logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc i zmniejszyć obroty silnika trójfazowego w podnośniku?

manta 15 Sty 2005 15:42 2543 17
REKLAMA
  • #1 1140727
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Jest to podnośnik dwu kolumnowy z jedną śrubą i silnikiem.Padła orginalna śruba i dałem do dorobienia ale niestety o innym skoku gwintu, i nie podnosi auta o masie 1 tony poza tym jeżdzi ze zbyt dużą prędkością, w teori problem prosty do rozwiązania wymienić silnik na większej mocy i o niższych obrotach ale korpus silnika w tym wypadku stanowi podstawe nośną śruby pociągowej ,no i teraz moje pytanie czy istnieje możliwość podniesienia mocy i zmniejszenia obrotów silnika trzy fazowego.
  • REKLAMA
  • #2 1140942
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Możesz to zrobić od strony mechanicznej, czyli przejładnią .
  • REKLAMA
  • #3 1141503
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Najprościej będzie jednak dorobić śrubę o skoku jak było w oryginale.
    Skok śruby to też przełożenie a więc nie ma potrzeby stosować silnika o zbyt dużej mocy.
  • #4 1142718
    manta
    No i to jest największy problem gdyż w orginale była śruba o skoku metrycznym a nakrętka składała się z 6 rolek obiegowych zabudowanych w aluminiowym korpusie .Nie znalazłem nikogo kto miał by możliwość wykonania tej śruby o skoku metrycznym w technice walcowania,dodam że tą którą mam wykonano w Ostrowiu u producenta podnośników.
  • #5 1142757
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Nie znam się na podnośnikach, ale może dałoby się rozwiązać problem
    "po kolejarsku", czyli jeżeli jedna lokomotywa nie wystarczy, to przypina
    się drugą. Widziałem dawno temu takie rzemieślnicze rozwiązanie
    w jakiejś maszynie warsztatowej w postaci dodania drugiego silnika
    elektrycznego. Tylko że ten pierwszy motor miał wyprowadzony wał
    także z drugiej strony. Zamocowano na nim "na wcisk" kołnierz sprzęgła
    łączącego oba silniki (nie dało się naciąć rowka na wpust, poza tym tak
    było bezpieczniej w przypadku przeciążenia). Pamiętam, że wszystko
    było "po bożemu" obliczone, czyli pasowania, moc drugiego silnika itp.
    Byłem wtedy uczniem w technikum mechanicznym, więc szczegóły
    techniczne zatarły się w mrokach niepamięci. Wydaje mi się, że trzeba
    tu być ostrożnym i dobrze sterować mocą takiego zespołu napędowego,
    aby całość nie rozsypała się od przekroczenia dopuszczalnych momentów
  • #6 1142912
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    manta napisał:
    nakrętka składała się z 6 rolek obiegowych zabudowanych w aluminiowym korpusie .Nie znalazłem nikogo kto miał by możliwość wykonania tej śruby o skoku metrycznym w technice walcowania,

Nie pozostaje nic innego jak toczenie takiej śruby, co może sie okazać bardzo kosztowne. Jesili masz inne parametry śruby to czy nie ulegną uszkodzeniu rolki obiegowe.
  • #7 1143153
    manta
    Z informacji zasięgniętych u dobrych ludzi toczenie odpada gdyż byłby bardzo krótki żywot tej śruby ,orginalna była szlifowana z bardzo twardego materiału ,wiem można by było wytoczyć a później utwardzić powierzchniowo ale w promieniu 100 km. nie znalazłem zakładu który ma piec o dł. 2 m. szukam po prostu alternatywnego rozwiązania dla przeróbki mechanicznej.
  • REKLAMA
  • #8 1143625
    Slawox
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Napisz jakiej mocy jest silnik to dopasujemy falownik :)
  • #9 1143729
    manta
    Silnik to prawdopodobnie 2 kw. niestety brak jest tabliczki znam.
  • #10 1143968
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    podnośniki takie podlegają UDT i wymiana elementów nośnych wymaga uzgodnienia (chyba że używasz tylko dla siebie)
    chciałem tylko przypomnieć bo potem będzie krucho
    pozdro
  • #11 1144127
    manta
    O tym też wiem ale to chyba mocno odbiega od problemu?
  • #12 1144481
    Slawox
    Poziom 15  
    Proponuję zastosowanie falownika. Jest to znaczny wydatek, lecz falownik pozwoli na regulację obrotów silnika w znacznym zakresie od ok. 5% do ok. 110% obrotów znamionowych silnika, co pozwoli na ich precyzyjne dopasowanie. Polecam falowniki HITACHI L100 model 022 HFE . Jest to falownik zasilany 3-fazowo o mocy podłączonego silnika do 2,2kW
  • #13 1144499
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    tylko falownik zmniejszy obroty silnika a podnosnik jak nie ma sily podniesc samochodu o wadze ponad 1 tony to z falownikiem i tak nie podniesie a wrecz falownik zmniejszy troche jego moc !!!!!!!!!
  • #14 1150382
    manta
    Czyli panowie koniec tematu?
  • #15 1150421
    Slawox
    Poziom 15  
    Pragnę podkreślić, że falownik nie zmniejsza mocy silnika. Falowniki z tak zwanym podbiciem wektorowym dają możliwość pełnego momentu silnika już od kilku Hz. Pomijam szczegóły techniczne.
  • REKLAMA
  • #16 1150531
    manta
    Tylko problem polega ma tym że trzeba podnieść ten moment i zwolnić RPM. (obroty)
  • #17 1150544
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 93
    tylko i wylacznie zmiana sroby ew przekladnia nic wiecej nie zrobisz
  • #18 1151271
    Slawox
    Poziom 15  
    Zgadzam się z kolegą że oryginalna śruba to najkorzystniejsze rozwiązanie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podnośnika dwukolumnowego z jedną śrubą pociągową i silnikiem trójfazowym o mocy około 2 kW, gdzie oryginalna śruba uległa uszkodzeniu i została zastąpiona śrubą o innym skoku gwintu. Skutkuje to zbyt dużą prędkością podnoszenia i brakiem możliwości podniesienia auta o masie około 1 tony. Wymiana silnika na większy o niższych obrotach jest utrudniona ze względu na konstrukcję, gdzie korpus silnika stanowi podstawę nośną śruby. Dyskutowano możliwość mechanicznej zmiany przełożenia (przekładnia) lub powrotu do oryginalnego skoku śruby, jednak wykonanie śruby o skoku metrycznym i odpowiedniej twardości jest kosztowne i trudne do zrealizowania lokalnie. Propozycje obejmowały także dodanie drugiego silnika elektrycznego sprzężonego mechanicznie, co wymaga precyzyjnego doboru i sterowania momentem. Zastosowanie falownika (np. HITACHI L100 022 HFE) pozwala na regulację obrotów silnika w szerokim zakresie bez utraty momentu dzięki podbiciu wektorowemu, jednak falownik sam w sobie nie zwiększy mocy silnika ani nie rozwiąże problemu zbyt dużej prędkości podnoszenia przy niewystarczającej sile. Podsumowując, najkorzystniejszym rozwiązaniem pozostaje wykonanie śruby o oryginalnym skoku lub zastosowanie przekładni mechanicznej, gdyż zmiana silnika lub falownika nie rozwiąże problemu zwiększenia momentu i zmniejszenia obrotów jednocześnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA