logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik głośnika do skrzyni Emphaser CabrioBass EBP 110CON?

Peanut24 30 Cze 2012 14:27 4202 7
REKLAMA
  • #1 11057556
    Peanut24
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam pewien problem i mam nadzieje, że jak najszybciej go rozwiążę.
    Mianowicie
    Głośnik Emphasera poległ po kilku latach dzielnej służby. Cewka odkleiła się od "metalowego elementu" przymocowanego do membrany no i zrobiło tam w środku dość duże spustoszenie..
    Jako, że subwoofer jest stosunkowo dość stary bo ma kilka lat, ciężko znaleźć do niego oryginalny głośnik. Zagraniczne aukcje sobie daruję bo szkoda zachodu dlatego poszukuję jakiegoś dobrego zamiennika o podobnych lub identycznych parametrach.

Skrzynia typu BANDPASS. Model to prawdopodobnie CABRIOBASS EBP 110CON
    oznaczenie głośnika który miałem w środku: emphaser Impulse E110 200w rms 25cm 4ohm
    dane z internetu:

-Peak Input Power: 300 Watts
    -Con. Input Power: 200 Watts
    -Sensitivity: 93 dB/1W/1m
    -Max. SPL: (60-100 Hz): 115 dB
    -Frequency Response: 40-150 Hz
    -Nominal Impedance: 4 Ohms

Jeśli ma ktoś jakąś wiedzę jaki zamiennik wrzucić do tej skrzyni by grało całkiem miło i podobnie będę bardzo wdzięczny. Cena głośnika w granicach rozsądku bo za wysoką cenę mogę kupić nowy subwoofer.Głośnik może być używany:)

podrzucam moją fotkę suba od środka

Jaki zamiennik głośnika do skrzyni Emphaser CabrioBass EBP 110CON?
  • REKLAMA
  • #2 11057945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11058021
    Peanut24
    Poziom 9  
    czyli tak jak myslałem :P
    zostaje mi tylko szuaknie na "oko" głosnika który pewnie nie zagra nawet 50% z tego co ten emphaser. Szkoda bo subwoofer naprawdę robił wrażenie..
  • REKLAMA
  • #5 11058096
    Peanut24
    Poziom 9  
    ciężko mi powiedzieć w tej chwili ile każda komora ma objętości. Sub ma dosć specyficzne kształty. Musiałbym pomierzyć dokładnie i obliczyć a dzisiaj może być z tym słabo.
    w necie mało danych o tym subie jest..
    jeśli kogos to zadowoli to mogę podać przybliżone wymiary skrzyni i komór.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #7 11059098
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Peanut24 napisał:
    czyli tak jak myslałem :P
    zostaje mi tylko szuaknie na "oko" głosnika który pewnie nie zagra nawet 50% z tego co ten emphaser. Szkoda bo subwoofer naprawdę robił wrażenie..

Nie chodzi tu o to że ten Twój emphaser jest tak dobry że żaden inny nie zagra nawet na 50% możliwości emphasera,tylko o to że nie dobierzesz głośnika odpowiedniego pod tą skrzynię który zagra tak jak powinien w niej właśnie. Zasada jest taka że to obudowę dobiera się do głośnika a nie odwrotnie,dlatego też ciężko będzie znaleźć odpowiedni głośnik.

Z drugiej strony ta skrzynia i głośnik nie wygląda "PRO" więc za dużej różnicy nie powinno być w dźwięku jeśli byś nawet użył STX-a... choć mogę się mylić ;)
  • #8 11059453
    Peanut24
    Poziom 9  
    na żywo subwoofer robi naprawdę wrażenie choć nie upieram się ze to jakiś sprzęt do wygrywania konkursów:p
    ścianki sa grubości ok 2cm. Cały sub jest dość długi i ciężki bo ma ok 80cm dlugosci a waga pewnie z 25kg. Mialem wczesnij skrzynie bandpass alpine, xplode'a 15", jakiegos dużego pioneera i w moim odczuciu ten emphaser gra najlepiej.
    Nie chodzi tu o to ze ma grać identycznie. Chce żeby było PODOBNIE, zeby byl bas s a nie dudnienie. Jak nie znajdę nic konkretnego to wrzucę coś na sztukę i będę się musiał zadowolić. Kiedyś zaintwestuję w jakiegoś Earthquake'a i ta skrzynia pojdzie w zapomnienie;)

Moderowany przez dj-MatyAS:

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Tym razem - na wyraźne życzenie Użytkownika - jestem zmuszony zareagować mniej miło.
    Dwa tygodnie urlopu na przypomnienie sobie zasad poprawnej pisowni, oraz na zapoznanie się (wreszcie!) z Regulaminem Forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zamiennika głośnika do subwoofera Emphaser CabrioBass EBP 110CON, którego oryginalny głośnik (Emphaser Impulse E110) uległ uszkodzeniu. Głośnik miał parametry: moc szczytowa 300W, moc nominalna 200W, impedancja 4 Ohm, czułość 93 dB oraz pasmo przenoszenia 40-150 Hz. Użytkownik zauważa trudności w znalezieniu odpowiedniego zamiennika, ponieważ subwoofer jest stary, a dostępność oryginalnych części jest ograniczona. W dyskusji podkreślono, że dobór głośnika do obudowy jest kluczowy, a znalezienie odpowiedniego zamiennika może być wyzwaniem. Użytkownik rozważa również możliwość użycia głośnika STX, ale obawia się, że nie osiągnie zadowalającego efektu dźwiękowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA