logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który olej lepszy? Olej mineralny czy pół-syntetyczny?

piotrst08 16 Sty 2005 14:21 3977 11
REKLAMA
  • #1 1143313
    piotrst08
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    mam samochod z silnikiem diesel'a (1.7td) i "zalany" olejem mineralnym firmy esso. Przyszedl czas na zmiane i mechanik poleca mi, czy radzi abym tym razem zalal silnik olejem lotos półsyntetyczny więc moje pytanie co zrobić pozostać przy tym co mam czy lepiej zmienić na lotos?
  • REKLAMA
  • #2 1143326
    Morpheus
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Syntetyki są lepsze, tylko kwestia czy zmieniając z minerala na pół-syntetyk nie rozszczelni Ci minimalnie silnika ( przy przebiegach ponad 200 - 250 tys km nie jest zalecane takie eksperymentowanie bo mogą pojawić się wycieki oleju ). Przy mniejszych warto zmienić ... niekoniecznie Lotosa. Można sięgnąć po lepsze oleje typu Castrol itp ...
  • #3 1143335
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    zalej silnik zwykłym mineralnym Castrolem GTX
    i bedziesz jezdził do śmierci (Twojej albo silnika)
    pozdro
    T
  • REKLAMA
  • #4 1144430
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Trzeba zalewać takim olejem jaki jest zalecany i nie ma co wlewać olejów lepszej klasy niż zalecił producent autka. Co do marki to już wybór należy do Ciebie. Oleje powinny odpowiadać zadeklarowanej klasie.
  • #5 1144730
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam.
    Kolega waldekel ma racje.Do silnika należy wlać olej takiej jakości jaką zaleca producent samochodu masz to napisane w instrukcji obsługi a wybór marki zależy od Ciebie.
    Nie suchaj mechanika bo ten mechanik to plecie co mu ślina na język przyniesie i widocznie jest to samozwaniec nie znający tematu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1144742
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    zalej LOTOSem POLSYNTETYCZNYM.nie bedzie zadnych problemow.dla spokojnosci kup wiecej lotosu i najpierw przeplukaj nim motor a pozniej zalej go na dobre.
  • #7 1147087
    tk1001
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Adam700 napisał:
    zalej LOTOSem POLSYNTETYCZNYM.nie bedzie zadnych problemow.dla spokojnosci kup wiecej lotosu i najpierw przeplukaj nim motor a pozniej zalej go na dobre.

No i badz przygotowany na remont kapitalny.
    Oleje mineralne pozostawiaja osady na czesciach takich jak np. panewki. Po wyplukaniu ich przez polsyntetyk powstaja luzy, potem stuki i wymiana panewek staje sie koniecznoscia.
    ZADEN producent olejow nie zaleca zmiany na bardziej rzadki po przejechaniu ok 200 tys km. A polsyntetyk jest mniej gesty niz mineralny.
    Ja osobiscie odradzam zmiane klasy oleju. A mechanik, ktory Ci polecil taka zmiane albo ma problem ze zbytem polsyntetycznego Lotosa albo liczy na wiekszy zysk z drozszego oleju.
    Pozdrawiam
  • #8 1147521
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Nic nie wiadomo o przebiegu w/w samochodu a ponadto silnik posiada turbosprezarke i w tym wypadku dla jej trwalosci jest lepszy olej "rzadszy".Ale jak silnik ma duzy przebieg to lepiej pozostac przy mineralnym a kierowac sie klasa jakosci.Nie polecam lotosa.
  • REKLAMA
  • #9 1147552
    piotrst08
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    auto ma przejechane 165 tys km, i jestem zdania zeby nie zmieniac oleju; specjalista od aut nie jestem ale widze czytajac posty ze mam racje.
  • #10 1148127
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Moja rada nie zmieniaj oleju na inny pozostań przy tym który był poprzednio,za parę lat nie będziesz żałował.
  • #11 1152331
    TXXXX
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    lotos osobiscie polecam ale jaki to silnik nowy czy stary jak nowy - syntetyk, jak stary to mineralny

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru oleju silnikowego do diesla 1.7 TD, obecnie używanego mineralnego oleju marki Esso oraz propozycji zmiany na półsyntetyczny olej Lotos. Uczestnicy podkreślają, że zmiana z oleju mineralnego na półsyntetyczny przy przebiegu powyżej 150-200 tys. km może prowadzić do nieszczelności i wycieków, ze względu na różnice lepkości i możliwość usuwania osadów z panewek, co skutkuje luzami i koniecznością remontu. Zaleca się stosowanie oleju zgodnego z zaleceniami producenta pojazdu, zwracając uwagę na klasę jakości oleju, a niekoniecznie na markę. Wskazano, że dla silników z turbosprężarką lepszy jest olej o niższej lepkości, jednak przy dużym przebiegu lepiej pozostać przy oleju mineralnym. Wśród marek wymieniono Esso, Lotos oraz Castrol, z sugestią, że można wybrać oleje półsyntetyczne lub mineralne renomowanych producentów, ale zmiana powinna być przemyślana i dostosowana do stanu technicznego silnika. Niektórzy zalecają przepłukanie silnika olejem półsyntetycznym przed zmianą, inni odradzają eksperymenty z olejem o innej klasie lepkości przy dużym przebiegu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA