logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymontować rozrusznik w Ford Focus 1.8 TDDI 2001 przed liftingiem?

gawor11111 12 Lip 2012 13:48 20235 7
REKLAMA
  • #1 11097609
    gawor11111
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Od kilki lat jestem posiadaczem Forda Focusa 1.8 tddi 90km z 2001 roku. Samochód jak do tej pory spisywał się bardzo dobrze ( nawet akumulator jest jeszcze oryginalny ). Wczoraj po raz pierwszy zastrajkował. Diagnoza padła na rozrusznik. Z tego względu mam więc pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników forum. Jak wymontować rozrusznik w Fordzie focusie 1,8 tddi ? Dodam jeszcze że jest to egzemplarz sprzed liftingu. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11098243
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 479
    gawor11111 napisał:
    nawet akumulator jest jeszcze oryginalny

A skąd wiesz że to rozrusznik a nie akumulator siadł? Jak i co było sprawdzane, pomiary itp. ?

Prędzej obstawiał bym akumulator niż rozrusznik tym bardziej że (jeśli to prawda) akumulator ma 11 lat ;)
  • REKLAMA
  • #3 11098376
    gawor11111
    Poziom 10  
    Akumulator jest ok, auto odpala na pych i jeździ ok, tylko odpalić normalnie nie chce. Na pewno rozrusznik, bo nawet nie kręci, tylko po przekręceniu kluczyka słychać tylko takie charakterystyczne "cykanie". Zresztą próbowałem odpalić na kable od auta kolegi i efekt był dokładnie taki sam. A na akumulatorze jest jeszcze data produkcji, 2001 rok.
  • Pomocny post
    #4 11098436
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 479
    Posprawdzaj zaciski prądowe jeszcze, klemry na akumulatorze przeczyść, główny zacisk prądowy przy rozruszniku (zacisk 30) też przeczyść.

Spróbuj połączyć też zacisk 50 z 30 na rozruszniku, puścisz w ten sposób zasilanie na elektromagnes rozrusznika z ominięciem stacyjki. Jeśli nie zakręci dopiero wtedy wyjmuj rozrusznik.
  • REKLAMA
  • #5 11098483
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    gawor11111 napisał:
    Akumulator jest ok, auto odpala na pych i jeździ ok, …. A na akumulatorze jest jeszcze data produkcji, 2001 rok.

Co za bzdury! Wymień cały silnik w takim przypadku.
    Akumulator dokonał żywota.
    Podstaw inny sprawny /z dobrze odpalającego auta/ akumulator i sprawdź, bo podejrzewam, że te kabelki do odpalania to marketowe są i się nadają, ale do zasilania żarówki 21W.
    Poza tym, to zwykły test z zapalonymi światłami powinien wystarczyć do stwierdzenia usterki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11098529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11100345
    gawor11111
    Poziom 10  
    Akumulator jest ok, jestem tego pewny jak niewielu rzeczy na świecie.
    Proszę tylko o poradę, jak dogrzebać się do rozrusznika, w sensie gdzie on jest i jak go wymontować, wszak w żadnej książce którą udało mi się znaleźć w internecie czy na jakiś chomikach tego nie ma. Z góry dziękuję
  • #8 11100362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Forda Focusa 1.8 TDDI z 2001 roku, który przestał odpalać. Po diagnozie podejrzewa rozrusznik, mimo że akumulator jest oryginalny i sprawny. Forumowicze sugerują sprawdzenie połączeń prądowych, czyszczenie klem akumulatora oraz testowanie rozrusznika poprzez bezpośrednie połączenie zacisków. Użytkownik prosi o konkretne instrukcje dotyczące demontażu rozrusznika, ponieważ nie znalazł takich informacji w dostępnych materiałach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA