:30 1773 6
REKLAMA
  • #1 10975898
    julian000
    Poziom 10  
    Witam. Mam za zadanie stworzyć szkolny radiowęzeł. Niestety budżet jest ograniczony do 1000zł (mogę naciągnąć do 1200zł). Myślałem o takich trzech głośnikach: http://100v.pl/glosnik-scienny-p-1899.html. Do tego taki wzmacniacz: http://www.nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=80449. Jaki polecilibyście mikrofon? Czy można skompletować lepszy zestaw w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11014492
    szymon0317
    Poziom 10  
    Zacznijmy od tego jaka duża jest szkołą. Ja u siebie mam tylko jeden długi korytarz. Jeżeli tak jest w twoim przypadku to powinno starczyć ok. 10 głośniczków ściennych po 10W w rms i Yamaha MG82CX. Ta yamaha to powermikser więc więcej nie będzie Ci potrzeba. Do tego jakiś komputer z programem do odtwarzania muzyki( ja używam AIMP-a), kabelek jack-jack no i jeden góra dwa mikrofony przewodowe. No i oczywiście jakiś głośniczek do odsłuchu. Zdała by się jakaś kostka do której podłączyłbyś te głośniki więc jak chcesz to mogę poszukać schematu do takiej jak ja używam.
  • REKLAMA
  • #3 11014672
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Ta Yamaha to mikser bez wzmacniacza. Zwykły wzmacniacz będzie kłopotliwy w podłączeniu. Przydał by się wzmacniacz radiowęzłowy w instalacji 100V. Obawiam się jednak że 1000Zł to raczej za mały budżet.
  • #4 11015396
    szymon0317
    Poziom 10  
    My posiadam bodajże Yamahe EX512 i wszystko jest spoko. A na odsłuchu kolumne handboxa 400W

Moderowany przez dj-MatyAS:

Kolega mówi o RADIOWĘŹLE?
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ostrzeżenie za szerzenie nieprzemyślanych i szkodliwych porad.

• REKLAMA
  • #5 11027363
    julian000
    Poziom 10  
    W szkole są cztery kondygnacje, jednak narazie z powodu ograniczonego budżetu chcemy zamontować trzy głośniki po jeden na piętro. W przyszłym roku najprawdopodobniej rozbudujemy go o nowe głośniki.

Jak na razie "NARAZIE" piszemy oddzielnie.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #6 11028200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11118853
    julian000
    Poziom 10  
    Ok, poradziliśmy już sobie ze wszystkim. Dzięki, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników i wzmacniacza do szkolnego radiowęzła w budżecie do 1200zł. Proponowane są głośniki ścienne oraz wzmacniacz, jednak pojawiają się wątpliwości co do ich odpowiedniości. Użytkownicy sugerują, aby rozważyć instalację 100V oraz użycie powermiksera Yamaha MG82CX, mimo że nie jest to wzmacniacz. Wskazano również na potrzebę przemyślenia liczby głośników w zależności od układu szkoły. Ostatecznie autor tematu informuje, że udało im się rozwiązać problem.
REKLAMA