logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter – pękający izolator świecy zapłonowej co tydzień, przyczyna awarii?

krzywytofik 06 Lip 2012 11:36 3504 8
REKLAMA
  • #1 11076927
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam zakupiłem używany skuter no oczywiście nie chciał zapalić. Wymieniłem świecę ok wszystko działa, ale to ok. tygodniu izolator na świecy pękł no i już nie odpalał. Kupiłem drugą świecę i też po ok. tygodniu pękł izolator. Nie wiem co robić prosił bym o pomoc. Skuter – pękający izolator świecy zapłonowej co tydzień, przyczyna awarii?
  • REKLAMA
  • #2 11077133
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Kupić świece innej firmy, niestety na rynku pełno jest podróbek beznadziejnej jakości.
  • REKLAMA
  • #3 11077262
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Przeczytałem wiele artykułów i wychodzi na to że te świece, które mam, są polecane przez wiele osób. Świeca jest firmy DENSO. Dawniej było NGK ale nie miałem okazji jej wypróbować, bo jak kupiłem to już nie działała.
  • REKLAMA
  • #4 11079870
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    A ta którą montujesz, ma prawidłową wartość cieplną?.
  • #5 11079969
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    A mi to wygląda na typowe złamanie podczas nie umiejętnego wkręcania.
  • REKLAMA
  • #6 11085433
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Świeca ani mi nie upadła ani nie ześlizgiwał mi się klucz. I sądzę że gdybym naruszył ją podczas wkręcania to od razu były by problemy a nie prawie po 200km.
  • #8 11085501
    lukaszek_socho
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Może jest problem z mocowaniem silnika i podczas jazdy silnik się nadmiernie przesuwa a świeca o coś zaczepia, uderza i z biegiem czasu izolator pęka lub coś w pobliżu świecy nie jest przykręcone i puka w świecę? Kabel do świecy nie jest za krótki i przez to naprężony, nie ciągnie za świecę?
  • #9 13278275
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Mocowanie jest w pożądku. Problem był w tym, że świece denso są gorszej jakości i wytrzymują niższe temperatury. A przy zbyt wysokiej rdzeń zaczyna pęcznieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru zgłasza problem z pękającymi izolatorami świec zapłonowych, które wymieniał dwukrotnie (pierwsza świeca DENSO, druga również). Po tygodniu użytkowania izolator pęka, co uniemożliwia uruchomienie skutera. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby rozważyć zakup świec innej firmy, ponieważ na rynku dostępne są podróbki niskiej jakości. Pojawiają się również pytania o prawidłową wartość cieplną świecy oraz o możliwe uszkodzenia spowodowane niewłaściwym montażem. Użytkownik podkreśla, że mocowanie silnika jest w porządku, a problem może wynikać z niskiej jakości świec DENSO, które nie wytrzymują wysokich temperatur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA