logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 1.6D - Słaba moc po wymianie pompy wtryskowej, regulacja dawki?

stig2 12 Lip 2012 13:33 5864 6
REKLAMA
  • #1 11097558
    stig2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich mam problem z moim traktorem. Zauważyłem że moja pompa wtryskowa cieknie, wymontowałem ją i zaniosłem do fachowca na uszczelnienie.
    Okazało się że stara pompa to był szrot, luzy na walku, pozapychana, no i cieknąca. Dostałem od niego inną pompę naprawiona i z ustawionymi sekcjami (podobno książkowo). Jak zamontowałem to teraz mój traktorek ciągnie tylko do 1000obr/min, powyżej już czuć jak słabnie na mocy, no a jak już się rozpędzi to jak trzymam stałą prędkość to zaczyna kołysać silnikiem. Odpala rewelacja.
    Moje pytanie to czy wystarczy pobawić się z regulacją dawki na pompie czy to raczej coś innego.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11097810
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    stig2 napisał:
    Dostałem od niego inną pompę naprawiona i z ustawionymi sekcjami (podobno książkowo).
    Kto ci takich bzdur naopowiadał. Sekcje to są w rzędowej pompie a ty masz rotacyjną. Moim zdaniem powinieneś reklamować u niego tą pompę.
  • REKLAMA
  • #3 11098021
    stig2
    Poziom 10  
    Ja za tę pompe nic nie zapłaciłem bo robił mi kolega, więc nie chcial bym sie z nim kłucić bo jeszcze mi się przyda on. Dlatego pytam czy regulacja dawki na pompie pomoże bo troszkę zwększyłem dawke i przestal kolysać ale przyspieszenie ma takie że tragedja, praktycznie mówiąc zerowe on tylko sie deko odpycha.
    Z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #4 11098178
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 476
    A pompa prawidłowo ustawiona na silniku? Ma to wpływ na kąt wtrysku.

A tak dodatkowo filtr paliwa drożny?
  • Pomocny post
    #5 11098723
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2253
    stig2 napisał:
    wymontowałem ją i zaniosłem do fachowca na uszczelnienie.
    stig2 napisał:
    Ja za tę pompe nic nie zapłaciłem bo robił mi kolega
    To tak mniej więcej o co ci chodzi. Jeżeli pompa dobra to kwestia montażu i ustawienia. Jeżeli ustawiona dobrze to pompa szrot. Innych opcji brak.
    Kolega ponoć fachowiec powinien pomóc zamontować pompę.
  • REKLAMA
  • #6 11100454
    stig2
    Poziom 10  
    Koledze pompę zamontowałem tak samo jak tamtą, rozrząd ustawiony na znakach, niema innej opcji. Odpala rewelacyjnie, tylko przyspieszanie jest do luftu bo kołysanie silnikiem już zlikwidowałem (podkręciłem deko dawkę na pompie).
    Zastanawiam się czy jak bym jeszcze podkręcił dawkę to czy przyspieszenie by wróciło.
    Dzięki wielkie.
  • #7 13350420
    fafik1234
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    zobacz czy zgrywają się kreski na ośce od gazu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mocą silnika traktora po wymianie pompy wtryskowej. Po montażu nowej pompy, traktor osiąga maksymalnie 1000 obr/min, a przyspieszenie jest bardzo słabe. Użytkownik zastanawia się, czy regulacja dawki paliwa na pompie może poprawić sytuację. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w niewłaściwym ustawieniu pompy lub w jej jakości. Użytkownik potwierdza, że rozrząd jest ustawiony poprawnie, a po lekkiej regulacji dawki kołysanie silnika ustąpiło, ale przyspieszenie nadal jest niezadowalające. Inni użytkownicy podkreślają znaczenie prawidłowego montażu i ustawienia pompy oraz sprawdzenia filtra paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA