logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.9TD AAZ - lokalizacja elektrozaworu pompy paliwa, nie odpala po trasie

avans2 09 Sie 2012 17:21 5367 10
REKLAMA
  • #1 11191533
    avans2
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z odpaleniem mojej ibizy 1.9 td
    Wszystko było ok palił bez problemow a nagle po dłuższej trasie zgasiłem i po 15 min chciałem jechać dalej niestety już nie odpalił.
    Objawy są takie rozrusznik kreci(na sucho) ale nic więcej sie nie dzieje nawet nie łapie nie zakrztusi sie na sekundę. Wiem ze w pompie jest elektrozawór i podejrzewam ze to on sie przyciął lecz nie moge go zlokalizowac :D
    Na pompie sa dwa miejsca do których doprowadzone sa kabelki.
    Seat Ibiza 1.9TD AAZ - lokalizacja elektrozaworu pompy paliwa, nie odpala po trasie Seat Ibiza 1.9TD AAZ - lokalizacja elektrozaworu pompy paliwa, nie odpala po trasie
    Który z nich to zawór odcinający paliwo? Jeżeli to ten na pierwszym obrazku to jak ściągnąć ta obudowę ??
    Dodam jeszcze ze mam imobilaizer.
  • REKLAMA
  • #2 11191634
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Właśnie widać że ma immobilizer, jeśli zawór się nie otwiera to "otworzyć" obudowę można np przecinakiem. Celowo jest zabezpieczony przed niepowołanym dostępem.
  • #3 11191677
    avans2
    Poziom 2  
    a jak sprawdzić czy to na pewno ten zawór się nie otwiera ?
  • REKLAMA
  • #4 11191859
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2256
    avans2 napisał:
    Poszukać kumatego gościa, bo może nie trzeba rozcinać puchy. Z twoją wiedzą to tylko otworzyć puszkę i pytać dalej.
  • #5 11191911
    avans2
    Poziom 2  
    właśnie nie mam kumatego gościa, do tej pory robię wszystko sam :)
    wymieniłem profilaktycznie filtr paliwa, sprawdziłem czy pompa pompuje, no moim zdaniem nie dostaje z jakiegoś powodu paliwa i nie wiem co może być jeszcze przyczyna oprócz tego zaworka. Jest jakaś metoda żeby to sprawdzić ??
  • #6 11192126
    Pawel wawa
    Ocena: 4429
    Wtrysk poluzuj, zobacz czy ropa będzie się lała. Zobacz czy rozrząd cały i ustawiony jak ma być, zobacz czy .... I tak nie zrobisz nic. Warsztat.
  • REKLAMA
  • #7 11192727
    avans2
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, pierwszy raz napisałem na tym forum ponieważ nie mogę poradzić sobie z tym problemem. Jak wcześniej wspomniałem do tej pory radziłem sobie sam z naprawa mojego auta a trochę tego było. Napisałem po to aby otrzymać pomoc i podpowiedzi a nie usłyszeć stwierdzenia typu:

trans-serwis napisał:
    avans2 napisał:
    Poszukać kumatego gościa, bo może nie trzeba rozcinać puchy. Z twoją wiedzą to tylko otworzyć puszkę i pytać dalej.

Pawel wawa napisał:
    I tak nie zrobisz nic. Warsztat.

Z mechanikami mam złe wspomnienia wiec wole w ostateczności wymienić cała pompę sam niż zaprowadzić samochód na warsztat.

Rozrząd w porządku.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 11192798
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Takie jest to forum a jak się źle wypowiesz to masz jak w banku ostrzeżenie ale ja ci poradzę jak masz kupować pompę to najpierw spróbuj z tym imo może wystarczy sprawdzić jego działanie jakiś bezpiecznik lub brak styku na kostkach.
  • #9 11193592
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2256
    DziadzioMiecio napisał:
    Takie jest to forum
    Brawo.
    DziadzioMiecio napisał:
    ale ja ci poradzę jak masz kupować pompę to najpierw spróbuj z tym imo może wystarczy sprawdzić jego działanie jakiś bezpiecznik lub brak styku na kostkach.
    No właśnie takie jest to forum. Nie wiesz nawet jak to działa ale rad udzielasz. To tak jak ja rdziłbym jak naprawiać telewizor lub telefon.
    Do autora. To że do tej pory radziłeś sobie sam to chwała dla ciebie.
  • #10 11193672
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    złącze diagnostyczne może Ci pomóc. Patrzyłeś tak jak Pawel wawa napisał czy przy poluzowanym wtrysku leje ropa? Rozrząd ok czyli mam rozumieć, że ustawiłeś na znaki i wszystko idealnie gra?
  • #11 11193709
    robokop
    Ocena: 6365
    djswirek napisał:
    złącze diagnostyczne może Ci pomóc. Patrzyłeś tak jak Pawel wawa napisał czy przy poluzowanym wtrysku leje ropa? Rozrząd ok czyli mam rozumieć, że ustawiłeś na znaki i wszystko idealnie gra?

Jakby przy poluzowanym wtrysku lała się ropa, to by raczej zapalił, prawda?
    Wątek zamykam - porady udzielono, a że kolega założyciel nie ma możliwości sprawdzenia immo, to już nie nasz problem - od razu mówię, na "oko" nie sprawdzisz czy zawór kodowany dostaje właściwą sekwencję ze sterownika. Pozostaje rozbić kopułkę nad zaworem i założyć zwykły zawór. Tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Seata Ibizy 1.9 TD po dłuższej trasie. Samochód nie odpala, mimo że rozrusznik działa. Podejrzewa, że przyczyną może być elektrozawór pompy paliwa, którego lokalizacja jest nieznana. Użytkownik wymienił filtr paliwa i sprawdził działanie pompy, ale nadal nie dostaje paliwa. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wtrysku, rozrządu oraz działania immobilizera. Wskazują również na możliwość rozcięcia obudowy zaworu, aby uzyskać dostęp do jego mechanizmu. Ostatecznie, niektórzy radzą skonsultować się z mechanikiem, aby uniknąć dalszych problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA