logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1,4i 8V - Nie odpala zimna na benzynie, tylko na gazie

matexxx84 04 Sie 2012 20:55 4890 21
REKLAMA
  • #1 11175860
    matexxx84
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    jesem nowym użytkownikiem potrzebujacej pomocy.
    Przeszukałem forum i nie znalazłem tematu podobnego do mojego problemu. Wyglada to następująco: Astra nie odpala zimna na benzynie, tyko krótkie przekręcania co jakąś minutę, wtedy słabo łapie. Po jakiś 15 razach z trudnością odpala.
    Na gazie, włanczając tryb awaryjny(aby odrazu z gazu odpaliła) odpala, tzn. trzeba jakieś 10 s kręcić i odpala, też dość długie kręcanie ale sadzę że poprostu tak odpalają na gazie,
    Jak już ją odpalę na gazie czy z wielkim trudem na benzynie wystarczy żeby chodziła jakieś 10s i pali od strzała bez problemu,przez cały dzień. Gdy postoi przez noc problem wraca.
    Byłem u "mechanika" najpierw wymienił mi czujnik odpowiadający za podawanie temperatury silnika do sterownika(ten pod cewką z prawej strony(niebieski), ), Nie wiem czy to ten czujnik steruje ssaniem. Wymiana nie pomogła, stwierdził że to pompa za małe cisnienie, wymieniłem też filtr oprócz pompy w dalszym ciągu rezultatu brak.
    Na zimnym silniku sprawdzałem iskrę (wtedy kiedy nie chce odpalać) jest na wszystkich swiecach.
    prosze o pomoc jestem bezradny w tej sytuacji, nie wiem gdzie szukac.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11176007
    matexxx84
    Poziom 10  
    pompkę wymieniłem wraz z filerm, bez efektu czyli stara była ok...
  • REKLAMA
  • #4 11176022
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6359
    matexxx84 napisał:
    pompkę wymieniłem wraz z filerm, bez efektu czyli stara była ok...

Popraw post. Ciśnienie paliwa jakie masz w trakcie kręcenia? Dodatkowo można pokusić się o zmierzenia napięcia bezpośrednio na pompce - możliwe że prąd ginie na zaśniedziałych stykach.
  • #5 11176027
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    A przekaźnik odcinający wtrysk przy pracy na gazie sprawdzony?
  • #6 11176033
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Wcale że nie prawda że sprawna pompka musi być. Jaką pompkę założyłeś??? Z Allegro czy ze sklepu za 80 zł??? Nieoryginalne pompki często się przycinają. W pompce powinien być zawór wrotny który zapobiega cofaniu paliwa do baku. Po nocy zdąży zejść paliwo i te trudności. Te objawy wskazują na uszkodzony zawór który znajduje się w pompce. Dmuchnij w starą pompkę i zobacz czy powietrze przepływa przez nią czy też zatrzymuje
  • #7 11178419
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    Kolego "Serwis Opel",przepraszam ,ale z tym "schodzeniem" paliwa ,to piszesz bzdury...
    Ja postawiłbym na rozjechany blok uczący (rozregulowany gaz).

Parametry pracy sprawdź.
  • #8 11179187
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    To dlaczego w moim starym oplu silnik x14xe były podobne problemy (pompka sprawdzana na serwisie jakie podaje ciśnienie i było wszystko ok). Dopiero wzięliśmy z serwisu nową pompkę i do sprzedaży problem nigdy się nie powtórzył, wymieniona tylko pompka paliwowa. Nie mówię że nie masz racji ale z mojego przypadku to było to. Dlatego nie proponuje nieoryginalnych części (takie tam odchyły byłej pracy)
  • #9 11179206
    robokop
    Panowie, zresetowanie wartości wyuczonych to chwila, w dodatku nic nie kosztuje.
  • #10 11179277
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Zanim odpalisz samochód to przekręć kilka razy zapłon tak aby pompa paliwa włączyła się i po chwili wyłączyła (usłyszysz buczenie w okolicach tylnej kanapy) i zobacz jak odpala na benzynie.
    Sprawdź w parametrach jaką temperaturę widzi sterownik silnika.
    Jakie jest cisnienie paliwa?

Jaki masz układ zapłonowy (aparat czy cewka), wtryskowy (wielo czy mono).
  • #11 11179373
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    A wtryskiwacz możesz podmienić od kogoś?
  • REKLAMA
  • #12 11184651
    matexxx84
    Poziom 10  
    Niestety panowie nic nie porafię wskurać, co do pompy to nie wydaje mi się, po odpaleniu po 15 s juz jest wszystko ok.
    Wtrysk wymienić, wiadomo jak z tym jest, nikt nie bawi się w pożyczanie takich części.
    także chyba bdę musiał zrobić awanture temu który wziął się za to i niech szuka dalej...
    Ma ktoś może jakąś propozycje co do usterki???
  • #13 11185195
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    To kup używke.Albo wyjmij go i sprawdź.
  • #14 11185222
    robokop
    ravelation napisał:
    To kup używke.Albo wyjmij go i sprawdź.

A po co? Co tam da się sprawdzić po wyjęciu, oprócz fizycznej obecności wymaganych elementów składowych?
    matexxx84 napisał:

Ma ktoś może jakąś propozycje co do usterki???

Tak, ja mam - albo weźmiesz się za rzetelna diagnostykę, albo daj sobie spokój z naprawami. Powtarzam po raz kolejny - masz mieć 0,8atm ciśnienia zasilania paliwem w trakcie kręcenia - inaczej nic z tego. Jeśli to ciśnienie będzie zbyt małe, to nie zapali. Rzecz druga - reset bloku uczącego ECM, co można łatwo zrobić przez zdjęcie klemy na chwilę. Wreszcie rzecz trzecia - wymień świece, będzie łatwiej palić.
  • #15 14156403
    matexxx84
    Poziom 10  
    Witam,
    Panowie, minęly 2 lata i w dalszym ciągu mecze się z odpalaniem,pale z gazu w trybie awaryjnym.
    Papa pozostawiona nawet na noc ma odpowiednie ciśnienie do rana, czujnik temp. Wtrysków sprawdzony. Wtryski odkręcane, pylą.
    P.S. Przepraszam za błędy pisałem z telefonu
  • #16 14157084
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    matexxx84 napisał:
    Na gazie, włanczając tryb awaryjny(aby odrazu z gazu odpaliła) odpala, tzn. trzeba jakieś 10 s kręcić i odpala, też dość długie kręcanie ale sadzę że poprostu tak odpalają na gazie

Przypuszczam, że cały Twój problem to "zdechły" parownik (ew. elektrozawór) puszczający lpg po wyłączeniu silnika. Nawet w awaryjnym rozruchu z "gazu" to dwa obroty wału i sprawny motor podejmuje pracę. Nie możesz startować na benzynie ponieważ kolektor jest wypełniony jest lotnym lpg i bogata mieszanka uniemożliwia start.

Zakręć dopływ lpg na wielozaworze butli; uruchom przełącz na lpg i wypal je aż motor zgaśnie. Zobacz jak startuje z Pb zimny silnik (nie odkręcaj wielozaworu).
  • #17 14158457
    robokop
    omegolotC30NE napisał:

Nawet w awaryjnym rozruchu z "gazu" to dwa obroty wału i sprawny motor podejmuje pracę.

Mało prawdopodobne. Tym bardziej, jeśli mikser jest po jednej stronie komory silnika, a reduktor po drugiej - zbyt małe podciśnienie, dla zassania gazu z reduktora na rozruszniku. Cały czas usterka w jednym miejscu, tyle tylko że od szanownego autora ani konkretów nie idzie się dowiedzieć, ani zmusić do rzetelnej diagnostyki.
  • #18 14165781
    matexxx84
    Poziom 10  
    Niestety pomysł z zakręceniem zaworu nie udał się. Wypaliłem gaz auto nie odpaliło na benzynie.
    Mam kolejna wątpliwość, otóż stojąc przed silnikiem mamy kolektor ssący, z jego prawej strony znajduje się czujnik, na samym boku, czujnik z podwójnym przewodem. U mnie, końcówka z wpiętym przewodem nie jest sztywna, można ją swobodnie obracać, czy to w niczym n ie przeszkadza? Za co jest odpowiedzialny owy czujnie?
    Proszę o dalsze propozycje szukania usterki w moim aucie, będę wszystko sprawdzał w miarę moich możliwości i umiejętności.
  • #20 14165886
    matexxx84
    Poziom 10  
    ciśnienie wynosi 3 atmosfery
  • #21 14165923
    robokop
    matexxx84 napisał:
    ciśnienie wynosi 3 atmosfery

Ty chyba sobie żarty robisz? Chłopie, nic nie sprawdziłeś, karmisz nas tutaj bzdurami i liczysz na cudowną naprawę. Cały czas masz usterkę w tym samym miejscu, ale skoro tak - zamykam.
  • #22 14165933
    matexxx84
    Poziom 10  
    w takim razie jakie jest odpowiednie...
    Moderowany przez robokop:

Takie, jakie przewidział producent, dla tego typu wtrysku. Żartów sobie tutaj prowadzić nie będziemy, lameriada ma swoje granice.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchamianiem Opla Astry 1,4i 8V na benzynie, szczególnie w zimnych warunkach. Samochód odpala tylko na gazie, a po długim kręceniu na benzynie udaje się go uruchomić, ale problem powraca po nocnym postoju. Wymieniono czujnik temperatury silnika oraz pompę paliwową, jednak to nie rozwiązało problemu. Użytkownik otrzymuje różne sugestie dotyczące ciśnienia paliwa, sprawdzenia przekaźnika wtrysku, a także diagnostyki układu zapłonowego i wtryskowego. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zaworu w pompie oraz na konieczność resetu wartości wyuczonych w sterowniku silnika. Po dwóch latach problem nadal występuje, a użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA