logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAEWOO AMI-310. Uszkodzony odtwarzacz CD. Nie widzi płyt.

JaBit 14 Sty 2005 21:31 4005 11
REKLAMA
  • #1 1138978
    JaBit
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Mam problem z CD w wieży DAEWOO AMI-310. Jest uszkodzony odtwarzacz CD, nie widzi płyt, potrafi kilka minut próbkować czy jest płyta i nic. Laser jest pewny i sprawny, podstawiałem nowy. Czy ktoś może mi cos w tej sprawie podpowiedzieć.??
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1139152
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Witam podstawowe pytanie czy laser świeci ? czy podchodzi do góry? nie kojaże jaki typ lasera siedzi w tej wieży czy usunołeś zabezpieczenie antystatyczne z lasera jeśli nie to laser może nieświecić jeśli świeci to znaczy że takowego niema cofnij ręcznie czytnik do końcowego położenia zobacz czy w momęcie zamknięcia przesunie się do pozycji w której ma wyszukać ścieżke zerową
  • #3 1139912
    JaBit
    Poziom 11  
    Witam! Laser świeci, szuka ściezki zerowej, kreci płyta- przestaje i znów zaczyna i tak ciągle. Zbezpieczenia z lasera zdjęte to jest KSS-210A. tranzystory w sterowaniu laserem i silnikami ok. Dalej brak mi konceptu co sprawdzić
  • REKLAMA
  • #5 1145994
    JaBit
    Poziom 11  
    Zimne luty raczej odpadają, scalaki chyba też. Mysle raczej o elementach biernych ale... Chwilowo nic konkretnego nikt nie moze podptwierdzić :(
  • REKLAMA
  • #6 2066498
    maciekg16
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.

Wieża ta sama,ale problem inny.Chodzi mi o to,jak realizowane jest podtrzymanie pamieci w tym modelu.Po wyłączeniu jaj z sieci i ponownym załączeniu,muszę na nowo programować stacje radiowe.Chcę nadmienić że miałem rozebrane oba bloki na części pierwsze(tuner,wzmacniacz)i nie znalazłem żadnej bateryjki itp.elementu który za to odpowiada.

Prosze o odpowiedż.:?:
  • REKLAMA
  • #8 2067867
    maciekg16
    Poziom 13  
    Witaj.
    Dzięki za odpowiedż.

Niestety nie chce mi się otworzyć schemat z tej strony.
    Wyświetla komunikat o uszkodzonym pliku.
    Oglądam płytę i nie widzę żadnego elektrolitu na całej płycie od pamięci.:cry:

Powinien być o dużej pojemności np.mF.Większość jest 100µF itp.Może ktoś ma jakiś pomysł???::D
  • #9 2067987
    JaBit
    Poziom 11  
    musisz ściągnąć 5 plików DAEWOO AMI310 spakowanych .rar i dopiero rozpakować. Jak pamiętam to powinien to być el. w okolicy klawisza reset z tyłu obudowy i całkiwm mały:?:
    Dziś nie dam rady ale jak nie znajdziesz to Ci prześle po niedzieli jakieś info.
    Pozdrawiam
  • #10 2068577
    maciekg16
    Poziom 13  
    OK. JaBit!!!
    Zobaczę co z tego wyjdzie.Na razie dam sobie spokój.
    Zobaczę po weekendzie.Będziemy w kontakcie.

Pozdrowionka.
  • #11 2077594
    maciekg16
    Poziom 13  
    Witam!!!

Udało mi się rozpakować te pliki,podaną przez Ciebie metodą.
    Nie wiem tylko czemu trzeba ściągnąć 5 plików żeby rozpakować jeden-nieważne.
    Oglądałem ten schemat,ale nie widzę elementu ,, od pamięci''.
    Moż coś Tobie się uda wydumać.
    Jeżeli Jesteś ,,na łączach''-to proszę o odpowiedż.
  • #12 2498085
    holek125
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam!
    Ja natomiast nie mam problemów z laserem, tylko z tacką CD. a dokładniej nie chce się wysunąc, po naciśnięciu klawisza open/close na wyświetlaczu pojawia się napis open, ale tacka ani drgnie. Silniczek jest sprawny, gdyż jak podam na niego napięcie ok. 6V to śmiga bezproblemowo. Na stykach silniczka napięcie jest minimalne 0,2V -0,8V jak odłącze płytkę z silniczkiem, to napięcie wzrasta do 2,8V. Co może byc przyczyną tak małego napięcia.
    Pozdrawiam
    holek125

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z odtwarzaczem CD w wieży DAEWOO AMI-310, który nie rozpoznaje płyt. Laser KSS-210A jest sprawny i świeci, mechanizm obraca płytą, lecz odtwarzacz nie znajduje ścieżki zerowej i cyklicznie próbuje ją zlokalizować bez powodzenia. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów przy driverach i układach scalonych, jednak autor wykluczył tę przyczynę oraz uszkodzenie tranzystorów. Wskazano na możliwe problemy z elementami biernymi. Wątek poruszył także kwestię podtrzymania pamięci stacji radiowych w tym modelu, gdzie brak jest baterii podtrzymującej, a pamięć jest utrzymywana przez kondensator elektrolityczny w obwodzie procesora sterowania wyświetlaczem. Schematy urządzenia są dostępne w archiwalnych plikach .rar, które należy pobrać i rozpakować. Dodatkowo opisano problem z tacką CD, która nie wysuwa się mimo prawidłowego działania silniczka, gdzie na jego zaciskach pojawia się zbyt niskie napięcie, co może wskazywać na uszkodzenie układu sterującego lub połączeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA