Witam,
pytam fachowców w imieniu użytkownika pompy insulinowej Accu-Chek combo
http://www.accu-chek.pl/pl/produkty/Oferta_Accu_Chek_Combo.html
Utrzymanie pompy jest koszmarnie drogi a firma zarabia na czym się da oferując dumpingowe ceny za zużywalne części zawyżając ceny 10krotnie. I tak np. wodoszczelny gwint na baterię musi być wymieniany co 4 wymiany baterii, gwint kosztuje co najmniej 80 zł (sic!); moje pytanie: jaką dobrać baterię, by wymieniać ją jak najrzadziej, a by nie uszkodzić urządzenia? Mam dobrą ładowarkę procesorową ale czy lepsze litowe czy pojemny akumulator? Jakiej firmy, jakie modele? Czy musi mieć napięcie akurat 1,5 V czy może być większe?Wdzięczny będę za radę.
Producent do pompy dołączył 4x powerone alkaline
AA 1.5 V Mignon LR6
No. 4106 AM3 MN1500
VARTA Microbattery GmbH
ale mam wrażenie, że są one kiepskie i dane po to, by szybko padł, czyli żeby szybko wymienić i dokupić adapter/gwint. Producent podaje, że powinno się adapter wymieniać raz na 2 miesiące przynajmniej - pytanie co może się stać, jeżeli się pokrywy baterii nie otwiera przez ten czas - uszczelki się nie wyrabiają przecież a bateria sama w środku się nie rusza i kału nie wydala... czy ja wymienię raz na rok ( po 4 wymianach baterii) czy raz na 2 miesiące ( znów po 4 wymianach gorszych baterii) to jeżeli uszczelka nie jest uszkodzona, obtłuszczona czy zabrudzona to wszystko powinno grać - mam rację? Proszę o porady....
pytam fachowców w imieniu użytkownika pompy insulinowej Accu-Chek combo
http://www.accu-chek.pl/pl/produkty/Oferta_Accu_Chek_Combo.html
Utrzymanie pompy jest koszmarnie drogi a firma zarabia na czym się da oferując dumpingowe ceny za zużywalne części zawyżając ceny 10krotnie. I tak np. wodoszczelny gwint na baterię musi być wymieniany co 4 wymiany baterii, gwint kosztuje co najmniej 80 zł (sic!); moje pytanie: jaką dobrać baterię, by wymieniać ją jak najrzadziej, a by nie uszkodzić urządzenia? Mam dobrą ładowarkę procesorową ale czy lepsze litowe czy pojemny akumulator? Jakiej firmy, jakie modele? Czy musi mieć napięcie akurat 1,5 V czy może być większe?Wdzięczny będę za radę.
Producent do pompy dołączył 4x powerone alkaline
AA 1.5 V Mignon LR6
No. 4106 AM3 MN1500
VARTA Microbattery GmbH
ale mam wrażenie, że są one kiepskie i dane po to, by szybko padł, czyli żeby szybko wymienić i dokupić adapter/gwint. Producent podaje, że powinno się adapter wymieniać raz na 2 miesiące przynajmniej - pytanie co może się stać, jeżeli się pokrywy baterii nie otwiera przez ten czas - uszczelki się nie wyrabiają przecież a bateria sama w środku się nie rusza i kału nie wydala... czy ja wymienię raz na rok ( po 4 wymianach baterii) czy raz na 2 miesiące ( znów po 4 wymianach gorszych baterii) to jeżeli uszczelka nie jest uszkodzona, obtłuszczona czy zabrudzona to wszystko powinno grać - mam rację? Proszę o porady....
Cytat:1.4.3 Bateria
Do prawidłowej pracy pompa potrzebuje jednej baterii typu
AA 1,5 V. Należy używać wysokiej jakości baterii typu AA,
alkalicznych LR6 albo litowych FR6, o pojemności co najmniej
2500 mAh. Nie należy stosować baterii węglowo-cynkowych ani
niklowo-kadmowych (NiCd).
Można ewentualnie korzystać z akumulatorków – wówczas
należy używać baterii typu AA 1,2 V NiMH HR6 o pojemności co
najmniej 2500 mAh. W takim przypadku należy zawsze korzystać
z ładowarki zalecanej przez producenta akumulatorków. Patrz
Dodatek A Dane techniczne s. 176.
c UWAGA
Stosowanie baterii innych niż zalecane może znacznie skrócić
czas pracy baterii. Może wówczas dojść także do wycieku z
baterii i skorodowania styków pompy. Istnieje również
zagrożenie powstania zwarcia, które może doprowadzić do
niebezpiecznego podniesienia temperatury w urządzeniu.
Używanie baterii niedostarczonych lub niezalecanych przez
firmę Roche może skutkować unieważnieniem gwarancji.
Przed włożeniem akumulatorków należy sprawdzić, czy nie są
uszkodzone (np. czy nie jest uszkodzona izolacja z tworzywa
sztucznego) albo czy nie wycieka z nich żaden płyn, ponieważ
mechaniczne uszkodzenie lub wyciek z baterii może
doprowadzić do awarii pompy.
Wskazówka W celu oszczędzania baterii, jeżeli pompa
insulinowa Accu‑Chek Spirit Combo nie będzie
używana przez dłuższy okres, należy wyjąć z niej
baterię.
STR. 176
Zasilanie Jedna bateria 1,5 V typu AA, alkaliczna (LR6) lub litowa (FR6) albo akumulatorek 1,2 V typu
AA, NiMH (HR6). Minimalna wymagana pojemność baterii wynosi 2500 mAh. Korzystać
wyłącznie z ładowarki zalecanej przez producenta akumulatorków. Nie należy stosować
baterii węglowo-cynkowych ani niklowo-kadmowych (NiCd).
Żywotność baterii Przy typowym sposobie użytkowania (50 U / dzień, insulina U100; temperatura otoczenia
23 °C ±2 °C) żywotność baterii wynosi mniej więcej:
Alkaliczna: 70 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 30 dni przy włączonej funkcji
Bluetooth ®
Litowa: 200 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 80 dni przy włączonej funkcji
Bluetooth ®
NiMH: 100 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 40 dni przy włączonej funkcji
Bluetooth ®