logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Jabla J-57. Szukam informacji na temat parametrów.

elmer2 17 Sty 2005 23:23 3305 6
REKLAMA
  • #1 1147916
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

przeglądając stronę Jabla natrafiłem na taki wzmacniacz monofoniczny J-57 o mocy 50W zbudowany w oparciu o TDA2030. Oto zamieszczony na stronie Jabla opis:
    "Wzmacniacz mocy zbudowany przy użyciu układu TDA2030 sterującym komplementarną parą tranzystorów. Wymaga pojedynczego napięcia zasilania 40V. Dobre parametry pozwalają na zastosowanie go do współpracy z instrumentami muzycznymi oraz do nagłaśniania niewielkich sal. Czułość wejściowa 0,5V, pasmo przenoszenia 20Hz...30kHz, zniekształcenia 0,3%. "

A tu jest link do niego:
    http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_057s.htm

W związku z powyższym chciałem sie cos o nim dowiedziec wiecej parametrow, itd ???

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1147967
    Błyskawiczny
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Dokładnie to siedzi tam TDA2030A i BD911 , BD912 na pewno nie nadaje sie do nagłosnienia wielkich sal :)
    Kiedys kupiłem ten wzmak ale miałem problem z przydzwiekiem sieci i lezy teraz gdzies w szafie :)
  • REKLAMA
  • #3 1148036
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Witam!! takie sobie grajdełko, za 11 zeta sam coś podobnego sklecisz(np tda2040)!!
  • #4 1148065
    asdjudo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A co polecacie lepszego w tej cenie ?? Bo sam myślałem żeby słożyć spobie tego ale jak nie zbyt fajny to co??:>
  • REKLAMA
  • #5 1148066
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    No wlasnie co by jeszcze moglo buyc w tej cenie?

pozdr
  • #6 1149111
    barteus
    Poziom 2  
    hje ludziska..tak naprawdę jestem tutaj nowy i wiem żę można się czegoś pożytecznego dowiedziec.. Kto mi po wie w jaki sposób połączyć dwie 80-tki w 160 bo mam takie dwa wzmachole na scalakach i chciałem sobie podnieść moc po przez sprzeżenie ich ale z możliwością przezłączania- 2 X80 lub 1X160... gdzieś słyszałem że jest taka możliwość ale nie zapamietałem sposobu wykonania .. dajnie jakąś wskazówkę ,najlepiej jakiś schemacik... ok za ewentualna pomoc wielkie dzięki....
  • REKLAMA
  • #7 1157609
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Witam raczej nic lepszego w tej cenie nie znajdzesz!!
    ja wykonałem 4 takie wzmaczki i grają jako końcówa 4 kanałowa podpieta pod dvd. prawde mowiąc dać do tego suba i zestawu wzmacniające do 1000 zetów muszą sie schować. ja poruwanałem to z philipsem za 1200 zeto i po odłączeniu suba grał słabiej na od mojej samoruby( sprawdzałem na tych samych kolumienkach philips). dodam tylko że nie jestem strasznym audiofilem może na moim były większe szumy, ale trzeba by zobaczyć mine kumpla
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Jabla J-57. Szukam informacji na temat parametrów. TDA2040%20HI-FI%20AUDIO%2020W.gif (10.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz monofoniczny Jabla J-57 o mocy 50W oparty jest na układzie TDA2030A oraz tranzystorach BD911 i BD912, zasilany pojedynczym napięciem 40V. Charakteryzuje się czułością wejściową 0,5V, pasmem przenoszenia 20Hz–30kHz oraz zniekształceniami na poziomie 0,3%. Użytkownicy wskazują, że wzmacniacz nadaje się do nagłaśniania niewielkich pomieszczeń i współpracy z instrumentami muzycznymi, ale nie do dużych sal. Jeden z użytkowników miał problemy z zakłóceniami sieciowymi. W dyskusji pojawiły się porównania do innych układów, np. TDA2040, oraz opinie, że w tej cenie trudno znaleźć lepsze rozwiązanie. Jeden z użytkowników wykonał cztery takie wzmacniacze i ocenił ich jakość dźwięku lepszą niż niektórych komercyjnych modeli, np. Philipsa za 1200 zł. Pojawiło się także pytanie o możliwość łączenia dwóch wzmacniaczy 80W w jeden 160W z możliwością przełączania, jednak bez konkretnej odpowiedzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA