logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka najlepsza bateria do pompy insulionowej Accu-Chek combo?

russofil 21 Cze 2012 13:01 11314 7
  • #1 11025864
    russofil
    Poziom 2  
    Witam,

pytam fachowców w imieniu użytkownika pompy insulinowej Accu-Chek combo
    http://www.accu-chek.pl/pl/produkty/Oferta_Accu_Chek_Combo.html

Utrzymanie pompy jest koszmarnie drogi a firma zarabia na czym się da oferując dumpingowe ceny za zużywalne części zawyżając ceny 10krotnie. I tak np. wodoszczelny gwint na baterię musi być wymieniany co 4 wymiany baterii, gwint kosztuje co najmniej 80 zł (sic!); moje pytanie: jaką dobrać baterię, by wymieniać ją jak najrzadziej, a by nie uszkodzić urządzenia? Mam dobrą ładowarkę procesorową ale czy lepsze litowe czy pojemny akumulator? Jakiej firmy, jakie modele? Czy musi mieć napięcie akurat 1,5 V czy może być większe?Wdzięczny będę za radę.

Producent do pompy dołączył 4x powerone alkaline
    AA 1.5 V Mignon LR6
    No. 4106 AM3 MN1500
    VARTA Microbattery GmbH

ale mam wrażenie, że są one kiepskie i dane po to, by szybko padł, czyli żeby szybko wymienić i dokupić adapter/gwint. Producent podaje, że powinno się adapter wymieniać raz na 2 miesiące przynajmniej - pytanie co może się stać, jeżeli się pokrywy baterii nie otwiera przez ten czas - uszczelki się nie wyrabiają przecież a bateria sama w środku się nie rusza i kału nie wydala... czy ja wymienię raz na rok ( po 4 wymianach baterii) czy raz na 2 miesiące ( znów po 4 wymianach gorszych baterii) to jeżeli uszczelka nie jest uszkodzona, obtłuszczona czy zabrudzona to wszystko powinno grać - mam rację? Proszę o porady....

Cytat:
    1.4.3 Bateria
    Do prawidłowej pracy pompa potrzebuje jednej baterii typu
    AA 1,5 V. Należy używać wysokiej jakości baterii typu AA,
    alkalicznych LR6 albo litowych FR6, o pojemności co najmniej
    2500 mAh. Nie należy stosować baterii węglowo-cynkowych ani
    niklowo-kadmowych (NiCd).
    Można ewentualnie korzystać z akumulatorków – wówczas
    należy używać baterii typu AA 1,2 V NiMH HR6 o pojemności co
    najmniej 2500 mAh. W takim przypadku należy zawsze korzystać
    z ładowarki zalecanej przez producenta akumulatorków. Patrz
    Dodatek A Dane techniczne s. 176.

c UWAGA
    Stosowanie baterii innych niż zalecane może znacznie skrócić
    czas pracy baterii. Może wówczas dojść także do wycieku z
    baterii i skorodowania styków pompy. Istnieje również
    zagrożenie powstania zwarcia, które może doprowadzić do
    niebezpiecznego podniesienia temperatury w urządzeniu.
    Używanie baterii niedostarczonych lub niezalecanych przez
    firmę Roche może skutkować unieważnieniem gwarancji.
    Przed włożeniem akumulatorków należy sprawdzić, czy nie są
    uszkodzone (np. czy nie jest uszkodzona izolacja z tworzywa
    sztucznego) albo czy nie wycieka z nich żaden płyn, ponieważ
    mechaniczne uszkodzenie lub wyciek z baterii może
    doprowadzić do awarii pompy.
    Wskazówka W celu oszczędzania baterii, jeżeli pompa
    insulinowa Accu‑Chek Spirit Combo nie będzie
    używana przez dłuższy okres, należy wyjąć z niej
    baterię.

STR. 176
    Zasilanie Jedna bateria 1,5 V typu AA, alkaliczna (LR6) lub litowa (FR6) albo akumulatorek 1,2 V typu
    AA, NiMH (HR6). Minimalna wymagana pojemność baterii wynosi 2500 mAh. Korzystać
    wyłącznie z ładowarki zalecanej przez producenta akumulatorków. Nie należy stosować
    baterii węglowo-cynkowych ani niklowo-kadmowych (NiCd).
    Żywotność baterii Przy typowym sposobie użytkowania (50 U / dzień, insulina U100; temperatura otoczenia
    23 °C ±2 °C) żywotność baterii wynosi mniej więcej:
    Alkaliczna: 70 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 30 dni przy włączonej funkcji
    Bluetooth ®
    Litowa: 200 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 80 dni przy włączonej funkcji
    Bluetooth ®
    NiMH: 100 dni przy wyłączonej funkcji Bluetooth ®; 40 dni przy włączonej funkcji
    Bluetooth ®
  • #2 11026846
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Odpowiedz na postawione pytanie jest jedna SPRAWNA. Co do cen części nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz że firma zawyża ceny 10krotnie. Takie mają ceny i już, nie podoba się szukaj innych źródeł dotarcia do części, myślisz że koszt wyprodukowania samochodu to cena jaką widzisz w salonie NIE NIE NIE i tak samo jest też w innych dziedzinach przemysłu więc nie mówmy tu o zawyżaniu cen 10 krotnie. Co do rodzaju zasilania chyba sam odpowiedziałeś sobie na to pytanie cytując instrukcję ze str 176.
  • #3 13792530
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 425
    I jak tam z tą pompą? Moja córka ma taką samą i od początku choroby jedziemy na bateriach z biedronki- te zielone GP alkaliczne. Jedna bateria w pompie wytrzymuje około 2 tygodnie, przy sterowaniu pompy wyłącznie pilotem. Czy masz już przećwiczone jakieś akumulatorki w tej pompie? Co do osprzętu- to wymienia się jak się uszkodzi, a nie jak wypisują zalecenia w instrukcji, żeby tylko im nabijać kabzę- tym się nie przejmuj. Pilot chodzi też na bateriach z biedry i wymiana co około 2 tygodnie.
  • #4 13805824
    PiotrDSerwis
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    MAJSTER XXL napisał:
    Co do osprzętu- to wymienia się jak się uszkodzi, a nie jak wypisują zalecenia w instrukcji, żeby tylko im nabijać kabzę- tym się nie przejmuj.
    nie ma to jak fachowa pomoc, w końcu każdy producent pisze zalecenia serwisowe w celu oskubania klienta :evil:
  • #5 13806208
    Cuberius
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Nie miałem styczności z tymi pompami ale w pompach Medtronica od dłuższego czasu stosuję baterie Rubin z Rossmanna.
    Medtronic zaleca Energizera, jeśli pamięć mnie nie myli.
    O dziwo te Rubiny wypadają żywotnościowo trochę lepiej (1xAAA wystarcza na ok 1 miesiąc) a cenowo dużo lepiej (czteropak 5-6zł).
    Teraz do wszystkiego używam tylko Rubinów.
    Zachęcam do przetestowania, może w Accu-Checkach też się sprawdzą.
  • #6 13826842
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    NAJBARDZIEJ WYTRZYMAŁYMI BATERIAMI SĄ BATERIE OZNACZONE JAKO NOT FOR SALE / INDUSTRIAL

Można zamówić z chin. Są to oryginalne baterie których producenci używają startowo w urządzeniach.
    Gdzieś tu zakładałem temat o nich. Że np w kalkulatorach wytrzymują x lat. A potem założysz ze sklepu i po max roku pada.

Są to zwykłe baterie nie alkaliczne.
    Dajcie mi kilka h to wam znajdę. I co więcej nie kosztują te baterie więcej niż w kiosku.

Proszę o to temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2375848.html

Widzę że niestety coraz trudniej zdobyć takie baterie.
    Ale jeszcze się da. I to nawet po śmiesznej cenie
    Tu są alkaliczne (wytrzymają mniej niż nielegalne trujące itd.) Ale za to po 1pln!!!
    Niestety aukcja zniknie:
    http://allegro.pl/4x-baterie-r03-aaa-panasoni...allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Search

Dlatego podaje dane sprzedawcy:
    http://allegro.pl/my_page.php?uid=102694

Wystarczy że wpiszesz industrial w bateriach na allegro i masz różnych producentów. Pamiętaj tylko że te niby tańsze nie alkaliczne są lepsze. Ale w polsce ich raczej nie dostaniesz.
    http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m...&search_scope=category-76374&bmatch=s0-e-0718

Jak widzę mało kto w Polsce o tym wie? Prawie żadna aukcja nie kupiona.
    Bo za tanie :) Chyba kupie te aku po 1pln a będę sprzedawał po 10pln sztuka i wtedy się ludzie znajdą. Jw macie moją gwarancje że takie aku was zaskoczą. Osobiście w pilocie mam hmmm pewnie z 5 lat. W tym kalkulatorze od wymiany czyli dopiero 2 lata. A z doświadczenia serwisowego żyją baaaaaardzo długo.

Jedynym tańszym rozwiązaniem były by akumulatorki ładowane.
    ALE NIE KAŻDE URZĄDZENIE CHCE NA NICH DZIAŁAĆ.

"nie ma to jak fachowa pomoc, w końcu każdy producent pisze zalecenia serwisowe w celu oskubania klienta Evil or Very Mad"

Akurat tak. Producent pisze zalecenia :
    a) by uniknąć roszczeń klienta. Czyli chore zalecenia np rozmrażaj lodówkę co max 6 miesięcy. Nie rozmroziłeś twoja wina itp.
    b) tak by zarobić jeszcze więcej na serwisie.

Wysłać ci zalecenia serwisowe kostkarki scotsmana np?
    Opróżniać i czyścić co 14 dni. Wymieniać osuszacz co 30 dni. Co miesiąc dokonać oczyszczenia a co 3 miesiące serwis.
    Jeśli nie masz papierów no to przykro mi nie ma gwarancji.
  • #7 14228205
    przemeksaw
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    znalazlem prawie takie same baterie jakie instrukcje przywiduje tylko ze wyprodukowane w chinach.
    na tme. eu
  • #8 16618298
    jancio1973
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Piszę dopiero teraz,bo dopiero teraz przypadkowo trafiłem na ten wątek,może jednak komuś przyda się jeszcze to co napiszę;
    Jakie baterie najlepsze-jeśli zależy na tym aby jak najrzadziej je wymieniać to oczywiście TYLKO LITOWE (FR).Polecam Energizer bo wykazują największe pojemności wśród dostępnych.
    Jeśli z baterii alkalicznych,to nie ma się co sugerować marką,bo przez to one są tylko droższe ale niekoniecznie lepsze.
    Wyjątek na chwilę obecną stanowi jedynie Duracell Turbro Max-posiadają one obecnie największą pojemność z tych które przetestowałem,a przetestowałem ich sporo... Są jednak odpowiednio drogie. Jeśli ktoś często zmienia to proponuje baterie z Kauflanda,z Ikei,z Lidla,bądź z Carrefoura(logo Carrefour).Są naprawdę dobre,mają duże pojemności w porównaniu do innych(nawet markowych) a przy tym tanie i nikomu nie zrujnują portfela.Dobrze sobie radzą przy małych,średnich jak i dużych obciążeniach.Do małych obciążeń polecam jeszcze baterie GP Super(z Biedronki),bo do większych nie bardzo się nadają ze względu na sporą rezystancję wewnętrzną.

Podsumowanie tematu

W dyskusji na temat najlepszej baterii do pompy insulinowej Accu-Chek Combo poruszono kilka kluczowych kwestii dotyczących zasilania urządzenia. Użytkownicy wskazali, że najlepszym wyborem są baterie litowe, szczególnie model Energizer, który charakteryzuje się wysoką pojemnością. Alternatywnie, niektórzy polecają baterie alkaliczne, takie jak Duracell Turbo Max, które również oferują dużą pojemność, ale są droższe.

Inne rekomendacje obejmują baterie GP Super z Biedronki oraz tańsze opcje z Kauflanda, Ikei, Lidla i Carrefoura, które dobrze radzą sobie w różnych obciążeniach. Użytkownicy zauważyli, że baterie oznaczone jako "Not for Sale / Industrial" mogą być bardziej trwałe, a ich cena jest konkurencyjna.

Warto również zwrócić uwagę na zalecenia producenta dotyczące wymiany adaptera, które niektórzy uczestnicy dyskusji uznali za sposób na zwiększenie sprzedaży. Wskazano, że wymiana baterii co około 2 tygodnie jest standardem, ale można znaleźć tańsze i bardziej wydajne alternatywy.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA