logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRANDT WM901ECO - jak naprawić spadający pasek w pralce ładowanej od góry?

bajero 22 Sty 2005 11:40 4446 9
REKLAMA
  • #1 1160189
    bajero
    Poziom 1  
    Witam, jestem posiadaczem ww prali (dla wyjaśnienia wsad od góry) od jakiegoś czasu nęka mnie problem ze spadającym paskiem, wymiana na nowy nic nie pomogła, jedno, dwa prania i znowuż trzeba zakładać pasek. Pomocy!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1160631
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Czy to koło pasowe ma na obwodzie, od strony zbiornika mały rant (brzeg)? Czy pasek klinowy "wchodzi na ten rant (nasuwa się na niego)? Jeśli tak, to znaczy, że jest odkształcone koło pasowe. Należy zdjąć koło, położyć je płasko na jakimś równym podłożu podkładając pod niego np. odpowiedniej wielkości pierścień z łożyska (tak zrobiłem). Teraz zachowując ostrożność, z wyczuciem naciskać dłońmi na koło po jego obwodzie. Celem tego"zabiegu" jest odgięcie koła pasowego w stronę zbiornika. Nie przesadzać, lepiej co trochę sprawdzić czy jest dobrze, niż złamać koło.

:arrow: markis - w moim przypadku nie dało się odciąć klina od paska, bo był tylko 4-ząbkowy i za bardzo się zsuwał.
  • #3 1161761
    markis
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam!
    Spotkałem się tym samym problemem w tej pralce pół roku temu. Pomogło zwężenie paska o jeden rowek. Od tej pory pralka eksploatowana b. intensywnie pracuje bez zarzutu. Pasek zwęziłem obcinając ostrym nożem jeden rowek wzdłuż paska. Możesz też oczywiście założyć nowy pasek o tej samej długości jak ten, który masz tylko węższy. O ile uda ci się taki kupić.
  • REKLAMA
  • #4 1163629
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    bajero napisał:
    Witam, jestem posiadaczem ww prali (dla wyjaśnienia wsad od góry) od jakiegoś czasu nęka mnie problem ze spadającym paskiem, wymiana na nowy nic nie pomogła, jedno, dwa prania i znowuż trzeba zakładać pasek. Pomocy!!!!
    Sprawdz czy silnik zamocowany jest prawidłowo na płozach . Przynich masz regulację na 4wkręty -usterka bardzo częsta. pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 1193015
    krzysztof-ufo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Nie ma dla Ciebie dobrych wieści. Prawdopodobnie flansze bebna się rozlatują. Nasza woda i proszki powodują że flansze rozpadają się (wykonane są z dura-aluminum). Proponuje regulować silnik i zakładać pasek dopuki da sie prać. Potem niestety wymiana bębna lub flansz choć z tym jest gorzej. Części do Brandta są raczej nie dostępne w sprzedarzy sklepowej pozostaj tylko serwis a tam zapewne za bęben zaśpiewają z 500zł. A o flansze spytaj na Globusowej (Włochy) powinni mieć. I nie zwlekaj z wymianą bo rozpadajęce się flanszę zniszczą plastikowy zbiornik a dokładnie miejsce na uszczelniacze i wtedy zostanie już tylko wystawić pralkę na śmietnik.

PS: A ten Brandt to naprawde dobry sprzęt więc uwaam że warto zainwestować w jego naprawę.
  • #6 1193102
    wietka
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Miałem taki problem !!! Pasek wchodził na "ostrą" krawędź koła pasowego .Przesunąlem silnik ( juz nie pamiętam jak :) ) troche do przodu i pasek zaczął pracowac na środku koła - mineło pół roku może więcej - reklamacji nie mam .
  • #7 1193549
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    krzysztof-ufo napisał:
    Prawdopodobnie flansze bebna się rozlatują. Nasza woda i proszki powodują że flansze rozpadają się (wykonane są z dura-aluminum).

Oświeć mnie co to są flansze. Pierwszy raz słyszę to pojęcie. A w ogóle to chyba przesadzasz z rozpadaniem się czegokolwiek w tej pralce. Problem jest taki jak pisze wietka. I można go usunąć przez zmianę wzajemnego położenia kół pasowych.
  • #8 1193561
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    jacekrybak napisał:
    krzysztof-ufo napisał:
    Prawdopodobnie flansze bebna się rozlatują. Nasza woda i proszki powodują że flansze rozpadają się (wykonane są z dura-aluminum).

Oświeć mnie co to są flansze. Pierwszy raz słyszę to pojęcie. A w ogóle to chyba przesadzasz z rozpadaniem się czegokolwiek w tej pralce. Problem jest taki jak pisze wietka. I można go usunąć przez zmianę wzajemnego położenia kół pasowych.

Pan "ufo" pomylil chyba te pralke z Ardo serii TL... Chyba ma na mysli te "piasty" z wałkiem ktore w niekorzystnych warunkach odchodzą od zbiornika ;)

Dodano po 4 [minuty]:

Tak na marginesie, ile u Was kosztuje taki pasek do tego wynalazku? (chyba jest to 1151 H)
  • REKLAMA
  • #9 1194729
    krzysztof-ufo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Flansze są to ośki przynitowane do bębna w których to osadzone są łożyska. Jeżeli macie na ten temat inną teorię to trudno.Prostowanie koła nic tu nie da. Ono jest blaszane i nawet przy nowym sprzęcie troche "fajcze". A obcinanie paska to chyba niezbyt mądry pomysł. Ja proponuje zrobić tak jak pisałem: wyregulować silnik zakładać pasek i prać do puki się da (napewno ja jakiś czas wystarczy-trudno powiedzieć na ile). Po tym okresie zostanie już tylko wymiana flansz albo bębna.
  • #10 1195862
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem spadającego paska klinowego w pralce ładowanej od góry Brandt WM901ECO może wynikać z kilku przyczyn. Jedną z nich jest odkształcone koło pasowe, które posiada rant na obwodzie od strony zbiornika, powodujący zsuwanie się paska. Zaleca się delikatne wygięcie koła pasowego w stronę zbiornika poprzez naciskanie na jego obwód, aby pasek lepiej się trzymał. Innym rozwiązaniem jest zwężenie paska klinowego o jeden rowek, co poprawia jego dopasowanie i zapobiega zsuwaniu. Należy również sprawdzić prawidłowe mocowanie silnika na płozach i jego regulację za pomocą śrub, gdyż niewłaściwe ustawienie może powodować problem. W dyskusji pojawiła się także kwestia flansz bębna, które mogą ulegać rozkładowi z powodu działania wody i detergentów, co prowadzi do problemów z paskiem i wymaga ostatecznie wymiany bębna lub flansz. Flansze to ośki przynitowane do bębna, w których osadzone są łożyska. W przypadku ich uszkodzenia konieczna jest naprawa w serwisie, gdyż części zamienne są trudno dostępne. Ogólnie problem spadającego paska można często rozwiązać przez regulację położenia kół pasowych i silnika oraz odpowiednie dopasowanie paska, co pozwala na dalszą eksploatację pralki bez konieczności natychmiastowej wymiany części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA