logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel YDYp 4x1,5 jest odpowiedni do obwodu oświetleniowego w domu?

marcin_2009 31 Lip 2012 17:55 6179 7
REKLAMA
  • #1 11162262
    marcin_2009
    Poziom 10  
    Zamierzam samodzielnie położyć kable w moim domku jednorodzinnym. Moje doświadczenie w elektryce to miesiąc wakacyjnej pracy w firmie zajmującej się elektromontażem kilka lat temu. Robiliśmy halę hipermarketu, kilka domków. Nauczyłem się co robić z kablami :) Dlatego teraz w ramach oszczędności sam chcę położyć kable, oczywiście połączenia, rozdzielnicę zrobi wykwalifikowany elektryk. Mam jedno pytane co do obwodu oświetleniowego. Pamiętam, że na oświetlenie daje się kabel 4x1,5, stąd moje pytanie, czy taki obwód ma wyglądać tak:
    Czy kabel YDYp 4x1,5 jest odpowiedni do obwodu oświetleniowego w domu?
    Gdzie niebieski kabel to YDYp 3x1,5 a czerwony YDYp 4x1,5?
  • REKLAMA
  • #2 11162301
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    Oczywiście, możesz tak zrobić, ale nie zrobisz chyba, całego domu na jednym obwodzie.
  • REKLAMA
  • #3 11162496
    marcin_2009
    Poziom 10  
    Oczywiście, że nie na jednym obwodzie, to co dałem to fragment jednego z wielu obwodów, bardziej mi chodziło o to czy od rozdzielni też nie ma iść 4x1,5 :)
  • #4 11162512
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4263
    Kolego, regułkami czy wskazówkami instalacji raczej nie zbudujesz.
    Nie wiesz bowiem od czego uzależniona jest liczba żył w obwodzie czy w jego fragmencie.
    Barwy poszczególnych żył pewnie również nie są dla Ciebie istotne gdyż zapewne marker lub taśma izolacyjna "zmienią" i "dostosują" je do wymogów chwili.
    Skontaktuj się raczej z kumatym elektrykiem byś kiedyś (odpukać) nie pluł sobie w brodę.
  • REKLAMA
  • #5 11162627
    marcin_2009
    Poziom 10  
    Wiem co oznaczają kolory, ale i tak nie są one dla mnie ważne, bo jak mówiłem łączył będzie elektryk, ja tylko położę kable na ściany. Facet, który robił projekt i od którego będzie potem elektryk rozpisał mi wszystko gdzie co i jak, ale nie do końca pamiętałem jak się robiło oświetlenie i chciałem się po prostu upewnić, bo kojarzę, że od wyłącznika szedł kabel 4 żyłowy.
  • REKLAMA
  • #6 11162671
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Szedł do puszki łączeniowej.
    To czy dalej połączysz go do rozdzielni, czy do przewodów 5 żyłowych, bądź 3 albo 4 żyłowych zależy od tego, co sobie wymyśliłeś, a ktoś zaprojektował.

OFFTop
    kkas12 - to nie ten temat, a kolega chyba nie w temacie matołka. :P ;-)
    END OFFTop

W każdym wątku Matołek jest ukryty.[kkas12]
  • #7 11164178
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    marcin_2009 napisał:
    bo kojarzę, że od wyłącznika szedł kabel 4 żyłowy.

Przewód czterożyłowy stosuje się w przypadku łączników schodowych lub świecznikowych (podwójnych) do pojedynczego wystarczy przewód trzyżyłowy.
  • #8 11164363
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje samodzielnie położyć kable w obwodzie oświetleniowym swojego domku jednorodzinnego, pytając o zastosowanie kabla YDYp 4x1,5. Odpowiedzi wskazują, że kabel czterożyłowy jest odpowiedni do zastosowań takich jak łączniki schodowe lub świecznikowe, ale nie jest konieczny do standardowego oświetlenia, gdzie wystarczający jest kabel trzyżyłowy (YDYp 3x1,5). Użytkownik powinien również zwrócić uwagę na projekt instalacji oraz rozgałęzienia w puszkach, aby uniknąć problemów z instalacją. Wskazówki sugerują, że ważne jest zrozumienie całej instalacji, a nie tylko samego kładzenia kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA