logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić sygnał z anteny OPTICUM AX1000 na 4 telewizory bez strat?

Abdulw 09 Lip 2012 18:50 3903 8
REKLAMA
  • #1 11087718
    Abdulw
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Szanowni forumowicze mam drobny problem z doborem odpowiedniego sprzętu dla siebie w domu. Szukałem już na forum i nie znalazłem konkretnego, interesującego mnie rozwiązania. Mianowicie posiadam antenę na dachu "OPTICUM AX1000" na maszcie skierowaną na RTCN Katowice - kosztowy. Antenka działa świetnie i nie mam z nią problemów. Teraz chciałem podzielić ten sygnał na 4 telewizory i tu zachodzi moje pytanie. Jak to najlepiej (czyt. bez strat sygnału) zrobić. Interesuje mnie konkretne rozwiązanie tzn. najlepiej konkretne typ i model sprawdzonego urządzenia. Ponieważ widziałem różne rozgałęźniki pasywne jak i aktywne, różnego rodzaju wzmacniacze rozdzielające na 4 TV i szczerze mówiąc zgłupiałem co najlepiej kupić. Prosił bym o nazwę urządzenia i najlepiej o podanie konkretnego urządzenia dla przykładu. Z góry dziękuje oraz pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11087809
    laryadi
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    podam Ci na moim przykładzie mam ten odgałeznik na strychu Link .Przed nim taki wzmacniacz Link którego mam wpięty pomiędzy anteną , a odgałeznikiem ,Proste i tanie i co najważniejsze bardziej skóteczne od drogich rozwiazań za ponad 100 złotych . Sprawdz najpierw na zwykłych rozgałeźnikach jeśli wszystko będzie śmigać to ok jeśli nie to sprubój mojego sposobu . Polecam stronę www.dipol.com.pl

Bardzo proszę zwracać uwagę na temat, w którym odpowiadasz. Cytujesz link do wzmacniacza w paśmie 88-108MHz (UKF) a więc nie jest to pasmo Telewizyjne z emisją DVB-T.
    Regulamin pkt 3.1.11 .
    Popraw wpis z błędów.
    Regulamin pkt 3.1.13 .
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #3 11088181
    kozaczy
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    ja bym spróbował zastosować zwykły pasywny rozdzielacz najlepiej firmy Telmor, pamiętaj aby podział sygnału był możliwie jak najbliżej anteny. I Nie powinieneś mieć problemów.
  • #4 11222128
    dartagnan
    Poziom 11  
    A jakie gniazda końcowe można zastosować do tego schematu ?
    Czy trzeba bezpośrednio podpiąć pod tuner dvb-t.

laryadi napisał:
    podam Ci na moim przykładzie mam ten odgałeznik na strychu Link .Przed nim taki wzmacniacz Link którego mam wpięty pomiędzy anteną , a odgałeznikiem ,Proste i tanie i co najważniejsze bardziej skóteczne od drogich rozwiazań za ponad 100 złotych . Sprawdz najpierw na zwykłych rozgałeźnikach jeśli wszystko będzie śmigać to ok jeśli nie to sprubój mojego sposobu . Polecam stronę www.dipol.com.pl

Przypominam o podpinaniu się do tematów : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1990612.html .
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #5 11223360
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 879
    Kosztowy masz o rzut beretem; wzmacniacz nie jest potrzebny.

* Antena: DIPOL 16/21-69 DVB-T
    * Filtr GSM: TZU 198-62 5-862MHz
    * Rozgałęźnik małostratny 4-drożny: Signal R-4 lub Telmor RM-4F lub Vector FV-4
    * Kabel (od anteny do filtra GSM): TRISET-113 PE żelowany
    * Kabel (od rozgałęźnika do OTV): TRISET-113 1,13/4,8/6,8
    * Wtyk F (9 szt): nakręcany 6,8mm
    * Wtyk antenowy do OTV (4 szt): Przejście gniazdo F - wtyk antenowy
    Jeśli jakieś wyjście rozgałęźnika zostanie niepodłączone, to należy je zamknąć rezystorem obciążeniowym 75 Om we wtyku F

Filtr GSM wkręcasz bezpośrednio w wejście rozgałęźnika.
    Oprawianie wtyku F
  • #6 11223424
    dartagnan
    Poziom 11  
    Czy rezystor obciążeniowy należy stosować tylko w przypadku niepodłączonego wyjścia czy też gdy na daną chwilę nie ma dekodera dvb-t w niektórych gniazdach ?
  • REKLAMA
  • #7 11223951
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11236821
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, jeżeli sygnał dla jednego TV jest odpowiedni, może się okazać ze dla 4 TV przy zastosowaniu rozgałęźnika małostartnego (RM-4F, Telmor) też będzie ok, ewentualnie można zastosować rozgałęźnik aktywny z płynną regulacją wzmocnienia : http://tels.pl/rozgalezniktelewizyjnyaktywnyrta140dla4tv-p-74.html , i po problemie.

pozdr. Marcin
  • #9 11236884
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Jedno pyt trochę może OT
    Ale jeśli terminujemy lub nie rezystorem wyjście. To jaka jest różnica miedzy sytuacją w której wyjście wisi w powietrzu bo jest nie używane od tej w której wisi w powietrzu bo jest nic niepodpięte? Ja widzę jedynie potencjalnie dłuższy czas trwania stanu pierwszego.
    No i kolejne pytanie jakie są konsekwencje niepodpięcia terminatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podział sygnału z anteny OPTICUM AX1000 na cztery telewizory bez strat sygnału. Forumowicze sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie pasywnego rozgałęźnika, najlepiej firmy Telmor, oraz umiejscowienie go jak najbliżej anteny. Inne rekomendacje obejmują użycie małostratnego rozgałęźnika 4-drożnego, takiego jak Signal R-4, Telmor RM-4F lub Vector FV-4, oraz zastosowanie wzmacniacza z regulacją wzmocnienia. Wskazówki dotyczą również użycia filtrów GSM oraz odpowiednich kabli i wtyków. Podkreślono znaczenie terminacji nieużywanych wyjść rezystorem obciążeniowym 75 Ohm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA