logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poprawne ustawienie komputera - dosłownie

sztylet077 10 Jun 2012 15:10 5125 15
ADVERTISEMENT
  • #1 10986404
    sztylet077
    Level 14  
    Rate: 3
    Witam.
    Nie jestem pewien czy komputer ustawiłem w odpowiednim miejscu... jest coraz cieplej i nie wiem czy w takim miejscu może bez problemu około 5 godzin chodzić bez wyłączania.
    Ssy:

Poprawne ustawienie komputera - dosłownie Poprawne ustawienie komputera - dosłownie Poprawne ustawienie komputera - dosłownie

Komp:
    Intel i5 2400
    Radeon gigabyte hd 7850OC 2gb
    8gb ram
    Płyta główna gigabyte H61M-DS2
    Obudowa widać Brutus 410
    Chłodzenia nie posiada [ oprócz standardowych np. w procku]

Może stać w takim miejscu ?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 10986473
    Xamil
    Level 17  
    Help: 24
    Rate: 5
    Po prostu sprawdź temperaturę i będziesz wiedział, czy może tam stać.
  • ADVERTISEMENT
  • ADVERTISEMENT
  • #4 10987225
    movzx
    Level 40  
    Help: 731
    Rate: 1267
    sztylet077 wrote:
    Może stać w takim miejscu ?
    Ja osobiście nie postawiłbym komputera na podłodze, bo tam zawsze gromadzi się najwięcej kurzu i co chwilę obudowa do czyszczenia. Ale to oczywiście zależy od możliwości w danym miejscu.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 11080464
    sztylet077
    Level 14  
    Gram teraz w BF3 prawie 2 godz Temperatura w pokoju około 27 C Gdy dotykam obudowe od góry przy wywietrznikach i z boku to jest gorąca czy tak może byc ? Czy jak jest gorąca-bardzo ciepła to lepiej wyłączyc kompa ?

Dodano po 2 [minuty]:

PS. albo mam rękę cieplejszą albo komputer w 4 min sie ochłodził .... wyłączyłem BF3 napisałem Tu na forum potem teraz dotykam obudowe i już jakby chłodniejsza wtf ?
  • #6 11080682
    fvnl
    Level 15  
    Help: 6
    Rate: 22
    sztylet077 wrote:
    Czy jak jest gorąca-bardzo ciepła to lepiej wyłączyc kompa ?
    Wyłącz głupie gierki i poczytaj coś lepiej :lol:
  • #7 11081072
    lowbird
    Level 23  
    Help: 36
    Rate: 45
    sztylet077 wrote:
    PS. albo mam rękę cieplejszą albo komputer w 4 min sie ochłodził .... wyłączyłem BF3 napisałem Tu na forum potem teraz dotykam obudowe i już jakby chłodniejsza wtf ?

Przestałeś grać w BF3, więc przestałeś ruszać ręką. Jak powszechnie wiadomo podczas ruchu ciałem w płynie (powietrzu), następuje przyspieszona wymiana cieplna między dwoma ośrodkami (tutaj ręką i powietrzem). Gdy zaprzestałeś ruszać ręką na myszce, temperatura ręki wzrosła ponad temperaturę komputera, stąd taki efekt jak sam zauważyłeś.
  • #8 11082061
    artur00
    Level 25  
    Help: 54
    Rate: 30
    Podobnie jak movzx, proponował bym Ci postawić kompa trochę wyżej, widzę że masz jakieś panele lub parkiet jeżeli w pobliżu nie ma pułapki na kurz czyli tzw dywanu, cały syf tzn popularne kotki z kurzu bardzo dobrze zgarną Ci wentylatory wewnątrz obudowy.
    Jeżeli nie jesteś pewien czy masz dywan bardzo łatwo to stwierdzisz, grasz i po chwili komp się resetuje, i to jest znak żeby kupić dywan!
  • #9 11082873
    sztylet077
    Level 14  
    Mam 0.5 m od kompa dywan ale taki mały z około 0.7mx.0.5m
  • #10 11083592
    movzx
    Level 40  
    sztylet077 wrote:
    Mam 0.5 m od kompa dywan ale taki mały z około 0.7mx.0.5m
    Porada z dywanem jest trochę... egzotyczna ;) Jeśli już chcemy chronić komputer przed kurzem, proponowałbym raczej (oprócz ustawienia wyżej, jak już pisałem) filtry na wentylatory.
  • #11 11083633
    fvnl
    Level 15  
    artur00 wrote:
    jeżeli w pobliżu nie ma pułapki na kurz czyli tzw dywanu,

Wystarczy sprzątać w pokoju, podkurzać raz na parę dni. Raz na pół roku zdjąć obudowę i zajrzeć do środka, ewentualnie przedmuchać, a jak nie ma czym to pędzelek + odkurzacz... Pułapka na kurz w XXI wieku :lol: Odkurzacz ?

Dodano po 2 [minuty]:

sztylet077 wrote:
    Gdy dotykam obudowe od góry przy wywietrznikach i z boku to jest gorąca czy tak może byc ?
    Co znaczy gorąca ? Utrzymasz tam rękę czy nie da się ?
    1. Sprawdź temperatury jakimś Everestem.
    2. Zdejmij obudowę i zobacz czy radiatory nie zalepione kurzem.
  • #12 11085269
    artur00
    Level 25  
    movzx wrote:
    Porada z dywanem jest trochę... egzotyczna ;) Jeśli już chcemy chronić komputer przed kurzem, proponowałbym raczej (oprócz ustawienia wyżej, jak już pisałem) filtry na wentylatory.

Jaka porada z dywanem ? Napisałem gdzieś że jak kupisz dywan to się komp nie będzie kurzył ? Czytaj ze zrozumieniem.
    fvnl wrote:

Wystarczy sprzątać w pokoju, podkurzać raz na parę dni. Raz na pół roku zdjąć obudowę i zajrzeć do środka, ewentualnie przedmuchać, a jak nie ma czym to pędzelek + odkurzacz... Pułapka na kurz w XXI wieku :lol: Odkurzacz ?

Następny, ja gdzieś pisałem żeby kupić dywan i nie zaglądać do kompa ?
    Jak macie pokój cały w parkiecie lub panelach wynieście z niego dywan to zobaczycie o czym mówię. Czuje się jakbym w 21 wieku tłumaczył że jak wsadzisz gwoźdź ręką do gniazdka to Cię kopnie. Widzę że z rozumieniem tekstu pisanego ciężko.
  • #13 11085640
    fvnl
    Level 15  
    artur00 wrote:
    Jak macie pokój cały w parkiecie lub panelach wynieście z niego dywan to zobaczycie o czym mówię. Czuje się jakbym w 21 wieku tłumaczył że jak wsadzisz gwoźdź ręką do gniazdka to Cię kopnie. Widzę że z rozumieniem tekstu pisanego ciężko.

A jak u mnie stoi na biurku to gdzie mam się wynieść żeby kurzu nie ssał, na sufit :lol: Czy na biurku położyć drugi dywan...

Dodano po 3 [minuty]:

artur00 wrote:
    popularne kotki z kurzu
    Posprzątaj se w pokoju i nie kompromituj się dalej :D
  • #14 11085755
    sztylet077
    Level 14  
    Temperatura procesora wyniosi po 1 godz grania[ moce obciążenie] 60-70 C >przy 30C w pokoju
    Temperatura karty graf 48-58 C to raczej dobrze. > przy 31C w pokoju

Ręke utrzymam na obudowie ale no gorąca jest nawet bardzo
  • #15 11089097
    movzx
    Level 40  
    artur00 wrote:
    grasz i po chwili komp się resetuje, i to jest znak żeby kupić dywan!
    Faktycznie nic a nic nie zrozumiałem w takim razie. Napisałeś ciut od rzeczy, zdarza się. Grunt to wyjść teraz z twarzą a nie z mordą ;)
    Jak kolega wyżej napisał:
    fvnl wrote:
  • #16 11089202
    artur00
    Level 25  
    movzx wrote:
    artur00 wrote:
    grasz i po chwili komp się resetuje, i to jest znak żeby kupić dywan!
    Faktycznie nic a nic nie zrozumiałem w takim razie. Napisałeś ciut od rzeczy, zdarza się. Grunt to wyjść teraz z twarzą a nie z mordą ;)
    Jak kolega wyżej napisał:
    fvnl wrote:

Myślałem że to dział HP, więc nie wszystko traktuję się tu na serio, ale widzę że tu sami profesjonaliści od zabezpieczania komputerów od kurzu, a ja tu z dywanem.
    A pisałem że ma być perski ? W najnowszym biuletynie informacyjnym intela odnośnie procesorów i7 piszą o perskich, ale to pewnie wiecie.

BTW W domu nie mam problemów z czystością, czytam biuletyny producentów parkietu który zalecają czytanie biuletynów producentów dywanów a te właśnie biuletyny odnoszą się bezpośrednio do biuletynów intela!!
    Ufff wybrnąłem, ale został biuletyn od Zelmera. Kto zaleca ich czytanie ? Parkieciarze czy dywanowcy ?

W pierwszej wersji mojego postu chciałem zamiast "porady" na temat dywanu poradzić wykorzystanie wtórnego obiegu wody w rektorach ciśnieniowych PWR do chłodzenia kompa, ale stwierdziłem że porada z dywanem będzie lepsza.

Topic summary

✨ Użytkownik zastanawia się nad prawidłowym ustawieniem komputera w kontekście temperatury i wentylacji, zwłaszcza w cieplejszym otoczeniu. Komputer z procesorem Intel i5 2400 i kartą graficzną Radeon HD 7850OC działa w obudowie Brutus 410, ale nie ma dodatkowego chłodzenia. Użytkownicy sugerują monitorowanie temperatury, unikanie stawiania komputera na podłodze z powodu kurzu oraz ewentualne podniesienie go wyżej. Wskazano również na znaczenie czyszczenia wnętrza obudowy oraz stosowania filtrów na wentylatory. Użytkownik zauważa, że obudowa staje się gorąca po dłuższym użytkowaniu, ale temperatury komponentów są w normie.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT