logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić alternator w skuterze miernikiem? Możliwe błędne podłączenie stacyjki

spontan22 19 Cze 2012 05:44 4154 3
REKLAMA
  • #1 11016493
    spontan22
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Mam skuter i nie ładuje się aku podczas gdy silnik jest włączony cały czas jest ta sama wartość ok 12,8V oczywiście przy uruchomieniu silnika trochę spada. Nowy regulator nic nie dał! Napiszcie jak sprawdzić czy alternator działa poprawnie miernikiem. Jeszcze jedno czy to może być wina źle podłączonej stacyjki? Jak kupiłem skuter od gościa to zauważyłem że stacyjka nie jest oryginalna i że przewody były lutowane z tym że pierwsze przekręcenie daje napięcie tak że można uruchomić silnik a następne 3 lub dwa przekręcenia (zgodnie ze wskazówkami zegara) nie daje nic czyli nie mogę uruchomić silnika ani nie ma zasilania na światłach.
  • REKLAMA
  • #2 11016677
    dzarek_82
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Jaki to skuter? Stacyjka może mieć na to wpływ, musiałbyś poszukać schemat i sprawdzić na na nim jak powinna być podłączona.
  • REKLAMA
  • #3 11029308
    spontan22
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Romet Traffico. Stacyjka w nim była nie oryginalna na kostkę 6pin z czego 5 używalnych i tam coś było lutowane teraz mam nową stacyjkę też na taką samą kostkę i miałem problem z zapłonem nie chciał zapalać ale wszystkie kontrolki się świeciły (ilość paliwa itd) obok tej kostki jest druga kość i tam były dwa gniazda połączone ze sobą wtykiem kabelkowym że tak to nazwę i po wyjęciu tego kabla skuter zapala ale nie odcina zapłonu,ta stacyjka ma przylutowane 5 kabli a stara tylko 4 kombinowałem z tą kostą na różne schematy zmieniałem wtyki itd przyt czym popaliłem z 5 bezpieczników dopiero wyjęcie jednego z dwuch zielonych przewodów dało to że skuter odpala i normalnie odcina zapłon jednak jak wcześniej nie ładuje aku.[img] Jak sprawdzić alternator w skuterze miernikiem? Możliwe błędne podłączenie stacyjki o to stacyjka którą mam[/img]
  • #4 11029373
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Witam.
    Jeżeli nie ładuje możesz mieć rozwalona cewkę od ładowania. Schemat od zwykłego chińczyka będzie pasował, choć mogą być drobne różnice. Wrzuć zdjęcia tych kabli w tym skuterze, w którym jest problem.
REKLAMA