logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rolety zewnętrzne za 11500 zł z automatyką zmniejszą koszty ogrzewania?

klimek1974 28 Cze 2012 11:41 6384 16
REKLAMA
  • #1 11050574
    klimek1974
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Czy opłaca się zastosowanie rolet zewnętrznych przy zastosowaniu pompy ciepła do ogrzewania domu
    Gościu mi wycenił na 11500 zł wszystkich okien wraz z automatyka. Niby oszczędzają 30% energii do ogrzewania
  • REKLAMA
  • #2 11052526
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11052611
    kibic2005
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Mam podobny dylemat.
    Czy wiatroizolacja nie prowadzi do polepszenia termoizolacji?

Skoro przez otwory okienne umyka znaczna część ciepła z ogrzewanego budynku

to wydaje się to sensowne rozwiązanie.
  • #4 11053158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11053759
    bolszy188
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    kibic2005 napisał:
    Skoro przez otwory okienne umyka znaczna część ciepła z ogrzewanego budynku
    OK ale gdzie pomiędzy oknem a roletą a ciepło i tak ucieknie na zewnątrz w przestrzeń pomiędzy szybą a roletą. Poza tym najwięcej ucieka gdy się ma nieszczelności na łączeniu okna i parapetu. Brat ma zewnętrzne w zimie zawsze je otwiera ze względu na to że przynajmniej słońce do środka wpada i to ogrzewa dom. Głupi marketing zrobi ludziom wodę z mózgu. 30% na roletach 20 na szcelnej ciepłej podłodze i drzwiach dodatkowo styropian grafitowy pewnie z 20 i mamy 70% oszczędności a praktyka pozazuje że łączne rozwiązania dają nam może z 10% oszczędności.
  • #6 11053783
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Witam.
    Walker29 napisał:
    Cytat:
    Chroni przed wiatrem, nie promieniowaniem.

Dzisiaj piękna pogoda słońce świeci mi prosto w okna, w jednym z pokoi mam opuszczona roletę i szyba jest chłodna, w drugim podniesioną i szyba jest gorąca.
    Ale może to tylko tak u mnie ?.
    Pozdrawiam.
  • #7 11055298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 11055381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11055765
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 11056233
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Walker29 napisał:
    A jeśli chodzi o rolety...
    Mogą chronić przed przewiewem i nadmierną wentylacją pomieszczeń.

A to już coś :)
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 11056459
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Oszczednosc pewnie bedzie na ubezpieczeniu domu lub mieszkania.
  • #12 11056665
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Panowie, najpierw zamontujcie u siebie rolety zewnętrzne a później możemy dyskutować w temacie. U mnie po założeniu rolet wyraźnie było widać że dają oszczędność energii cieplnej.
    Pozdrawiam.
  • #13 11057087
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    A jakie sa oszczednosci energii elektrycznej na oswietlenie?
  • #14 11057201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 11057272
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Co do pierwszego punktu to działa to w obie strony
    Padło również pytanie o koszty oświetlenia - wyjaśniam w nocy śpię bez zapalonego światła, rolety opuszczam na noc a w zimie trochę wcześniej, więc i tak korzystam wtedy z oświetlenia.
    Nie zamierzam niczego udowadniać, po testach z jedną roleta zainwestowałem w założenie na wszystkich oknach. Wiem na pewno że inwestycja była trafiona.
    Pozdrawiam.
  • #16 11069740
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    Ja mam zaadaptowane poddasze na użytkowe. 90mkw jednolitej powierzchni, brak okien dachowych, dach dwuspadowy, na szczytach wstawione ogromne, potrójne okna balkonowe o szerokości 3,5m. Okna umieszczone wschodnio-zachodnio a więc obecnie od rana (4 rano) słońce pali do 10tej w jedno okno, a od 14tej zaczyna w drugie do 21szej. Pomimo stale uchylonych okien w pomieszczeniu bardzo mocno się nagrzewało, było wręcz duszno. W maju tego roku zamontowałem na obydwu oknach rolety zewnętrzne. Efekt: w pomieszczeniu jest wyraźnie chłodniej, palące słońce nie niszczy podłóg, nie nagrzewa ich a te z kolei nie oddają ciepła wewnątrz. Wcześniej okno od strony zachodniej o 16-17tej (PCV w okleinie drewnopodobnej) tak się nagrzewało że aż się odkształcał profil - ciężko się zamykało, otwierało - dopiero po ostygnięciu wracała do pierwotnego kształtu i bez problemów się regulowało. Przy delikatnym wietrze bez rolet zmuszony byłem zamykać któreś okno bo robiły się ogromne przeciągi. W tej chwili - opuszczam do połowy bądź więcej rolety i powietrze sobie krąży ale nie ma przeciągu. Całe noce drzwi w tych oknach są otwarte na oścież, rolety upuszczone ale nie szczelnie - są zostawione szczeliny. W pomieszczeniu jest przyjemnie chłodno do spania ale nie wychładza się tak jak przy uchylonych oknach bez rolet. Nie ma przeciągów. Można wieczorami spokojnie funkcjonować przy zapalonym świetle bez obawy że najdzie nam robactwa do środka. Poza tym zapewniają prywatność - pół wścibskiego osiedla nie spędza wieczorów w ogrodzie obserwując jak paradujemy sobie w "gaciach" miedzy łazienką a łóżkiem przed spaniem bo poddasze to "drugie piętro" pokomunistycznej piętrówki. Zatem latem jak najbardziej ich rolę oceniam jako zbawienną wręcz bo bez nich niemal nie dąłby się funkcjonować podczas upalnych, słonecznych dni.
    Jak będzie zimą - zobaczymy. Na pewno szczelne ich zasunięcie spowoduje powstanie pierwszej bariery skutecznie odbijającej wiejący wiatr i mróz. Za roletą będzie przestrzeń powietrza (ok 20cm) która stanowić może kolejną jakąś tam barierę izolującą i dopiero okno PCV które musi już sobie radzić jedynie z zimnem nie zaś jeszcze dodatkowo z wiejącym wiatrem który potęguje owo działanie zimna. Ale zobaczymy jak to będzie zimą.
  • #17 11069828
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    karol_85 napisał:
    A jak się ma sprawa przepuszczalności ciepła przy oknach z szybami potrójnymi w porównaniu z oknami ze standardowymi szybami podwójnymi ?? Jeśli oszczędność ciepła jest porównywalna z roletami to ja osobiście bym wolał zainwestować w nowe okna bo po co z domu robić "grobowiec".
    Mam okna trzy szybowe(bez gazu) i dwu szybowe (z gazem), zamontowałem bo trzy szybowe (wizualnie identyczne z dwu) były 50% tańsze, trzy szybowe nieznacznie gorsze termicznie, zwłaszcza zimą, ale cichsze. A efekt wyraźnego obniżenia temperatury w chałupie, bez rolet, mam po szczelnym zasłonięciu okien grubymi ciężkimi zasłonami, dom izolowany 15cm styropianem, wczoraj na zewnątrz +32, na parterze +25, w piwnicy(cała gres+glazura) +22.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zastosowania rolet zewnętrznych w kontekście ogrzewania domu przy użyciu pompy ciepła. Użytkownicy podnoszą, że rolety nie są elementem termoizolacji, ale mogą poprawić wiatroizolację, co może prowadzić do oszczędności energii. Wiele osób zauważa, że największe straty ciepła występują przez nieszczelności okien i parapetów. Niektórzy użytkownicy, którzy zainstalowali rolety, twierdzą, że zauważyli poprawę w utrzymaniu ciepła w pomieszczeniach, a także zmniejszenie nagrzewania się wnętrz. Inni sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być nowe okna z potrójnymi szybami, które mogą oferować lepszą izolację termiczną. Wskazano również na różnice w efektywności między oknami podwójnymi a potrójnymi oraz na wpływ rolet na oszczędności energii elektrycznej na oświetlenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA