logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić potencjometr przepustnicy oscyloskopem? Dziwne objawy przy zamknięciu

filu 20 Sty 2005 19:44 3755 15
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1156941
    beczka
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jak bardzo dziwne?
  • #3 1157085
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 208
    Jaki samochód, dokładnie?
  • REKLAMA
  • #4 1161567
    filu
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jest to kadett 1.6 91r (multec,jednopunktowy). Sprawdzałem ciągłość ścieżki potencjometru przepustnicy oscyloskopem analogowym. Poruszając przepustnicą otrzymywałem spokojne ,bez skoków, zmiany napięcia stałego. Podejrzenia moje wzbudził obraz otrzymany przy całkowitym otwarciu oraz przy całkowitym zamknięciu przepustnicy. Były to mianowicie zmienne przebiegi o wartosciach nie przekraczających 0,5 V. Zastanawiam się czy w tym modelu to norma (zakłócenia albo jakieś sprzężenia) ,czy może to efekt wytartej ścieżki zważywszy na wiek auta.
  • REKLAMA
  • #5 1161759
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Nie powinno być żadnych skoków napięcia .Musisz mieć wytartą ścieżkę w tych miejscach. W tym modelu tps nierozbieralny , tylko wymiana.
  • #6 1161950
    filu
    Poziom 16  
    Pewnie cba masz rację. Też tak myślę, tylko nie pasuje mi jedna sprawa,dlaczego podczas maksymalnego otwarcia przepustnicy występują takie same, identyczne zmienne. Przecież to niemożliwe żeby w tamtym miejscu była wytarta ścieżka. Pozdrawiam
  • #7 1162218
    cba
    Poziom 19  
    Przeważnie jak rozbieram (rozbieralne) tepesy to przy takich oscylogramach są wytarte,ale ostatnio miałem przypadek TPS Golfa MPI oscyloskop wykazywał cuda w całym zakresie i silnik też wariował.Sprawdzałem go też testerem diodowym o zakresie 5v też potwierdził uszkodzenie .Po rozbiórce ścieżki były jak nowe więc podgiełem druciki podałem odpowiedniego spreju złożyłem i nic poprawy.
    Nowy na zamówienie kosztował 3 banki ale wykres wyglądał jak wzorcowy i auto się wyleczyło.
    Ten uszkodzony oglądałem przez lupe i niema się czego przyczepić.
    Ten twój bedzie dużo tańszy bo identyczny ma Polonez na Abimeksie,na giełdzie nowy w granicach 70 zet.
  • REKLAMA
  • #9 1186156
    filu
    Poziom 16  
    Nie wiem nadal czy wymienić ten potencjometr. Mam problemy z podnoszącymi się obrotami przy hamowaniu silnikiem. Posprawdzałem wszystkie czujniki ,wymieniłem krokowca i pozostał mi w zasadzie podejrzany potencjometr. Mierzyłem go miernikiem i przy zamkniętej przepustnicy ma 0,5V ( chyba w normie bo czytałem w poradniku,że do 0,7V komp odczytuje jako bieg jałowy) odpowiada to 2200 ohm. Jednak ciekawa sprawa nastąpiła po odkręceniu potencjometra od korpusu. Miał on naciągnięte już pewne położenie i po wyciągnięciu zluzował się i jego rezystancja spadła do 1600 ohm ,a napięcie do zera. Nie ma tam możliwości żadnej regulacji tak że jak kupię nowy potencjometr to i tak będzie się zaczynał od 0,5V. Nie wiem czy te pół wolta to norma ? Proszę o radę. Z góry dzięki.
  • #10 1186674
    cba
    Poziom 19  
    Te 0,5 V jest jak najbardziej w normie.
    Zdejm na próbę wtyczkę z regulatora obrotów i sprawdż co się będzie działo z obrotami podczas jazdy.
    Uszkodzenie TPS-u objawiało by się też przerywaniem podczas
    przyśpieszania .
    Nieszczelne serwo też zakłóca obroty przy naciskaniu hamulca.
  • #11 1189193
    filu
    Poziom 16  
    Masz rację CBA .Tak dla 100%-towej pewności zrobiłem eksperyment. Podłączyłem rezystor,żeby zejść poniżej 0,5V i podczas jazdy przełączałem na niego i rzeczywiście nie było żadnej różnicy przy zamkniętej przepustnicy. Tak więc potencjometr mam raczej sprawny ,muszę szukać gdzie indziej. Co do silniczka krokowego to odłączałem go na postoju i prawdę mówiąc obroty trzymał silnik i bez niego.
    Dzisiaj udało mi się z moim problemem trochę poobcować. Mianowicie silnik trzymał obroty 2000 przez długi czas. Próbowałem odłączyć krokowca i nic ,zero ruchu ( jednak wydaje mi się ,że krokowce mają to do siebie ,że po odłączeniu sygnału pozostają w swojej pozycji). Zmierzyłem napięcie na akumulatorze ,prawidłowa regulacja 14,2V. Miałem akurat podłączony miernik podciśnienia i zauważyłem jedną rzecz.Normalnie podczas biegu jałowego wskazania miernika oscylują wokół -90kPa, w rytm ruchu krokowca(obroty wachają się około tysiąca). Podczas gdy wystąpiła moja usterka (obroty stoją na 2000) miernik stoi idealnie na -90kPa. Może komuś wpadnie coś do głowy. Pozdrawiam
    Co do tego serwa CBA to może trochę za mało napisałem bo chodziło mi o hamowanie silnikiem , a przy normalnym hamowaniu jest wszystko ok.
  • Pomocny post
    #12 1189483
    cba
    Poziom 19  
    Jeżeli podwyższone obroty utrzymują się w czasie gdy samochód się jeszcze toczy,a zaczynają spadać po całkowitym zatrzymaniu, to jesze jeden eksperyment może coś wyjaśnić.
    Powinien tam być czujnik prędkości pojazdu. Taki łącznik na lince szybkościomierza przy skrzyni biegów. Zdejmujemy wtyczkę z niego i jazda próbna. Tylko uwaga ,sterownik zapisze kod brak sygnału z czujnika i zapali się lampka usterki .Nie ma to znaczenia na pracą silnika.Po podłączeniu kontrolka powinna zgasnąć lub kasujemy przez odłączenie akumulatora.
    Jeżeli podciśnienie jest stałe (nie ruszamy pedałem przyśpieszenia) to przy 1000 obr. czy 2000 będzie prawie jednakowe.
    A co do krokowego to na takich obrotach pozostanie na jakich został rozłączony.
  • #13 1189651
    filu
    Poziom 16  
    Prawdę mówiąc sprawa predkościomierza chodzi mi po głowie od początku ,tymbardziej że mam wyjazd z garażu pod sporym kątem i przy ostrych przygazówkach wyjeżdzając tyłem nic się nie dzieje ,a wystarczy że wrzucę jedynkę lekko ruszę i już zapala się kontrolka. Jednak nigdzie nie spotkałem się aby w kadecie sygnał prędkościomierza miał związek z komputerem. Wydaje mi się że on biegnie tylko do tablicy.
    Pozdrowienia. Chyba CBA za te rady będę musiał ci zacząć płacić albo przynajmniej wysłać browary.
    O przepraszam ,znalazłem kod 24 "Nadajnik impulsów drogi". Tylko nijak nie mogę znależć na schematach elektrycznych podłączenia prędkościomierza do komputera.
  • #14 1189748
    cba
    Poziom 19  
    Opel Kadet 1,6 C16 LZ / NZ sygnał prędkości pojazdu idzie na pin A 10 sterownika .Zasilanie + 12 ze stacyjki no i masa bo to jest czujnik halla.
    A do tablicy to on idzie mechanicznie linką.
  • #16 1192289
    filu
    Poziom 16  
    "Panowie , mamy go"
    Odłączyłem czujnik prędkości i nareszcie wszystko wróciło do normy.Zapala się cały czas kontrolka po ruszeniu ale to normalne przy odłączonym czujniku.
    CBA wielkie dzięki za pomoc.
    Zastanawiam się tylko jak duży ma wpływ prędkość pojazdu na obroty skoro tak mocno mi podbijało obroty. Pewnie chodzi o ilość powietrza wpadającą do przepustnicy. Posiedzę trochę jeszcze przy tym czujniku bo muszę przyznać ,że się dość dziwnie zachowywał. Bywało ,że silnik nawet po zatrzymaniu trzymał cały czas wysokie obroty.
    Jeszcze raz pozdrowienia CBA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki potencjometru przepustnicy (TPS) w samochodzie Opel Kadett 1.6 z 1991 roku (system Multec, jednopunktowy wtrysk) za pomocą oscyloskopu analogowego. Autor zauważył stabilne napięcie stałe przy ruchu przepustnicy, jednak przy całkowitym otwarciu i zamknięciu pojawiały się niewielkie zmienne przebiegi do 0,5 V, co mogło wskazywać na wytarcie ścieżki potencjometru. Wskazano, że w tym modelu TPS jest nierozbieralny i wymaga wymiany. Pomiar rezystancji i napięcia potwierdził, że napięcie 0,5 V przy zamkniętej przepustnicy mieści się w normie. Problemy z podnoszącymi się obrotami silnika przy hamowaniu silnikiem nie były spowodowane uszkodzeniem TPS, co potwierdziły testy z odłączonym regulatorem obrotów i eksperymenty z rezystorem. Wskazano na możliwy wpływ czujnika prędkości pojazdu (hallotronowy czujnik podłączony do pinu A10 sterownika) na nieprawidłowe obroty silnika. Po odłączeniu czujnika prędkości obroty wróciły do normy, choć zapaliła się kontrolka błędu. Dyskusja podkreśla znaczenie diagnostyki sygnałów TPS oscyloskopem, prawidłowego odczytu napięć i rezystancji oraz wpływu czujnika prędkości na pracę silnika w modelu Kadett 1.6 C16 LZ/NZ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA